Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 420
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
Вече се чудех кога ще се появи някой да обясни, че тук майчинството е най-дългото в света. Grinning Страшен грях е да искаш да си с детето си в първите най-важни години от живота му, вместо да го хвърлиш на непознати хора на втория месец, като в държавите които все се дават за пример и после точно там гледаме как ученици разстрелват деца в училищата. Родих дъщеря си на 44 години и имам около 22 години непрекъснат трудов стаж. През по-голямата част съм осигурявана на максимален осигурителен праг или близо до него. Стриктен данъкоплатец съм и никога не съм ощетявала държавата. И да, имам претенции че тя трябва поне да осигури ясла на дъщеря ми като има претенции към мен да работя. Сега някой ще каже, че държавата не ми е длъжна. Но няма как да имам милост към държава дала близо милиард за избори през последните няколко години, вместо да ги даде за приоритетни неща в полза на гражданите си. Или пък към община, която издава нон стоп разрешителни за строеж на все по-високи и по-високи сгради и комплекси, без да мисли къде ще ходят на ясла/градина/училище децата, които ще живеят в тях.
Моят мъж ме попита как така на 4 години намират място на детето, а сега не могат. Не можах да му отговоря. Има ли вариант дори и тогава да няма място за детето никъде?

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 19:32 от Bobby®

# 541
  • София
Има ли вариант дори и тогава да няма място за детето никъде?
Да, има такъв вариант. Местата за втора група в общинските градини са по-малко от децата, така че много деца продължават да посещават частни ясли, детски центрове, да се отглеждат от баби, детегледачки и т.н. А ако намерят място на детето ви, то ще е в някоя група с още 30 деца - тези места, които ги "осигуряват", всъщност ги няма налични, а общината, незаконно надвишавайки заложените по наредбите максимални бройки, тъпче децата като сардини по градините.

# 542
  • СОФИЯ
Към настоящия момент спазват ЗПУО и приемат всички деца, които в съответната година навършват 4 г.

# 543
  • София
Има си неприети деца и на 4г. Места биха се освободили, ако и родители местят към частни градини, защото и такива има случаи. Има вариант общината да ви предложи място, но не задължително в района ви (имаме такъв случай на приятелско семейство). После места могат да се освободят и като почнат да местят деца към ПУК в училище.

# 544
Изводът е, че който иска да работи не трябва да прави деца... Туко що разбрах, че дори на 4 години не ни е сигурно мястото... Страхотно🥴

# 545
Изводът е, че който иска да работи не трябва да прави деца... Туко що разбрах, че дори на 4 години не ни е сигурно мястото... Страхотно🥴
Или пък може да спре да мрънка и да намери начин, защото начин винаги има. Не знам защо си мислиш, че като пратиш детето си на държавна ясла и всичко се оправя. Ами не се. Първите две години са непрекъснато боледуване, през седмица, през две.

Места за 4 годишните има. Може да не е в най удобната градина, но има и в градини и в училища.

Сравняването на майчинството в България и чужбина ми е любимата тема. Хайде да имам и аз условията като в чужбина, пък нека ми го намалят, както е там, а именно (за Холандия)
1) четири дневна работна седмица за майката и за бащата, т.е. дерето ходи на ясла и градина три дни в седмицата. Един ден го гледа единия родител, друг ден другия и уикендите заедно.
2) плащане на ден на градина и ясла, а не както тук, ходи не ходи - плащам.
3) няма държавни градини, има частни, които са една жена гледа 5-6 хлапета у дома си - имитация на семейна среда, а не 30 деца и една "леля", сестра или педагог.
4) големи градини, отново частни, в които персоналът работи на 4 часови смени и респективно са усмихнати, спокойни и приветливи. И съответно и в големите градини са един човек, отговарящ за 5-6 деца.
5) деца не се връщат за сопол и кашлица, съответно родителите не отсъстват непрекъснато от работа.
6) майката може да ходи да си кърми детето в работно време.
7) яслата и градините са скъпи, но това трае 3 години, после заминават в напълно безплатни училища.
Sunglasses във всяко "село" има минимум 2 училища, включително и монтесори.

Още да изброявам ли? Ние майчинство имаме и какво? Затворници и мизерия за 780 лв.

