СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 667
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Някой ще ми обясни ли на български прекрасната думичка "булинг". Сигурно ще да е нещо чуждоземно, щом си нямаме българска дума...
За нашумелия филм само четох отзиви. Не съм убедена все още, че е необходимо да го гледам аз или пък да го правя с детето с възпитателна цел. По-скоро първо бих гледала сама, но не знам...
Моето дете има контрол над устройствата. Тя успява да се измъкне понякога (коментирали сме тук за вайбъра), но като цяло има успешно ограничен достъп. Има голяма сестра, с която коментора доста повече неща, отколкото с нас. Повечето са свързани точно с разни неща в нета. Сестра ѝ е достатъчно разумна, че да мога да разчитам на добър контрол, дори по-добър отколкото аз бих осъществила, поради далечността на проблематиката за мен.

# 196
Аз предпочитам булинг, пред нашите думички, защото е такова нещо, каквото съм гледала по американските филми и реално е дума, която описва нещо ново за нашето общество, идва от английската дума бик.
Сега не ми казвай, че трябва да се плашим от чуждиците, те не пречат, а допълват езика. Да вземем например добрите стари турцизми, едно е думата бой, друго е кьотек нали? Едно е дете, друго е копиле.
По наше време си имаше боища, обиди, разправии, но точно булинг, какъвто е сега, не помня. Не даваха на малки булчета да се разпореждат в училище и да ги наричат с модерното име лидери. Имало е опити, разбира се, някъде успешни, но като цяло не бяха приети за нормални, и психолози не е имало, които да обясняват, че жертвата е виновна

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 16:58 от Априлски душ

# 197
Имаме точна дума - тормоз. Нямаме нужда от "булинг", но щом така ви харесва....

Преподавателите се държаха като надзиратели в затвор.

Да не сме гледали различен филм?
Децата се държаха супер неуважително към учителите и между тях си. Не видях никъде описаното от теб.

# 198
И аз изгледах филма и вярвам , че има доста силни моменти,които ни карат да се замислим - какво се случва извън вкъщи?
Някой беше събрал и публикувал термините , емотиконите и тяхните значения. Разпитах я и голяма част от тях не ги беше чувала и не ги използват помежду си в нейната среда.

Ако някой има интерес, мога да ги потърся и споделя тук.

# 199
  • София

Децата се държаха супер неуважително към учителите и между тях си. Не видях никъде описаното от теб.

Единият преподавател беше неадекватен, загащваше се пред учениците. Другият крещеше. Че децата се държаха неуважително, съм съгласна. Но то им се позволяваше.
Пълен контраст със полицаите.

Нормално и да останем с различни впечатления. Всеки търси нещо различно във филмите, които гледа.

# 200
Моят син играе на компютърни игри и гледа въпросните кратки клипчета в тик ток. Ограничаваме времето, напоследък и телефон започнах да взимам. Обаче си мисля, голям е, би трябвало сам да се усеща, брат му не е бил контролиран така. И не знам как да го научим на самоконтрол.
За тормоза не ми се говори. Болна тема.

# 201
Мерси за мненията, вероятно ще го изгледам заедно с децата. Аз също престанах да цензурирам съдържанието на филните и като че ли по-лесно достигам до тях чрез помощни средства, защото не е общуване "мама пак нещо ни мърмори". В момента гледаме заедно "Спешно отделение" и е страшно полезно, особено с по-малката, която е на 12 години. На места спирам филма и й обяснявам доста. Например вчера гледахме един епизод за жена, която беше с анорексия, но отричаше да има проблем. Във филма го познаха по зъбите и - бяха изгнили и се наложи да обяснявам защо като не ядем тялото страда и зъбите се рушат. Върза се много добре с един предишен епизод на 'Бригада нов дом", в който майката също беше с анорексия, на моята възраст, а изглеждаше на 55-60 години и не можеше да стои права. Това с момичето ми е много важна тема, защото тя изобщо не се храни добре - нито като количество, нито като предпочитана храна, и винаги ме е било страх да не залитне към някакво такова хранително разстройство.
Имаше и един епизод, в който момиче на тяхната възраст беше забременяло и искаше да и направят аборт без знанието на родителите и, защото я беше страх. Там също доста говорихме, че ако на тях нещо такова се случи, не трябва да го крият от мен.
Въобще ми се струва, че когато е под формата на обсъждане на филм по-лесно се отпускат да говорят с мен. Преди като съм отваряла такива теми като че ли само чакат да млъкна - видимо не искат да ме слушат.

