Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 556
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Нямам идея за самата градина, но понеже също съм район Красна поляна и не ни приеха във втора яслена, реших да погледна градините за първа група да се ориентирам дали ще имаме някакъв шанс за догодина без допълнителна точка. Та за мое учудване в 54 Дъга и тази Тинтява, които видях имаше деца с по 12 и 11 точки, другите не съм ги гледала още, но мисля да си снимам списъците.

# 406
  • София
Честито на всички приети дечица! 
Ние днес се заговорихме с близка, която работи фрийланс и е все на граждански договори. Защо всъщност тази форма на договореност не се зачита от системата? Нали родителят работи и получава доход?
Фрилансърите се регистрират като самоосигуряващи се лица, упражняващи свободна професия/занаят, внасят си ежемесечно сами осигуровки за всички рискове и получават 2 т. за работещ родител в качеството на самоосигуряващо се лице. 2-3 граждански договора годишно за задачи, отнемащи по няколко часа, не те правят работещ родител. Ако даваха точки за граждански договор, всеки безработен може да сключи проформа граждански договор с фирма на познат или с друго физическо лице, да го представи при записването, след което страните да го скъсат и по него да не се случи нито работа, нито плащане, нито да се внесат осигуровки и данъци.

# 407
  • София
Честито на всички приети дечица! 
Ние днес се заговорихме с близка, която работи фрийланс и е все на граждански договори. Защо всъщност тази форма на договореност не се зачита от системата? Нали родителят работи и получава доход?
Вероятно, защото смятат, че имат време да си гледат децата.

# 408
Здравейте, нас ни приеха на трето желание с 12 точки.. Много странно ми стана, изцяло сме боси в системата и не разбираме много, не е ли много нетипична тази ситуация? Възможно ли е самата детска градина да е масово нежелана и то с причина и затова да има толкова свободни места? Става дума за ДГ №126 Тинтява - сграда 2 в Красна поляна. Някой има ли впечатления конкретно оттам? Ще съм благодарна на всички отзовали се.
Имаме близки с дечица там и са много доволни от учителките, заниманията. Като основен минус посочват, че лятото градината не работи почти и е голямо разкарване по дежурни. Но то май навсякъде е така.
Не се притеснявайте, не е нежелана или нещо такова, просто има и такива набори. Миналата година със сина ми беше по същия начин в яслата в съседство. Имаше места и след първо класиране, просто бяха малко деца от набора в района и имаше за всички места.

# 409
Здравейте, за дете родено 2020 година прието в трета група / задължителна/имат ли значение трудовите договори на родителите, дали са работещи родители и тн, след като трета група е задължителна?

# 410
И ние не сме приети, въпреки че сме с допълнителната точка за многодетно семейство и реално сме по социален критерий за това. Здраве да е! Всички ми казваха- споко, вие сте с 3 деца, няма начин да не ви приемат. В крайна сметка зависи много от района.

# 411
Заради новите градини които откриха, едната е обявила цяла група за първа ясла. Така наплива към другите намалява, което всъщност е хубаво. Лошото е, че няма вече нови градини за откриване и скоро отново ще се увеличи недостигът.
Как разграничавате децата с точка от СДЯ и тези от ЧДЯ? Те само около 60 деца с точка излизат от 66та СДЯ. Моето беше в СДЯ в друг район и също е едно от тези 100 деца. Отделно, някои от децата може да са с 16т заради брат/сестра в градината.
Не е заради новата градина, това са нищожен брой места.
Повече места за първа яслена значи по - малко за втора. Това ще се усети най - много следващата година като пуснат никакви места за 2 яслена.
Освен това, лесно може да се види разликата, като само на Загребска има ЧДЯ с 34 деца, които ще получат точка. 34, цялата 66 СДЯ са 60. Изобщо не включам в тази бройка останалите точковци. Изобщо за децата, които са остали с 15 точки ще става все по - трудно влизането в първа градинска група, благодарение на това. Но, частният бизнес продължава да бъде по - важен от равния шанс за децата.

# 412
Здравейте, така от много гледане и доглеждне, влизане и излизане от профила на мен и мъжът ми, сме изтрили кандидатурата на сина ни за ясла ( набор 2023г). Желанието ни беше едно единствено и искам да попитам, дали ако кандидатстваме на второ класиране и не ни приемат, може ли тогава от есента да кандидатстваме за обезщетение при положение, че не сме на първо класиране участвали?
П.п. ще посещава частна ясла за 6 месеца за 1 точка.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 22:20 от fire lady

# 413
  • София
Здравейте, така от много гледане и доглеждне, влизане и излизане от профила на мен и мъжът ми, сме изтрили кандидатурата на сина ни за ясла ( набор 2023г). Желанието ни беше едно единствено и искам да попитам, дали ако кандидатстване на второ класиране и не ни приемат, може ли тогава от есента да кандидатстваме за обезщетение при положение, че не сме на първо класиране участвали?
П.п. ще посещава частна ясла за 6 месеца за 1 точка.
Кандидатствайте оттук насетне на всички класирания през годината и си подайте документите за компенсация - не е проблем, че сте изтървали първото, но не разчитайте, че ако на едно класиране не са ви приели, ще получавате цяла година компенсации на тази база - трябва да поддържате поне една активна кандидатура по настоящ адрес на детето през цялата година.

