СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 596
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
Досегашните деца са били само профил география. Така, че гледайте учебния план, познатите не знаят.

# 406
Аз искам да споделя притеснения ми, защото НВОто съвсем наближава, а моята девойка продължава да не знае къде иска да кандидатства. Та, на мен не ми е ясно кое да гледам при избора на училище. Може да ви звучи тъпо, но наистина не мога да ѝ помогна с насоки, защото за мен самата е неразбираемо.

Кое е водещото при вас? Гледате ли близостта до местоживеенето? Колко училища ще пишете?
Ако няма изявен интерес към нещо конкретно, целете се в езиковите, като разгледате и какви профили евентуално предлагат след 10 клас.
Относно локацията - ние лично, ако има колебание между две-три училища от една категория, по-нагоре в желанията ще пишем по-близкото.
Методът на изключване също е добра стратегия.

Къде има информация за профилите след 10 клас? Питам за Пловдив.

# 407
  • София
Гледайте учебните планове за 11-ти и 12-ти клас на училищата, които ви интересуват. Обикновено са публикувани на сайта им и от тях може да се ориентирате какви профилиращи предмети се предлагат.

# 408
В учебния план на нпмг география математиката е нормално количество. В езиковите е малко и децата там изостават, при същия материал.
Тоест децата в езиковите имат проблем с математиката, защото нямат достатъчно часове, а не защото едните имат, а другите нямат математически заложби.
Това с профилираните предмети е също доста подвеждащо, защото днес има едни, но след няколко години ще има нещо съвсем друго. Някъде даже не могат да направят профил мат или профил философия, защото няма учители или желаещи и всичко е от година до година.

# 409
Който търсеше хуманитарно, да види 30-то- история, география и български, май испански, английски.

# 410
  • София
В географията в НПМГ мтематиката е в голямо количество - по-горе посочих часовете. Втори гимназиален етап - 9 часа на седмица - 7 ПП и 2 ООП.
След няколко години какво ще има в учебните планове няма никакво значение. За вашия набор математиката е задъжителен втори профил - определен още с приема и не може да се променя. Кое му е подвеждащото?
 Аз се уморих да посочвам факти и да ми се опонира с общи и с нищо неподкрепени приказки за някаква различна "нищо особено" математика. Посочих информация и факти, които явно са ви убягнали, за да са наясно хората, че ако не искат паралелка с ясна и сериозна математическа насоченост, икономическо развитие в НПМГ не е тяхната паралелка и да не останат неприятно изненадани. Но който иска да вярва, че в географията в НПМГ математиката не е водеща и е нищо особено, въпреки фактите, е свободен да си вярва Аз приключвам темата.

# 411
Моята дъщеря категорично отказва да учи немски, френски или испански,  иска английски. Но има още тоооолкова много време да си сменя желанията. Сестра й , след като цял седми клас не спря да говори за Първа немска, на 30 юни сутринта ни сюрпризира с новото си желание.

# 412
Аз искам да споделя притеснения ми, защото НВОто съвсем наближава, а моята девойка продължава да не знае къде иска да кандидатства. Та, на мен не ми е ясно кое да гледам при избора на училище. Може да ви звучи тъпо, но наистина не мога да ѝ помогна с насоки, защото за мен самата е неразбираемо.

Кое е водещото при вас? Гледате ли близостта до местоживеенето? Колко училища ще пишете?
Ако няма изявен интерес към нещо конкретно, целете се в езиковите, като разгледате и какви профили евентуално предлагат след 10 клас.
Относно локацията - ние лично, ако има колебание между две-три училища от една категория, по-нагоре в желанията ще пишем по-близкото.
Методът на изключване също е добра стратегия.

Къде има информация за профилите след 10 клас? Питам за Пловдив.
Санака вече е отговорила - в сайта на всяко училище. Но имайте предвид, че профилите са малко несигурна работа, я се събере група, я не. Доколкото знам стабилни са тези в Английската и Руската, мисля, че в годините назад винаги са се събирали достатъчно желаещи. Какви профили търсите вие или нищо конкретно все още?

# 413
Моят син иска да кандидатства  компютърна графика, обаче като му показах къде е 51 во и колко време ще трябва да пътува до там, ентусиазмът му поизстина. Набелязали сме училища по-близо до нас, дано да му стигне балът.

# 414
Във 2-ро и 40-то имаше графика, мисля

# 415
  • у дома

Профил мат има в езиковите, моята беше точно такъв и има пълно шест на ДЗИ. Чак пък чудо невиждано
Това коя година?
По новата програма пп мат е доста трудна-не че не се изкарва 6,ама ако едно дете не е на ти с математиката,трудно би се справило...

# 416
  • София
То в различните години е с различна трудност, МОН така и не се научи как да прави стандартизирани изпити. 2023 ДЗИ ПП мат беше доста по-трудно от това през 2024. Така твърдят разбиращите, а пък и е видно от резултатите. Но принципно профилиращине матури са си трудни, да, не само по математика.

# 417
  • софия
Моля за помощ за 10 задача

# 418
Това е от така наречените основни задачи. Търсенията ъгъл е половината от дадения.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 20:27 от Dincho

# 419
ДЗИ ПП мат не е по-трудна от ДЗИ ооп мат и преди да се отворят големите усти ще обясня защо. Защото с малко материал, който се изучава в ооп може да се дадат доста несъразмерни по трудност задачи. Профилният материал е много, но за този материал задачите не са съизмеримо толкова трудни.
По темата за нпмг ще кажа, преди и аз да приключа с темата,  продължавам да твърдя, че не се искат особени математически заложби, за да си ученик там, ако те интересува географията си заслужава да се изтърпи математиката. Това имах пред вид, но се отвориха пак устите, просто така, за да се води спор
Не знам, не съм гледала, но често профил география и в други училища върви с профил математика и децата го преживяват.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 21:02 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт