Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 33 722
  • 735
  •   1
Отговори
# 720
... синът ми в яслата за една година беше болен 14 пъти, баща му ги брои. Средно по 7 дни на боледуване у дома. Това са средно 98 дни отсъствие, работните дни за година са 250, за половин година са 125 ... така че, ако детето е по болнаво е абсолютно възможно да ходи една седмица в месеца на ясла. И няма нищо общо с алчността..

Ехе 7 дни на боледуване си е направо кратко. Моята по 3 седмици си седи вкъщи… неадекватни лечения ли изписват, организма ли се справя трудно не знам.

# 721
Като изключим боледуванията, тъпото е че наистина има огромен брой родители, чиито деца не ходят на ясла или градина с месеци, даже и по цяла година (имат баба да ги гледа вкъщи, родителите си работят хоум офис и си ги гледат, майката е в майчинство със следващо дете и тн). То ясно, че всяко семейство си гледа интереса и това, което е най-добре за тяхното дете, но така заемат места и прецакват дечица/семейства, които наистина имат нужда.

# 722
Честито на печелившите…късмет на другите! Някой има ли идея, ако случайно приемат детето ни в държавна, но поради чести боледувания(както обикновено се случва) почти няма реални присъствия през тези 6 -7 месеца -  отново ли се взима тази въпросна точка за 1ва градинска група или тези 6 месеца трябва да се присъствени?
Какво значи почти няма реални присъствия? Като няма да ходи, какъв е смисъла само да заемате място.... Няма дете, което да боледува 6 месеца, но има родители алчни за точка и записващи деца фиктивно....

Има много болнави и не толкова болнави деца,не коментирайте така с лека ръка.

Не коментирам случаи в които дете се записва само за да пази място един вид,но по мои наблюдения такива случаи не са толкова чести.Около мен родителите или сами си гледат децата или са на ясла и градина,но ако често боледуват ги спират често.

# 723
  • София
Поиграх си да извадя малко статистика от ВТОРО класиране:

Набор 2024
Свободни места по общ ред – 140
Кандидати за тях - 2721
Шанс за прием – 5,15% (изчислено за цяла София, в различните райони процентът е различен)
Класирани по общ ред на второ класиране – 142

Свободни места СОП – 2
Кандидати за тях – 0
Шанс за прием –
Класирани деца със СОП на второ класиране – 0

Свободни места ХЗ – 166
Кандидати за тях – 1
Шанс за прием – 100% (при избор на градина със свободно ХЗ място)
Класирани деца с ХЗ на второ класиране – 1

Набор 2023
Свободни места по общ ред – 167
Кандидати за тях - 4728
Шанс за прием – 3,53% (изчислено за цяла София, в различните райони процентът е различен)
Класирани по общ ред на второ класиране – 167

Свободни места СОП – 4
Кандидати за тях – 1
Шанс за прием – 100% (при избор на градина със свободно СОП място)
Класирани деца със СОП на второ класиране – 0

Свободни места ХЗ – 313
Кандидати за тях – 2

Набор 2022
Свободни места по общ ред – 816
Кандидати за тях - 2347
Шанс за прием – 34,8% (изчислено за цяла София, в различните райони процентът е различен)
Класирани по общ ред на второ класиране – 501

Свободни места СОП – 345
Кандидати за тях – 4
Класирани деца със СОП на второ класиране – 4

Свободни места ХЗ – 275
Кандидати за тях – 3
Класирани деца с ХЗ на второ класиране – 2

Набор 2021
Свободни места по общ ред – 174
Кандидати за тях - 2080
Шанс за прием – 8,37% (изчислено за цяла София, в различните райони процентът е различен)
Класирани по общ ред на второ класиране – 80

Свободни места СОП – 105
Кандидати за тях – 5
Класирани деца със СОП на второ класиране – 2

Свободни места ХЗ – 186
Кандидати за тях – 4

Набор 2020
Свободни места по общ ред – 541
Кандидати за тях - 1246
Шанс за прием – 43,42% (изчислено за цяла София, в различните райони процентът е различен)
Класирани по общ ред на второ класиране – 136

Свободни места СОП – 87
Кандидати за тях – 6
Шанс за прием – 100% (при избор на градина/училище със свободно СОП място)
Класирани деца със СОП на второ класиране – 2

Свободни места ХЗ – 140
Кандидати за тях – 3
Шанс за прием – 100% (при избор на градина/училище със свободно ХЗ място)
Класирани деца с ХЗ на второ класиране – 0

Набор 2019
Свободни места по общ ред – 933
Кандидати за тях - 741
Шанс за прием – 100% (изчислено за цяла София, в различните райони процентът е различен)
Класирани по общ ред на второ класиране – 174

Свободни места СОП – 49
Кандидати за тях – 25
Шанс за прием – 100% (при избор на градина/училище със свободно СОП място, за което не чакат деца с повече точки)
Класирани деца със СОП на второ класиране – 13

