Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 093
  • 735
  •   2
Отговори
# 675
Здравейте, имам следния въпрос. В системата на чакащи като пише примерно чакащи за 0 места , това означава ли че няма места и няма смисъл да пишем градината?

# 676
Здравейте, имам следния въпрос. В системата на чакащи като пише примерно чакащи за 0 места , това означава ли че няма места и няма смисъл да пишем градината?
Чакащите за съжаление са много дечица.
Според мен няма смисъл да се кандидатства там където няма места.
Освен ако някой си отпише детето поради смяна квартира на друг адрес или пътувате било в провинцията или чужбина.
Може да се наблюдава но трудно е предвид колко много са чакащите.

# 677
Освен ако някой си отпише детето поради смяна квартира на друг адрес или пътувате било в провинцията или чужбина.

Тоест има цели квартали на София, в които няма места като гледам така ли е или съм в грешка? Става дума за ясла.

# 678

Тоест има цели квартали на София, в които няма места като гледам така ли е или съм в грешка? Става дума за ясла.
Да. То повече от половината деца не се дореждат. За съжаление и в частните е претъпкано, особено в тези дето дават помощи и/или точка бонус за следващата година. Аз вече съм се примирила, че ще чакаме да стане на 4, до тогава на частна ясла без помощи и точки...

# 679
Към този момент е така. В 16 ч. утре ще се визуализират всички свободни места. Може още директорите да не са ги отразили напълно. Но не очаквайте много бройки. В нашия квартал има 2 места засега. Grinning

# 680
  • София

Да. То повече от половината деца не се дореждат. За съжаление и в частните е претъпкано, особено в тези дето дават помощи и/или точка бонус за следващата година. Аз вече съм се примирила, че ще чакаме да стане на 4, до тогава на частна ясла без помощи и точки...
Да, защото тия ясли биват заемани половин година преди голямото класиране...

# 681

Да, защото тия ясли биват заемани половин година преди голямото класиране...
Е защо? Нали голяното класиране е първото. Аз говоря за първа яслена.

# 682
Децата са записани много преди класирането, иначе договорът може да е с начало друг месец.

# 683
Децата са записани много преди класирането, иначе договорът може да е с начало друг месец.
Аха, за частните ясли. Да ние също така направихме, но не се доредихме до тези с компрнсации. Трябваше още като се роди да я запишем.

# 684
  • София
Не говоря за първо или второ, а да се търси частна детска градина, която дава точно много преди класирането. Пак казвам родителите дават капаро, за да се запише детето пък кога ще тръгне е друг въпросът. прави се половин година по-рано поне тъй като тия градина са малко и са под списък и всеки иска да се дореди за такава. Не знам дали съвспадат с тия за компенсациите.

# 685
  • София
Да, няма места и, ако целта ви е прием, няма смисъл да пишете въпросното детско заведение (най-вече няма смисъл да го посочвате като първо, второ, трето желание, защото за тези желания получавате допълнителни точки).

Аз съм наредила едно от децата си да чака в градини с нула места за набора (към момента в този район няма детско заведение, в което хем да има свободни места за набора на детето, хем да съм ОК да преместя детето в него) - силно разчитам и чакам да се освободи някое и друго място през септември в желаните градини (все някое семейство ще избере да прати детето си в първи клас на 6 г. или да го премести в предучилищна група в училище) . Така че съм наредила детето, за да не пропусна случайно някое новопоявило се място в градините от отписано по-рано дете.

Но обикновено хората, редящи желания в детски заведения с 0 свободни места, са 2 типа:
- част от хората слагат кандидатура в такава градина от неосведоменост/неразбиране как работи системата - не осмислят, че 0 места значи нулев шанс за прием, често даже не са си направили труда да видят има ли свободни места, а директно са сложили градината до блока и чакат и разчитат да ги приемат;
- родителите, избрали за детето си частна ясла/градина -  те се стараят да запазят компенсациите за неприето дете - целта им е хем детето да кандидатства, хем да остане неприето, съответно редят желания в градини с нула места или с много малко места, за да е минимален шансът за прием на детето им.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 14:46 от *Lorena*

# 686
Лорена, има ли в района ви училища с ПГУ, питам защото в нашия няма. Иначе има голям шанс сега на класирането за 1 клас да се освободи място към септември и да имате късмет. Simple Smile

Съгласна съм щом има наредени 1, 2, или 3то желание в градина с 0 прием обикновенно е за компенсации и единици объркани и изобщо не гледали какво слагат особено за яслените групи. За ДГ е друго обикновенно както е на Лорена случая или просто искат да го преместят в друга градина ако има късмет.

Родителите следили как се случват класиранията и липсата на места за ясленчета капарират и запазват ЧДЯ още след появата на малкия човек, пък ако извадят късмет за държавна освобождават мястото и горят с капарато или се разменят ако частното заведение има такава политика. Списъка за точка и за компенцации е доста различен, доста по - лесно се открива ЧДГ която дава компенсации и за яслени от ЧДЯ с точка (тези с точка, дават и компенсации съм почти 100 % сигурна). Във ФБ в групите на районите редовно след класирането има предлагане и търсене на места за чдя или чдг.

# 687
  • София
Лорена, има ли в района ви училища с ПГУ, питам защото в нашия няма. Иначе има голям шанс сега на класирането за 1 клас да се освободи място към септември и да имате късмет. Simple Smile
Имаме точно до блока училище с подготвителни групи, но е само в полуднева форма (има и други ПГУ в района, но са доста по-далеч и ще се вкарам в голям филм с водене на трите деца на три различни места). А вярвам, че ще успея да запиша девойката в целодневна форма в градината, в която записахме брат ѝ на предходното класиране, или в някоя друга близка градина, ако изчакам до септември, затова не избързвам с кандидатстване в ПГУ.

# 688
Здравейте,  извинявам се за невежеството,  но да попитам. В момента актуални ли са свободните места или утре ще бъдат обявени и от колко до колко часа? Прикачвам снимка на това, което отворих в момента в желаната от нас ясла.

# 689
Аз пък имам следното питане: ако дете не е участвало в голямото класиране и е с 15 точки….Хипотетично на второ класиране има 2 свободни места и всички останали кандидати са с 15 точки. При участие във второ класиране ще участва ли на жребий с останалите, които са с 15 точки и са останали под чертата на първо класиране или те имат някакво предимство?

Общи условия

Активация на акаунт