Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 473
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Аз искам да попитам следното.
Детските градини имат ли лятна ваканция и евентуално колко време.

# 151
Аз искам да попитам следното.
Детските градини имат ли лятна ваканция и евентуално колко време.
Поне в нашия район, миналото лято за един месец градината беше затворена през целия юли. Децата посещаваха (по желание разбира се), друга градина, която пък почиваше август. Тогава деца от нея посещаваха нашата.
През юни и септември имаше сборни групи вътре в самата градина.
"Учебната година" е от 15.09 до 31.05, през лятото не се извиняват отсъствия.

# 152
От 31.05 до 15.09 детето може изобщо да не ходи, но трябва да кажете в градината, че няма да посещава.

# 153
Ако синът ми с 15т. не бъде приет тази година в първа група, какви са му шансовете изобщо за 2 или 3гр? Струва ми се съвсем невъзможно предвид, че децата, които са приети ще си продължат до 4гр, пък дори да има освободени места, все ще има някое с повече точки? Имате ли наблюдения по колко места се освобождават за 2гр?

# 154
Ако синът ми с 15т. не бъде приет тази година в първа група, какви са му шансовете изобщо за 2 или 3гр? Струва ми се съвсем невъзможно предвид, че децата, които са приети ще си продължат до 4гр, пък дори да има освободени места, все ще има някое с повече точки? Имате ли наблюдения по колко места се освобождават за 2гр?
Може да разгледаш листа за чакащи в системата за кандидатстване. Там пише колко деца се приемат за в различните групи.

# 155
  • София
Не би трябвало да ви я вземат. Ето текстта:

Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана в СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца към датата на класиране - 1 т.

Но аз лично не виждам смисъл сега да го отписвате и от септември пак да го записвате. От личния ми опит боледуването не спира изведнъж след яслата.
А и те останаха два месеца (април и май).
След това са сборни групи до 15-ти септември и е достатъчно да се каже в яслата, че детето няма да посещава през лятото.

Генералният проблем беше реакцията на персонала в детската градина, когато съобщихме , че искаме да отпишем детето. Непрофесионално е да пускаш заплахи , че няма да го приемат никъде, ако го отпишем… Здраве да е

# 156
  • Sofia
Не бих го приела като заплаха, а като предупреждение. Защото наистина да се класира дете за ДГ е трудно.

А те няма да останат без деца, на мястото на вашето дете, ще дойде друго. Лошото е, че сега няма текущи класирания и реално и да освободите мястото сега, то ще остане блокирано чак до 15-ти септември. А може да има родители, които са в нужда.

# 157
За пръв път чувам някой толкова да се е загрижил ще приемат ли детето другаде, или не. Все им е тая, нито зависят от конкретен родител, нито от бройка деца, нито примират всички да ходят.

# 158
Дъщеря ми ще е част от тотото за първа градинска група. С 16 точки е (беше в частна ясла, която дава точка). В градината, за която кандидатства, няма яслени групи. Има 5 деца на опашката с по 17 точки и се чудя дали и как да разбера дали няма някое с близнак, който да е с по-малко точки в списъка с чакащи, и да влезнат и двете? Местата, както навсякъде, са силно ограничени и някак си искам да пренаредя желанията, в случай че има шанс едно-две свободни места да бъдат прередени. Доста объркано обяснявам, но силно се надявам някой все пак да разбира какво точно питам 🤣🤦🏻‍♀️

# 159
  • Sofia
Близнаците лесно се засичат. В повечето случаи са с еднакъв брой точки. Ако все пак се съмнявате, разгледайте инициалите на децата - освен първата буква, другите две трябва да са еднакви.

# 160
Освобождават се групи в училища. А и зависи в кой район сте, в нашия и в един до нас отвориха по една градина и така има нови места. Предучилищното образование е задължително.

# 161
  • Sofia
Да, в училищата има цели групи за 5 и 6-годишните, тоест за 3-та и 4-та група. Обаче не всички училища, които предлагат ПГ имат и двете възрастови групи. Понякога имат ПГ само за 6-годишни (4-та група).

За 2-ра група (понякога и за 3-та) има места единствено в ДГ.
Следователно за 2-ра (понякога и 3-та) група вариантите са 3 :
* освободени единични бройки от отписани деца;
* отворени цели нови групи след ремонт/ разширяване/ строенж на ДГ (много рядко и малко вероятно);
* тъй като предучилищното образование е задължително от 4г възраст - подавате Заявление до Дирекция Образование в Общината и пишете кои са Ви най-удобните ДГ и те ще се заемат да Ви намерят място (това е най-реалистичният вариант за 2-ра група).

# 162
Места за първа група се отварят и на текущите класирания, които започват септември. Тогава и дете с по- малко от 15т може да бъде прието, но родителя трябва да дебне, а детето да има късмет.

Зависи и в кой район сте, но по принцип за първа градинска има най- много места и ако не държите на някоя конкретна градина, 15т са достъатъчни за прием в повечето случаи.

# 163
Благодаря за коментарите! Ново питане - така като гледам синът ми няма да има никакъв шанс за прием в желание градини, но има две градини в село Владая и село Мърчаево с много малко желаещи. Общината може ли да ми откаже обезщетение под претекст, че в района все пак има места, макар и така далеч?

# 164
  • София
Благодаря за коментарите! Ново питане - така като гледам синът ми няма да има никакъв шанс за прием в желание градини, но има две градини в село Владая и село Мърчаево с много малко желаещи. Общината може ли да ми откаже обезщетение под претекст, че в района все пак има места, макар и така далеч?
В някои райони общинските служители, които отговарят за компенсациите, действат по следния начин - когато в някоя градина в района има свободни места и малко кандидати, от общината започват да прозвъняват родителите, получаващи компенсации, и да им пишат мейли, като ги насочват да кандидатстват в конкретната градина на следващото класиране (независимо дали е желана и удобна за родителите) и ги предупреждават, че ако не посочат въпросното детското заведение като първо желание, ще им спрат компенсациите (един вид общината дава място на детето и ако родителят откаже, губи правото на компенсации до края на учебната година). Периодично проверявам за съдебни решения, в които е разгледано дали тази практика е законна, защото в случая общината не предлага реално място, на което детето директно да се запише, а насочва къде детето да кандидатства, но не съм попадала на дело, в което някой родител, непосочил градина Х като първо желание, да е обжалвал такова спиране на компенсациите. Предполагам, че масово родителите се съобразяват с искането на общината и посочват въпросната градина като първо желание на съответното класиране, молейки се да не изтеглят на жребия тяхното дете, ако целта на семейството е да продължи да получава компенсации за частна градина.

Общи условия

Активация на акаунт