СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 581
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
Аз обяснявам, че пробните изпити са ,за да изчистваме грешки и да виждаме къде са пропуските му. На последното примерно НВО имаше задачи от абсолютно всеки тип задача от 5 клас насам. Видяхме къде е позабравил и сега ще натискаме там.

# 541
  • ПЛОВДИВ
Здравейте,

В пощата са качени пробни по БЕЛ и математика на школа Примерно, гр. Пловдив - чисти и с отговори

По БЕЛ беше средата на март, а по математика края на март.

По БЕЛ резултатите излезнаха за 8 работни дни, а тези по математика - за няма и 5 работни дни.

Тъй като има много сред вас, които са добре запознати с ПИ по школите, ще се радвам да изразите мнение относно трудността и близостта на тези пробни с реалното НВО.

Благодаря и ползотворен ден!

# 542
Да ви кажа, не знам доколко е показател за нещо, но гледам предаванията "Това го знам" с водещ Бойко Кръстанов и гледах две с участието на ученици от "Елисавета Вазова". Ами потресаващо зле бяха. Това е телевизионна викторина, където им задават въпроси от учебните предмети.
Вижда се разликата в нивото, от НПМГ примерно бяха много по-добре по науките, но и там потресаващо зле, що се отнася до обща култура, география, история...да не знаеш ти, че Рейкявик е столицата на Исландия примерно...но от Вазова не знаеха буквално елементарни неща във всички области. Никаква обща култура, никакви елементарни знания по нищо...
Друга работа бяха децата от СМГ (който ме е чел, знае, че никак не съм фен на СМГ) - знаеха децата всичко, включително по география, история и традиции и обичаи, имаха обща култура... правото право. С класи над другите училища. Но "Вазова" бяха потрес.

# 543
Пак ли?!?
И целия набор според вас ще влезе в СМГ? Или в СМг, ТУЕС, Испанската и т.н?
И не е въпроса и само дали ще влезе, а дали ще се справи с натоварването. Децата са различни, хайде да не убиване с камъни тези с бал под 400. А и темата е за набора, а не за елитните училища.

# 544
Няма лошо, всякакви впечатления са полезни. Резервни варианти трябва да има.
Ние може и за космоса да се целим, но после да има и неприятни изненади на 1.07 /дано не.../

# 545
  • София
Моята беше на пробна матура в Образователни технологии. Чакаме резултати. На предишната има 71т, а не беше решила изобщо цялата зад.23 (последната от втори модул -геометричната) понеже по нейни думи не били взели в училище въпросния материал. Беше решила, обаче, текстовата за движение - цялата. Този път е "изяла" последната задача (така ми се похвали: "изядох" я, мамо" и беше много щастлива), но пък не е решила текстовата задача. Този път била задача от работа, а те не са ѝ сила.

Много са полезни пробните матури, защото оттам добивам представа за знанията ѝ и къде има пропуски. Позабравила е някои неща от 5 и 6 клас, но пък това е добре, че го разбираме, за да наблегнем на тях.

Чувам от всякъде мнения, че пробните матури са по-трудни от реалния изпит, но дали е така?

# 546
Дали са по- трудни ? Ами според мен да.
Например на СМГ учители е по-трудна от на Междучасие, а двете заедно доста по-трудни от Регалия, която е малко по-трудна от миналогодишното НВО по мат.
Но що се касае до българския, мнението ми е, че в пробните слагат повече двусмислени и подвеждащи въпроси, отколкото има на реалния изпит. Но има значение и оценяването, до колко са склонни да режат и колко са милостиви. Според мен и в Регалия и в СМГ учители, даже и в Междучасие режат доста на тезите и на преразказа. Така че е напълно възможно, ако децата запазят самообладание, на реалното НВО да имат повече точки.
Моята например е непредсказуема. Има разлика между два пробни по бел от десетина точки.  По математика е предсказуема дотолкова, че винаги прави технически грешки или при изчисляване, или при прочитане, например питат я периметър, тя смята лице или не видяла запетайката и взела числото за цяло, ей такива работи. По бел намира всички 14 грешки, но после  ги преписва с нейни си правописни грешки в добавка.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 16:13 от Априлски душ

# 547
  • София
Момичета, да Ви се похваля. Моята щерка 87 точки в Регалията на бел. Тук имаше миналите теми някой завършил статистика. Ако е тук и чете, моля за помощ. Означава ли това представителна извадка. Т.е  като ти дават, че 11 процента са с резултат повече от теб, че това важи и за реалните изпити. За мен е странно, защото може там други деца да се явят и картинката да е друга. Но си спомням такова мнение, че четох.

