Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 372
  • 735
  •   2
Отговори
# 570
Да разкажа и аз защо си платих за ЧДЯ ( полудневна) от есента даваща 1 точка с ясната идея, че няма да посещава малкият ми син.
Първо детето е толкова болнаво, че всеки вирус завършва с обрив по крачетата от който няма оправия няколко седмици. Отделно, имам и по- голямо дете на 5г, което носи, какво ли не от градината.
Ще си остана 3г майчинство и защото тази 1т е много важна да влезе в една конкретна дг в район Витоша малкия, а големият ще е ( живи и здрави) в същия двор на училище ( от 1-7 клас).
П.П. и за статистиката с мъжа ми сме второ поколение родени и израснали в София.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 13:55 от fire lady

# 571
  • София
Ама те и кореняците софиянци ги въртят тия схеми с уседналостта по район. Не знам някой като ми каже " Aз живея тука от не знам си колко години и имам повече права от теб" Grinning Ами добре ама в София има всичко друго ама не и софиянци вече.

# 572
Всяка година едни и същи размишления и празни приказки. Всеки се чуди как да се изкара повече от другите, съответно по-неоправдан.

# 573
Има голямо значение дали човек е плащал данъци тук цял живот или от 3 години. За по-дълга уседналост трябва да има повече точки.

В НАРЕДБА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

виждам, че максималният брой деца в ДГ в група трябва да е 23, като в определени случаи може да се надвишава с 2-3 деца.
При нас още от първа група са повече. Аз ли гледам нещо не както трябва?

# 574
Има голямо значение дали човек е плащал данъци тук цял живот или от 3 години. За по-дълга уседналост трябва да има повече точки.

Абсолютно съм "ЗА", но никога няма да се приложи.

# 575
  • София
Тогава спрете да се местите при баби и дядовци (само за училището или детската по районче) или им плащайте данъците на хората.
Колкото и глупости да се изговорят проблема ще си остане персонала и това, че няма новостроящи се градини и ясли.

# 576

В НАРЕДБА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

виждам, че максималният брой деца в ДГ в група трябва да е 23, като в определени случаи може да се надвишава с 2-3 деца.
При нас още от първа група са повече. Аз ли гледам нещо не както трябва?

Не съм съгласна да има по-голяма уседналост в София, всички дишаме мръсния въздух по равно и висим по равно в задръстванията.
Много ясно,че всеки мисли себе си за онеправдан.

# 577
  • СОФИЯ
За яслена група 18+2+3+1 = 24 деца максимално. Поне това аз изчислявам.
Градинска група 23+2+3+1 = 29
НАРЕДБА за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование
Приложение № 7 към чл. 53
Таблица за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата и детските градини
№ по ред

Училища, детски градини и центрове за
подкрепа за личностно развитие

Показател

Норматив за броя на учениците и на децата в паралелка/група

минимален

максимален

I.

Детски градини

1.

Целодневни и полудневни групи

група

12

23

2.

Яслени групи

група

8

18

Чл. 56.  (1) Посещението на децата в група се отчита чрез показателя „средна месечна посещаемост". Средната месечна посещаемост се изчислява, като сумата от броя на присъствалите деца за всеки работен ден от съответния месец се раздели на броя на работните дни.
 (2) Броят на децата, изчислен на базата на средна месечна посещаемост, не може да е по-малък от минималния брой деца в група съгласно приложение № 7.
 (3) Когато за период от три последователни месеца средната месечна посещаемост на децата в отделните възрастови групи се намали под определения минимален брой деца в група, групите могат да се разформират и се сливат с останалите при спазване на нормативите за минимален и максимален брой съгласно приложение № 7.
 (4) При определяне на средната месечна посещаемост не се включва времето от 24 декември до 6 януари, от 1 юни до 15 септември, както и времето на епидемичен взрив и грипна епидемия в детската градина.
 Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.
 Чл. 57а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.; изм., бр. 36 от 2019 г.)  (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) В случаите, когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12 - за яслените групи, и съответно 18 - за останалите групи, максималният брой на децата в групите може да бъде завишен над максималния по приложение № 7 или над определения по реда на чл. 57 с до 3 деца.
 (2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Завишаването на броя на децата по ал. 1 се извършва след решение на общинския съвет и при условие че са спазени здравните изисквания към детските градини, определени с наредба на министъра на здравеопазването, и изискванията на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.
 (3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Решението на общинския съвет по ал. 2 се взема за период една учебна година само в общини с недостиг на места в детските градини.