# 202

Тормоз е обща дума, може да е тормоз от много и различни неща, но думата булинг описва точно явлението на групичка деца с изявен лидер, тормозеща избрани за жертви с цел доминиране над останалите. Нямаме си още такъв термин, дано в бъдеще изпадне от употреба

# 203
В темите още на втория сезон на Ергенът се пишеше думичката булинг.
По разни теми нямащи общо с деца и училище -също
Лично аз не я свързвам само с училищен тормоз. Ползва се като всеки тормоз на групичка върху отделна личност.
За мен думата тормоз напърно се покрива с чуждицата и прави втората излишна..по мое скромно мнение.

# 204
  • ту тук, ту там
И аз отдавана срещам думата булинг. Винаги съм мислела, че се превежда като психически тормоз.

# 205
По мое скромно мнение "булинг" освен тормоз, включва и провокация. До такава степен да предизвикаш жертвата, че тя да ти отвърне с още по-голяма сила, което ще я превърне във виновник.

# 206
  • София
Сега не ми казвай, че трябва да се плашим от чуждиците, те не пречат, а допълват езика.
Ами открито казвам, че не понасям и ме дразнят английските чуждици. Дразни ме това, че в големите градове, а вече и в по-малките всичко и навсякъде е на английски. Ще кажеш, че англичани живеят тук. Вбесявам се и дори няма да отразя каквито и да са аргументи и примери за турцизми и т.н. Ще подмина и това с обогатяването на езика ни, който е в пъти по-богат от английския, ама не заради него и не заради турцизмите. Толкова по тоя въпрос от мен. Не съм целяла  и няма да влизам в полемика. Попитах просто какво значи дума на език, който не знам, а не съм и длъжна де.. Smile

По мое скромно мнение "булинг" освен тормоз, включва и провокация. До такава степен да предизвикаш жертвата, че тя да ти отвърне с още по-голяма сила, което ще я превърне във виновник.
Благодаря за може би най-изчерпателния отговор.

# 207
Включва всякакъв вид тормоз, подигравки, унижение - физически, вербално, онлайн, индиректно. За първи път попаднах на този израз преди години от видеата на Ted talks и конкретно Моника Люински - може би първата 'жертва' на cyber bullying. Тя самата участва в такава кампания срещу този вид тормоз.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 21:27 от fifi_0421

# 208
Ами няма как без чуждици, езикът е биология, както видовете си влияят един на друг, така и езиците, не може всичко да се замести, но с времето някои думи изпадат, идват нови. Няма да изчезне българският език от това. Имаше един португалски виц, как Господ бил създал човека, но пък португалецът създал мулата.  Сега някой ще каже, че е расистки този виц, но отразява точно съвремието и как няма начин да се изолираш от влиянието на другия

# 209
  • София
Априлски душ, аз съм на 52 г. и няма нужда да ме третираш като 15-годишна с подобен начин на комуникация и обяснения. Освен това имам достатъчно самочувствие и опит, за да имам изградено мнение. Нямам нужда да го потвърждавам за себе си или да убеждавам друг и затова казах, че няма да влизам в полемики по въпроса. Изясних си това, което попитах и благодаря на отговорилите, вкл. и на теб.

Общи условия

Активация на акаунт