А колкото до частната ясла, нали знаеш, че каро се върнеш на работа взимаш цялата си заплата плюс половин майчинство- грубо 400 лв на месец над заплата. Ако по някаква случайност яслата има право на компенсации (защото има такива, моето дете 2022 беше в такава) взимаш и компенсации. Та айде да не е сякаш нямаме избор да прибираме пари под масата.  Ето ти начин за едни 900 лв допълнително над заплатата, а и детето на ясла.

Въпрос на приоритети и организация..

# 546
  • Sofia
Само едно уточнение - за 4-годишните няма групи в училищата, а само в ДГ.
В повечето случаи обаче групите вече са пълни още от 1-ва градинска или втора яслена. Така че положението не им е розово. Често единственият вариант е подаване на Заявление до Общината.

Вече за 5-годишните нещата са по-лесни, защото за тях вече има групи и в училищата.

# 547
Хм, май да,  моят понеже прави 5 зимата и все още е на 4, а гледам за неговия набор места и за това наистина съм се заблудила.

# 548
Често единственият вариант е подаване на Заявление до Общината.

Извинете, че се намесвам, но знаете ли как и при какви условия може да се подаде това заявление?

# 549
Ако детето е в предучилищна възраст пишете молба до общината и мисля че посочвате три градини, които са ви удобни.

Тука на края има две заявления (молби)
https://saedinenie.bg/files/2013/05/Naredba-Zapisvane-Gradini.pdf

# 550
А вярно ли е, че може да се запише ПГ към някоя ДГ, но да е на самостоятелна форма на обучение? И това значи ли че подлежи на нещо като изпити преди първи клас?
Някак искам да избегна евентуално предложение от общината да си пратя детето във Владая или Мърчаево.

# 551
  • Sofia
А вярно ли е, че може да се запише ПГ към някоя ДГ, но да е на самостоятелна форма на обучение? И това значи ли че подлежи на нещо като изпити преди първи клас?
Дъщеря ми кара две години (3-та и 4-та гр) в ДГ на самостоятелна форма. И да в края на всяка година има "изпити".

# 552
  • София
Самостоятелната организация като форма на предучилищно обучение представлява родителят да заведе детето в градина/училище в началото и в края на учебната годината, за да се провери детето с какво ниво започва годината и какво е научило през годината, т.е. има някаква форма на изпит/препитване/проверка на знанията и уменията два пъти годишно, а през останалото време родителят има ангажимент самостоятелно да обучава детето вкъщи или да намера алтернативни варианти за отглеждане и обучение - баба, детегледачка, родителски кооператив, детски център и т.н. Благодарение на самостоятелната организация родителят покрива задължителната предучилищна на детето, без то да посещава ежедневно общинска или частна градина или предучилищна група в общинско/частно училище.
За самостоятелната организация - вижте чл. 18 от тази Наредба относно процедурата и документите по минаване към самостоятелната организация на обучението: https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136850647 .
Документите се подават в градината/училището, към което сте избрала да се води самостоятелната организация на детето.
Оттук може да изтеглите образци на част от необходимите документи за заявяване на самостоятелна организация на предучилищно обучение: https://ruo-sofia-grad.com/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82% … CwI83lX_XQUzusFVw
Имайте предвид, че съгласно Закона за предучилищното и училищното образование предучилищната за 4-годишните се осъществява в детските градини, но не и в училищата (изключение е, ако в населеното място няма градина, тогава може и в училище да карат предучилищна 4-годишните, но в София не е такава ситуацията). Т.е. ако търсите самостоятелна организация за 4-годишно дете, търсете детска градина; за 5 и 6-годишните може да търсите самостоятелна организация и по училищата.

# 553
Някак искам да избегна евентуално предложение от общината да си пратя детето във Владая или Мърчаево.
То едното няма общо с другото.
Самостоятелна форма е ако детето посещава градина, която не е лицензирана от МОН, но искаш компенсации.
Владая и Мърчаево и евентуално филиала на Бор могат да ти предложат, независимо дали ходи в Самостоятелна форма на обучение или не. И евентуално тогава се губят компенсации. Обаче не ми се вярва да са толкова нагли да почнат да предлагат места извън София град.

# 554
Дъщеря ми кара две години (3-та и 4-та гр) в ДГ на самостоятелна форма. И да в края на всяка година има "изпити".

Може ли да споделиш какво представляват тези ''изпити"?

Общи условия

Активация на акаунт