# 578
Да разкажа и аз защо си платих за ЧДЯ ( полудневна) от есента даваща 1 точка с ясната идея, че няма да посещава малкият ми син.
Първо детето е толкова болнаво, че всеки вирус завършва с обрив по крачетата от който няма оправия няколко седмици. Отделно, имам и по- голямо дете на 5г, което носи, какво ли не от градината.
Ще си остана 3г майчинство и защото тази 1т е много важна да влезе в една конкретна дг в район Витоша малкия, а големият ще е ( живи и здрави) в същия двор на училище ( от 1-7 клас).
П.П. и за статистиката с мъжа ми сме второ поколение родени и израснали в София.

Коя градина има и училище в двора?

Не е към жената, обаче това да се бие някой в гърдите, къде е роден, сякаш е някакво негово лично постижение ми е малко смешно...и ние с мъжа ми сме второ родени в София ама и нашите родители все от някъде са дошли, ако не те то бабите и дядовците ни.

Но стана толкова пренаселено в София, че с удоволствие бих се изнесла.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 14:19 от Дух

# 579
Данъците на панелката за 20 години могат ли да бъдат сравнени с таксите по прехвърлянето на апартамент в момента, например? За един ден живот в тази "прекрасна" столица можеш да платиш повече, отколкото е платил онзи, който живее в жилището на баба си, откакто крави да пасли на мястото на жълтите павета. Същото важи за трошките по пътищата. Други какви данъци сте заплатили към общината?

# 580
Данъците на панелката за 20 години могат ли да бъдат сравнени с таксите по прехвърлянето на апартамент в момента, например? За един ден живот в тази "прекрасна" столица можеш да платиш повече, отколкото е платил онзи, който живее в жилището на баба си, откакто крави да пасли на мястото на жълтите павета. Същото важи за трошките по пътищата. Други какви данъци сте заплатили към общината?

Ето такива коментари доказват, че "безплатните" ДГ и ясли са най-голямата тъпотия, която някой можеше да сътвори!

Трябваше да си останат таксите. И не само да останат, ами и да се индексират!

# 581
Момичета, има ли някоя от вас, която е пуснала детето си на 1 г. - 1 г. и 1-2 месеца на ясла? И знаете ли как стои въпросът с отлагането с 60 дни? Нашата ясла ще отвори със забавяне, уж около 1 октомври. От тогава ли започват да текат 60-те дни или от 15 септември? Не смея да попитам за по-дълго отлагане, защото ще ядосам някоя майка, но детето ми е родено много късно в годината и ще е най-малкото от всички сигурно. Все пак ще попитам де, какви са ми вариантите да отложа посещение до януари?

# 582
Честно казано такова издребняване е напълно излишно и не виждам как помага освен за вентилиране на натрупаното напрежение.
Проблемите са много и са трупани с десетилетия. Който е имал късмет - имал. Който се е уредил по втория начин, окей щом е щастлив. Останалите пият по една студена вода и почват да броят месечни вноски.

Пожелавам на всички успех в следващите класирания. Благодаря на тези, които споделиха знания и опит - за мен беше много полезно и определено нямаше да се ориентирам толкова лесно.

# 583
  • СОФИЯ
Голямо дърляне кой е по по най, без никакъв смисъл. И това всяка година по това време, през последните над 10. Български деца масово са студенти в чужбина и няма някакви рестрикции във връзка с това.
В момента на ИСОДЗ са качили само протоколите от РГ за прием. Вероятно скоро ще качат и другите, аз ги подписах на класирането. От другата РГ са доста по-схематични, но има предложение за промяна в точките за уседналост, 3, 5, 8. По предложение на IT дирекцията е, по спомен аргументите са записани в протокола. Оптимизиране на граничните групи. И пак е преливане от пусто в празно. Това няма да увеличи броя свободни места.

# 584
  • София
Е, нека се върнат тия такси от 60лв. и да се приключва трудното приемане на децата. Сигурна съм, че тогава ще има много повече места.

Общи условия

Активация на акаунт