Свободни места ХЗ – 20
Кандидати за тях – 20
Шанс за прием – 100% (при избор на градина/училище със свободно ХЗ място, за което не чакат деца с повече точки)
Класирани деца с ХЗ на второ класиране – 2

# 724
Не знам какви са тия родители еднорози и баби майки Терези дето искат да работят вкъщи и да гледат дете едновременно, ние нашето се молим някой да го вземе да си починем малко. Да работиш с дете вкъщи е затормозяващо. Според мене тези баби гледачки също са някакви неземни изключения. Децата боледуват много и е ад за всички

# 725
Не знам какви са тия родители еднорози и баби майки Терези дето искат да работят вкъщи и да гледат дете едновременно, ние нашето се молим някой да го вземе да си починем малко. Да работиш с дете вкъщи е затормозяващо. Според мене тези баби гледачки също са някакви неземни изключения. Децата боледуват много и е ад за всички

Аз бих казала, че да работиш от вкъщи с малко дете е абсолютно невъзможно, на практика нито се работи, нито се гледа детето. Имахме такъв случай в екипа, положението беше зле за асболютно всички, и екипът недоволен, и работата несвършена, майката изтощена и нервна, детето занемарено и държано пред екран за да мирува поне малко…Издържа точно 3 месеца и излезна в неплатен отпуск. Направо се изприщвам като някой се изказва така ларж за съчетаване на хоум офис и гледане на дете едновременно!

# 726
Да, защото някой родители нямат избор. Втората година с 780 лв. не може да се живее, а третата година, ако не е класирано, без нито една стонинка. При някой хора ножа опира на кокал. Как се живее без пари?

# 727
  • София
Защо да се еднорози? В край на сметка като нямаш 60дни платен отпуск, а положението с неплатените е трагично като си видиш фиша на края на месеца, си гледаш детето и като си хоум офис…
Имам малко дете дето ако са му са се събрали 2 месеца да е здраво ще отварям шампанското… Взимам си платен отпуск ама нямам безкраен. Баби да гледат - абсурд при нас. За бавачка нямам пари..

# 728
Аз се чудя как оцеляват родителите при нон стоп боледуващо дете. Търпят ли работодателите непрекъснати болнични на майката?! С бащата ли се редуват ако няма баба на разположение?! Въобще как се случват нещата докато детето придобие някакъв имунитет?! Не че моето го приеха, ама каквото и да се случи и аз ще опра до такива ситуации и се чудя как се справят родителите.

# 729
  • София
Ми 6г не ни беше лесно ама се справихме в край на сметка. Или мъжа ми я гледа или аз и така. Да, изтощаващо е ама си е наше дете и отговорноста си е наша. Сега филма е с дребното.

# 730
Редуване с мъжа и работа от вкъщи в малките часове на нощта.
Като генерално решение - тънко облечени деца, много пътувания и никакви лишения с цел "пазене".

# 731
Да, отговорността си е наша, разбира се. Моята дъщеря си я гледаме изцяло ние с мъжа ми Нямаме помощ от никъде, а и не очакваме. Но отсега се притеснявам на работа как ще реагират. 8 години ме търпяха да отсъствам заради инвитро и сега предстои друга порция отсъствия. Grinning Но каквото, такова. Детето е най-важното. Heart

# 732
  • София
Щом 8 години са Ви търпяли явно хората ще продължават да Ви търпят и има защо. Но така или иначе изобщо не е задължително детето да боледува много. Ние имаме съседче дето за 6 години сигурно сумарно 6 пъти се разболя, а беше пуснато на ясла доста по-рано.

# 733
  • София
Да, отговорността си е наша, разбира се. Моята дъщеря си я гледаме изцяло ние с мъжа ми Нямаме помощ от никъде, а и не очакваме. Но отсега се притеснявам на работа как ще реагират. 8 години ме търпяха да отсъствам заради инвитро и сега предстои друга порция отсъствия. Grinning Но каквото, такова. Детето е най-важното. Heart
Щом работодателят е бил толерантен към отсътствията досега, вероятно ще бъде коректен и няма да прави проблем и занапред (поне ти го пожелавам). От професионална гледна точка съм се нагледала на работодатели, които се чудят как да разкарат бременните, как да освободят служителките, връщащи се от майчинство, и т.н., но има и много коректни работодатели, които успяват да си организират вътрешнофирмено дейността така, че да не правят драми и да подхождат с нужното разбиране към често ползващите болничен майки.

# 734
Ние засега оцеляхме зимата с баща й вкъщи, не работи защото детето е нон стоп болно. Като тръгне на работа другия месец ще взимам само аз болнични и отпуск, пък докогато ме търпят. Няма какво да направя. Ходи ми се на работа ама детето е по-важно. Хоум офис при мен е възможен за някакво време ама не виждам как с това диване ще се получи.

Общи условия

Активация на акаунт