# 548
Не е представителна извадка. Не е ясно как ще е на реалния изпит, но, да, възможно е да изкара хубав резултат и да е сред първите 11%, може и по-добре даже.

# 549
Не, не важи. Няма и как, защото няма как да се знае какви деца НЕ СЕ явяват в регалия. Например нито едно от моите деца не е ходило там, нито на курсове, нито на пробни. Същото важи и за “справката” на Междучасие, или която и да е друга школа и нейното си “гьолче”

Но. Ако важеше.. 11% от 12500 деца, колкото долу горе е набора (без да делим на момичета и момчета, щото не знам в регалия дали ги делят) са си едни 1375 деца, и топ 10 се запълнило..

# 550
  • София
Но що се касае до българския, мнението ми е, че в пробните слагат повече двусмислени и подвеждащи въпроси, отколкото има на реалния изпит.
Ей, това как ме влудява... няма как да измислят нещо адекватно и слагат тъпи уловки, въртят думи, слагат едни НЕ-та... Вместо да питаш децата кое твърдение е вярното, ти питаш за грешното и разчиташ в стреса да се издъни. Много ме е яд на подобни задачи.

# 551
Уф, изключих за това, което исках да споделя по повод ПИ в Междучасие по БЕЛ. Добре, че стана дума...Значи текста с разбиране е бил за ваксините- моят тотално е забил, като е прочел ваксини, щото...хм...във връзка с ковида си имаме специално отношение вкъщи. Ядосал се и си мисля, че изобщо не е чел въпросите, нито пък е имал желание да разбира каквото и да било от текста. Аз прочетох текста, оказа се, че е за стандартните ваксини от имунизационния календар- ама то като ти падне пердето...Anguished Само дето имаше и статистическа информация и въпроси към нея и да ви кажа някои въпроси и мен ме затрудниха как са ги "завъртяли". И като знам колко точки са там, очаквам нисък резултат. И за мен това е пореден урок, размишлявам си как един такъв отвратителен текст може да те "удари" и да няма изплуване. Но, това е положението- дай Боже да имат късмет децата!

# 552

Моята например е непредсказуема. Има разлика между два пробни по бел от десетина точки.  По математика е предсказуема дотолкова, че винаги прави технически грешки или при изчисляване, или при прочитане, например питат я периметър, тя смята лице или не видяла запетайката и взела числото за цяло, ей такива работи. По бел намира всички 14 грешки, но после  ги преписва с нейни си правописни грешки в добавка.

Все едно се отнася за моето, само дето е момче...та е още по-завеян!

Относно Регалия, ами на последната пробна / от 30,03/ е имало материал, който не е взет от сина ми. Преразказите са по-дълги и трудни според мен. Бих могла да ги изнамеря и да ги снимам, ако някои има интерес...
 В школите взимат изпреварващо материала, което си е добре. Ние се влачим като костенурки...

Записала съм ПИ и в Междучасие, за да мога да сравня.

Допълвам се относно завъртяните въпроси и задачи: Не помня вече къде, но имаше една задача от движение...ами един с камион тръгнал от точка А, ама се отклонявал наляво на дясно, като бясно куче...иди намери колко му била скороста! Направо свят ми се изви:)

По БЕЛ често и аз се пуля и не мога да разбера връзката, особено четене с разбиране! Слагат мноого тънки уловки, човек в Харвард ще влезе по-лесно.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 16:39 от Compass

# 553
Може да има някаква закономерност, но много деца не се явяват в Регалия и не посещават школата на Регалия, така че не го мислете. Моята дъщеря ходи в СМГ и Веди на пробни изпити, бих я пуснала и в Регалия, но места присъствено няма от много месеци.

Момичета, да Ви се похваля. Моята щерка 87 точки в Регалията на бел. Тук имаше миналите теми някой завършил статистика. Ако е тук и чете, моля за помощ. Означава ли това представителна извадка. Т.е  като ти дават, че 11 процента са с резултат повече от теб, че това важи и за реалните изпити. За мен е странно, защото може там други деца да се явят и картинката да е друга. Но си спомням такова мнение, че четох.

# 554
Според мен СМГ учители е по-показателно като статистика,  защото там по мои наблюдения ходят доста силни деца, но няма как да се интерполира към реалното число явяващи се, или поне аз не  мога, освен това и зависи от сложността на изпита, като цяло нито една такава статистика нищо не означава.
 Може би, ако добавите две-три точки, и гледате къде сте спрямо статистиката на МОН от миналата година, ще придобиете по-ясна представа. Има време, ще се разбере къде сме. А дотогава аз лично се притеснявам за моята психика, не толкова за тази на детето.

Общи условия

Активация на акаунт