СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 31 197
  • 756
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Според мен има разлика в средата.

# 316
  • София
Не, в другите държави, които визираш, не ти го спират. Имаш право от училище за чистачи, образно казано, да държиш абитур на училището за ракетни инженери. Там също може да държиш матура в десети клас и пак да се преместиш. Тоест присъдата там е три години, горе долу, така са го разделили, а тук е три години за прогимназия и после пет
А тук нищо не трябва да държиш, за да продължиш висше образование, което и училище да си завършил. И навсякъде се учи по една учебна програма. Та пак питам, какво точно ти определя? Разликата е единствено в средата. И, да, както и казах, по-лесно е, когато средата те дърпа, но нищо жизнеопределящо няма. Аз съм завършила смотано квартално училище, но това по никакъв начин не ми попречи да вляза в една от най-трудните за прием специалности, да я завърша с отличие и да се реализирам по-добре от масата ми колеги, завършили ЕГ, СМГ и т.н. Гимназията не ти определя колко добър специалист ще станеш и как ще се реализираш в живота.

# 317
Нали това си пишехме, че по наше време смотаните квартални си бяха ок и не беше такава драма. Сега много се сегментираха.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 18:36 от Априлски душ

# 318
"Смотаните квартални училища" от едно време нямат нищо общо със сегашното ниво на образователната ни система...

А и забравих, днес истинското учене се случва до голяма степен извън училище:)

Няма място за сравнение!

# 319
Ох вече ми става смешно.... какво сравнявате времето, когато сте били деца, с това когато сте родители. Естествено, че няма място за сравнение

# 320
  • София
Смотаните квартални и тогава си бяха също толкова смотани и със силно компромисна среда. Просто не сте учили в такова. Joy

# 321
Изводът е един - дори и от най-смотаното училище имаш равни права за университет.

# 322
  • София
Това ми беше мисълта. Ясно е, че е по-добре в хубаво училище с хубава среда. Но нищо фатално и жезнеопределящо не се случва на 14 години. НВО няма да им реши бъдещето.

# 323
Санака, докато все още е така....но на някои май не им харесва или не знаят какво искат.

# 324
Санака и Динчо, фатална е само смъртта. Всичко останало е шанс, но животът е един низ от шансове и НВО то е просто един от тях.  Хубавият живот зависи от хубавите стечения на обстоятелства. Иначе разбирам лекият ви ироничен подход, когато не ти е на главата е доста лесно

# 325
  • София
Моят подход винаги е бил ироничен, включително трите пъти, когато ми е било на главата. Joy Но в случая няма никаква ирония, не знам къде я видя. Просто се опитах да кажа, че не е обосновано да се гледа толкова фаталистично на 7-ми клас, но в крайна сметка това е въпрос на лично решение и нагласа.

# 326
  • София
Това ми беше мисълта. Ясно е, че е по-добре в хубаво училище с хубава среда. Но нищо фатално и жезнеопределящо не се случва на 14 години. НВО няма да им реши бъдещето.
Ако 14-годишното попадне в лоша среда, могат да се случат доста сериозни и неприятни неща.

# 327
Априлски душ, след като искаш да гледаш толкова фаталистично на живота, коя съм аз да ти попреча. ..гледай си така. Живееш с децата си в най-бедното и окаяно място на света. По-лошо от това няма накъде...и ти и децата ти нямате никакво бъдеще, абе изобщо пълна трагедия, направо краят на света.

# 328
Динчо, престани да се заяждаш. Знам, че ти е в кръвта и трудно се удържаш, но все пак. Приличаш ми на Чудомировия герой Тотю чушката, само че в пола.
А сега, чудомиров герой с главна или с малка буква се пише....побърка ни това НВО, ей

# 329
  • София
Ако 14-годишното попадне в лоша среда, могат да се случат доста сериозни и неприятни неща.
Това е така. Но за въпросните сериозни неща няма гаранция никъде, за съжаление. И в хубава среда се случват.

Въпросът е, че децата съзряват и се развиват различно, на различен етап им идват амбициите и целите. И ако едно дете има потенциала, изградени семейни ценности, съответният пример в семейството, нещата ще му се случат и от по-нискобалово училище.

Общи условия

Активация на акаунт