# 414
Поради някакви неведоми за мен причини тази година имаше ужасно много места за първа ясла в район Овча купел. 55% шанс за влизане с 15 точки в 66 СДЯ не са никак малко.
С 15 точки шансът за влизане в СДЯ 66 не беше 55%. Това беше нашето първо желание. За 31 места се бореха 91 деца (изключвам двете приети деца с по 16 т.). Използвах най-добрия калкулатор, за изчисление на шанса ни, но и ръчно да го сметна пак е толкова- 34%. Миналата година шансът е бил 33%, тоест никакъв напредък (103 деца са се борили за 34 места).

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 22:30 от Bobby®

# 415
  • Sofia
И ние не сме приети, въпреки че сме с допълнителната точка за многодетно семейство и реално сме по социален критерий за това. Здраве да е! Всички ми казваха- споко, вие сте с 3 деца, няма начин да не ви приемат. В крайна сметка зависи много от района.
Както писах по-назад в темата, допълнителните точки за многодетно семейство са си добро предимство, но не гарантират прием. Това е защото многодетните са в края на социалната опашка и ако не стигнат местата и за тях, отиват (в повечето случаи) на жребий в общата опашка.
Дъщеря ми (с точки за многодетно сем.) се класира за ясла след жребий - пълен късмет.

# 416
При постъпване на дете в ново учебно заведение (да приемем на 15.09., като до 14.09. посещава предишното), трябва ли да се подготвят всички изследвания и контактна бележка, които се искат от непосещавали деца?

Не, не е необходимо да правите нови изследвания. Ние се местихме миналата година и месец по- късно приеха предните изследвания на новото място.

# 417
Заради новите градини които откриха, едната е обявила цяла група за първа ясла. Така наплива към другите намалява, което всъщност е хубаво. Лошото е, че няма вече нови градини за откриване и скоро отново ще се увеличи недостигът.
Как разграничавате децата с точка от СДЯ и тези от ЧДЯ? Те само около 60 деца с точка излизат от 66та СДЯ. Моето беше в СДЯ в друг район и също е едно от тези 100 деца. Отделно, някои от децата може да са с 16т заради брат/сестра в градината.
Не е заради новата градина, това са нищожен брой места.
Повече места за първа яслена значи по - малко за втора. Това ще се усети най - много следващата година като пуснат никакви места за 2 яслена.
Освен това, лесно може да се види разликата, като само на Загребска има ЧДЯ с 34 деца, които ще получат точка. 34, цялата 66 СДЯ са 60. Изобщо не включам в тази бройка останалите точковци. Изобщо за децата, които са остали с 15 точки ще става все по - трудно влизането в първа градинска група, благодарение на това. Но, частният бизнес продължава да бъде по - важен от равния шанс за децата.
20 от 120 места не са точно нищожен брой и са почти толкова, колкото в единствената СДЯ в района, където се предполага че ще се приемат най-много деца. Според мен пък най-ощетен ще е 2023 набор, защото миналата година са имали по-малко места за първа ясла, а сега имат същия брой места, какъвто има и за сегашната първа ясла. С 15т се влиза на 100 % в старата сграда на Усмивка, даже има и приети деца с 14т. Но трябва да се направи компромис, няма как да влезеш в Ласка примерно с 15т, там и с 16 не е гарантиран прием.

# 418
Компромис? Сградата на Усмивка е точно на самото Околовръстно, стара, гадна, дворът също е ужасен. Помещенията вътре малки, тъмни и стари, наистина  ли сравняваме най - желаната градина в квартала с това?
Ясно е, че има хора, които нямат възможност да плащат 500лв. отгоре на компенсациите, за да ходят децата им в частни градини, но точно този пример е супер нерелевантен.
Когато голямото ми дете кандидастваше за първа яслена имаше точно 60 места в целия район и 3 градини по - малко. Изобщо няма база за сравнение, ама то и нов квартал около Монтевидео нямаше. Няма да става по - добре в тоя район, даже точно обратното.
На който му е интересно може да провери колко точно ЧДЯ с точки е имало в този район преди 5г. и колко са сега. Вече имат и задължение да посочват брой деца, които даруват със заветната точица и да си направи математиката. Няма да е приятна.

# 419
Калкулаторите могат ли да се използват за второто и третото класиране? Ако могат, реално това ще се случи между 16 и 17 часа на 23.05., предполагам? Преди това няма как да изчислят реален шанс. Струва ми се много кратък периода за нареждане/разместване на кандидатури. Да бяха дали поне 1 ден срок. Rolling Eyes
За догодина сме набелязали градина в район Красно село, която ни е по-близо отколкото най-близката в Овча купел (Ласка, за която напливът е огромен). Реших да хвърля един поглед на 1ва градинска група за тази година и се изумих, че са влезли и деца с по 14 точки. Бях останала с впечатление, че положението в Красно село е доста зле. Някой има ли наблюдения за този район за 1ва градинска група? Вече се замислям за догодина, защото тази година вероятно детето ми ще си остане неприето. Confused

Общи условия

Активация на акаунт