Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 410
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
А вярно ли е, че може да се запише ПГ към някоя ДГ, но да е на самостоятелна форма на обучение? И това значи ли че подлежи на нещо като изпити преди първи клас?
Дъщеря ми кара две години (3-та и 4-та гр) в ДГ на самостоятелна форма. И да в края на всяка година има "изпити".

Може ли да споделиш какво представляват тези ''изпити"?
В началото на всяка година има родителска среща. Там (освен други неща) ни цитират (мисля, че беше извадка от ЗПУО) какви умения трябва да придобият децата в края на годината по всеки предмет. Аз примерно си ги записвам набързо. После родителите купуваме учебен комплект с книжки по всеки предмет, по които децата се учат през годината. При положение, че детето не ходи присъствено Ви връчват този комплект и Вие трябва да се занимавате с детето (може да изберете и друг комплект). И накрая на годината карат детето да рисува, да брои или смята, да разпознава сезоните, кое е ляво/дясно/горе/долу и т.н. Тоест водя я няколко дена за час-два и там провеждат няколко учебни ситуации (часа) с нея, за да й определят нивото. Аз не присъствам. После нещата (листовете), които е направила, ги слагат в портфолиото й - това е папка с работите на децата, които удостоверяват входящите и изходните им нива през годините в ПГ. Ако детето си е усвоило материала от книжките, няма да има проблем.
Не е нещо страшно, по принцип всички деца минават тези входни и изходни нива, разликата е единствено, че учителките си ги учат на място и имат наблюдения върху работата им.

# 556
От кой район сте, че предлагат място в Мърчаево/Владая?

Питам от чист интерес.

# 557
Ако детето е в предучилищна възраст пишете молба до общината и мисля че посочвате три градини, които са ви удобни.

Тука на края има две заявления (молби)
https://saedinenie.bg/files/2013/05/Naredba-Zapisvane-Gradini.pdf
Точно така е.
Отива се на ул .Московска където е столична община.
Попълва се молба като посочваш района в който живеете и посочвате 3 градини.
Дават ти номерче и чакаш отговор.
Аз когато попълних заявлението и имах отговор на 10 тия ден ,че ще посещава детската градина която ми е на 15 минути пеша.
Щом дадено дете навърши 4 г и е задължително да посещава градина от отдел образование са длъжни да намерят място на детето.

# 558
Ако детето е в предучилищна възраст пишете молба до общината и мисля че посочвате три градини, които са ви удобни.

Точно така е.
Аз когато попълних заявлението и имах отговор на 10 тия ден ,че ще посещава детската градина която ми е на 15 минути пеша.
Щом дадено дете навърши 4 г и е задължително да посещава градина от отдел образование са длъжни да намерят място на детето.

Тоест детето е прието въпреки че при кандидатстване официално няма места? С други думи, нарушават закона и увеличават бройката деца? Чудя се тогава как изобщо одобряват компенсации, като явно това си е стандартна практика.

Благодаря за подробния отгвор, Brin de muguet!

# 559
  • Sofia
Тоест детето е прието въпреки че при кандидатстване официално няма места? С други думи, нарушават закона и увеличават бройката деца?
Точно така.
"Намират" място в група, която вече е пълна. Не знам как става тоя номер.

# 560
Да, точно така е. В нашата група така дойде дете, което е брой 30, въпреки възраженията и на директор, и на педагози. Общо взето си отмятат заявленията и не им пука какво се случва след това. Може и по 32 деца да има в група.
Спят по дивани, по легла от ясли, кой където намери. Ама нали е безплатно.

# 561
Т.е. във втора група да очакваме още деца, които не са приети през системата... В момента след като си тръгне лелята, остава една госпожа с всички деца. И сега е много трудно. Sad

# 562
Да, точно така. Приемат се през работни групи, с писма и така. Накрая места са се намерили, а децата няма къде да спят.

# 563
  • София
Да не ви отчайвам, но тези схеми продължават и в училище.

# 564
Да, точно така. Приемат се през работни групи, с писма и така. Накрая места са се намерили, а децата няма къде да спят.

Мен лично повече ме притеснява, че няма пресонал. И без това групите са огромни, а персоналът е недостатъчно. Цялата система е безумна, наистина не разбирам защо родители, които имат финансова възможност, го причиняват на децата си!

# 565
  • СОФИЯ
Брой деца в група/клас е уреден в наредбата за финансирането, не в ЗПУО. Преди години изчислявахме колко е допустимият брой, може пак да го сметнем.
При прием чрез РГ - по едно дете в група съгласно наредбата за прием. От СО твърдят че това се спазва.
При драстично завишен брой аз бих депозирала офиц. Да, вярно е че трябва да се пише до СО /и/или РУО за подготвителните/, но това е начинът да се постави въпросът и да се започне от някъде. Поне да се даде гласност, особено ако случаят не е изолиран. Аз лично от тук научавам за такъв проблем към настоящия момент.

Мен лично повече ме притеснява, че няма пресонал. И без това групите са огромни, а персоналът е недостатъчно. Цялата система е безумна, наистина не разбирам защо родители, които имат финансова възможност, го причиняват на децата си!
Служителите/персоналът е съществен проблем в яслените групи. Тук може да се измени друга наредба /не помня наименованието/ в която има изискване да са мед. сестри или с подобно образование. Ако това отпадне педполагам ще намерят персонал. Между другото дирекция Здравеопазване имат нов директор. Към тях са СДЯ.

# 566
От кой район сте, че предлагат място в Мърчаево/Владая?

Питам от чист интерес.
Витоша. Който обхваща от манастирски ливади, през драгалевци, Симеоново, княжево, гърдова глава, владая и Мърчаево.
Демек "вземи ти едни 40 км градина по район".

# 567

Точно така е.

Тоест детето е прието въпреки че при кандидатстване официално няма места? С други думи, нарушават закона и увеличават бройката деца? Чудя се тогава как изобщо одобряват компенсации, като явно това си е стандартна практика.

Благодаря за подробния отгвор, Brin de muguet!
Никой не нарушава закона.
Във всяка градина има не заети места .
Не бързайте да съдите .
От отдел образование са длъжни да намерят място на децата които са 4 години.
До колкото знам не на 100 процента е запълнен капацитета в градината.
Плюс това има такива които освобождават мястото или се местят другаде.
Заминаващи в чужбина например.
Или се отказват детето да посещава градина.

# 568
До колкото знаеш? Ето, аз ти казвам, че знам. Точно незапълнен капацитет е, да. Няма да ги пуснат тия въображаеми бройки през системата, ми ще пълнят още и още групите, щото някой решил, че задължителното образование трябва да почне на 4г., ама СО няма къде да ги сложи тези деца. Затова тъпчат групите, докато някой не започне да негодува. За справка, стартирахме 27, със запълнени бройки и от хронични. Сега са 31. Тия врели - некипели как се били запълнили незапълнени, видиш ли места, накъде другаде.

# 569
  • СОФИЯ
Кое е детското заведение и коя група?

Общи условия

Активация на акаунт