СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 647
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Благодаря, момичета!
Един ден ще викат - аз едно време какви матури съм държал, какво знаете вие.
Моята все ме засича, че аз не съм държала никакви матури. Разправям и, че съм държала изпит по математика за техникума и за университета. Не било същото. И съм съгласна де. Поне ми се е разминал българският. Като гледам какво учат и какво им искат не знам как бих се справила.

# 271
Това е защото си кандидатствала в техникум. За езиковите и математическите се държеше и български и изобщо не беше лесен. А и математиката не беше с лесни задачи с отговори, ами си беше във формата на модул 2 и си беше доста трудно

# 272
Като се замисля, наистина по наше време бяха по-трудни изпитите, но някак не ги отразявахме даже. Който искаше, кандидатстваше , като и без курсове се изкарваше приличен резултат, ако си внимавал в час. Още повече, че БЕЛ се държеше само за ЕГ. Даже си мисля, че, ако сега ми се налага да държа НВО, ми няма да го изкарам, еле по БЕЛ в частта граматика. Ползвам си правилата на българския език без да съм наясно кое е сложно подчинено обстоятелствено изречение или вид наклонение на глагола.....примерно.

ПС: За МГ не се искаше БЕЛ, само за ЕГ.

# 273
В МГ влязох с входен изпит по МАТ.

# 274
Аз по математика си изкарах изпита само с училищните знания, е, решавах от списание математика и от един сборник. A по бел ходих при една учителка, която събираше пет деца в един апартамент. Тази жена ме ограмоти, защото учителката ни в училище спеше на катедрата, ама буквално спеше, похъркваше. Но по бел се учихме да пишем преразказ с елементи на разсъждение, нямаше тестова част с въпроси като кое в цитата е спираловидна риторична метонимия, или кой мустак на Странджата е по-дълъг, левия или десния.

# 275
Прави сте, не е трябвало БЕЛ извън ЕГ. Аз съм учила страшно много в 7 клас, защото имах конкретна цел и за нея ми трябваше отлична оценка. Даже бих казала, че съм учила повече от моето дете сега. Ходих 2 пъти седмично на уроци и по двата предмета и изобщо не ми е било лесно. БЕЛ беше или чист преразказ на непознат текст, или преразказ с елементи на разсъждение върху изучавана творба - хем трябва да знаеш цялото произведение наизуст, хем целият анализ, за да го вмъкваш между преразказа. Но при нас имаше и прием в 8 клас в хуманитарните, техникумите и в редовните гимназии (в ЕГ нямаше със сигурност, мисля че и в МГ не е имало) и всъщност май не всички се явиха на изпита в 7 клас. От моят клас знам че повече от половината изкараха и 8 клас в същото училище и после се преместиха. Това намаляваше напрежението- и да стане нещо на изпита имаш още едно кандидатстване. Нещо, което в момента го няма.

# 276
  • София
Като се замисли човек, спираловидната метонимия никога не е питана на истинско НВО. Това иде от школите, където се надпреварват да налеят колкото може повече теория в главиците на седмокласниците. С абсолютно неясна цел. За да авземат да я разпознаят и да блеснат на тезата, например. И с колко ще блеснат - с точка-две отгоре. Съотношението цена-ефект не е в полза на децата, още повече, че до година-две ще са го забравили.
Едно време са ни изпитвали за ЕГ на преразказ с елементи на разсъждение на познат, изучаван текст или на отговор на литературен въпрос. Там много ясно блесва как ти е граматиката и познаваш текста без да ти задават тестови въпроси.

# 277
Да, можеше да се кандидатства след 7 клас и след 8 клас. Който пък не искаше да ходи на изпити, си оставаше в обикновена гимназия.

# 278
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моята госпожица добре подиша тази ваканция, разходки, ресторанти, телефон, книжка..

Днес вече ще седне да направи домашните, евентуално някой тест от помагалата или ПИ на Регалия от тази неделя. Знам, че това бяха ценни дни за гърч, но реших да я оставя няколко дни да се откъсне изцяло от учене и НВО.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 08:50 от gadamer

# 279
  • София
Моето си е шапка на тояга, не пипва математика, не ходи на пробни. По БЕЛ прави по един тест и един преразказ от кварталната школа и толкова.

Вие много се напрягате. Живот има и извън училищата с 450+ бал.

# 280
  • София
Ама какво говориш, то до 400 да го докараме!

# 281
  • Бургас
Като ви чета, направо се радвам, че не живеем в София! Тук нещата са доста по- спокойни, като балове. Аз
 смятам, че ще се случи, това което трябва да се случи! Децата ще намерят пътя си и без да полудяват от учене тази една година!
 Колкото до средата- около мен има достатъчно примери, че и във високобаловите училища има сериозен проблем! И ако средата в дома не е стабилна и в детето няма заложени ценности от семейството, то вероятноста да залитне е голяма и там!
Много са и примерите, как след пресата в седми клас и постигнатите желани резултати, децата са склонни да се отдадат на "заслужена почивка" в 8-ми. А тази година, за мен даже е по- важна, от гледна точка на новото училище, новият език /в повечето случаи/ и новата среда!

# 282
Да, можеше да се кандидатства след 7 клас и след 8 клас. Който пък не искаше да ходи на изпити, си оставаше в обикновена гимназия.

Точно върху това си расъждавам в последно време и аз. И се чудя какво й беше на тази изпитна част от образованието , че трябваше да я променят така.
От моя клас едни кандидатствохо след 7,кл. други след 8 кл., а не малко част - 7-8 съученика си останяха в гимназията и си завършиха там. Развиха си се после без изилишна драма.
Имаше избор просто и за по-амбициозните и за тези, които пък нямат такава нагласа.
Как и защо се стигна до тук, ми се губи като последователност през годините.

# 283
Мисля, че защото и от училищата без изпит има по-желани, а, ако няма места за всички, които искат да учат там, няма как да се отсее кой да приемат освен от оценките от училище, които не са особено обективни, както се досещате.....

# 284
Според мен го направиха заради парите. Увеличиха броят на клиентите, практиката го показва.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 12:16 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт