Петиция против задължителни часове по религия в училище

• 1 846
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Кой и къде ще има право да избира каква религия са изучава, защо пишете лъжи? Това първо.
Второ, моите деца ги уча на доброта и човеколюбие, без да има нужда да ги плаша, че ако са лоши някой ги чака на небето като умрат да ги тормози. Няма по-вреден начин да учиш някой на морал и доброта.
Изобщо да не започвам темата за мястото на жената в религиите като цяло, че съвсем ще подпаля.
Ако някой родител не може да възпита добре детето си, буквално най-най-най-последното нещо, което би му помогнало, са часове по религия в училище. Трябва да си много отчаян родител, за да разчиташ на това.

# 31
Това вече е комично, да ни се прокламира на всяка страница, че само религиозните са добродетелни. Моля ви. Около смъртта на папа Франциск толкова кал се повдигна за прикриваната със столетия педофилия в пределите на католическата църква. Религиозната извратеност конкурира "достойно" всички цитирани от вас "престъпления, екшъни, кръвопролития, тикток лудости". Няма да споменавам престъпленията извършване в хилядолетната човешка история  в името на вярата и виждането на хората че една вяра е по-добра и достойна от друга. До човек е въпроса, а не до вяра. Не ни натрапвайте вашата вяра и вашето виждане.  Децата на множество нерелигиозни  семейства не следват лудости в тикток, не се подхранват от кръвопролития, престъпления, извращения. Те са такива защото родителите са добри и загрижени. И не религиозни. Така, че не етикетирайте хората. Проповядвайте вашата вяра в дома си, на вашите деца. И когато се срещнат моите и вашите деца и са добре възпитани човеци, няма да имат проблеми едни с други в социума.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 19:28 от _re_ge

# 32
  • София
Религиите много нахално си присвояват общочовешките добродетели, но нищо не казват по въпроса за "злодетелите", които религиите проповядват.

# 33
Истинският проблем, че се налага да има учебни часове за нещо , което трябва да се учи в семейството и не само да се преподават като урок а на практика детето да вижда ,че тези добродетели се прилагат (което в много случаи не е така).Чудно ми е тези който са против петицията, могат ли да изброят няколко добродетели и как са ги демонстрирали миналата седмица?
ПС: Отхвърлянето на нещо, което не познавате, издава липсата на поне три от основните (не само християнски) добродетели.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 20:40 от LionKing

# 34
България е Православна държава и за  Православните църковни служители  никога никой не е казал или успял да докаже ,че извършват смъртните грехове на католиците .Ако не знаете-Католиците нямат право да се женят,за разлика от Православните свещенослужители.Католическата църква е меркантилна,богатството е много важно.Православната църква набляга на духа в човека. И още...Така,че има много какво да се научи от нашата православна църква и прочита на Библията.

# 35
  • София
БПЦ не наблягала на богатството Astonished JoyJoyJoy

https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/takiva-neshta-ne-sa … lavna-carkva.html

На първа страница съм написала част от причините, поради които не искам синът ми да изучава религиозни глупости в училище. Но вие като искате децата ви да учат религия, имате възможност да ги водите на неделно училище. И разбира се имате пълно право да не подписвате петицията (за което е темата).

Иначе съм учила и християнство, и ислям, че и други религии. Благодарение на това видях каква глупост са всички.

# 36
На мен ми е интересно, ако наистина толкова много хора биха искали децата им да са запознати с религия, примерно тази на родителите си... водят ли ги тия хора на църква или каквото е там при тях, учат ли ги на тези неща вкъщи? Защото ако е така, тези часове са излишни. А ако пък не е така - тогава са безсмислени напълно.

За БПЦ ако напиша какво мисля, не само че ще ме модерират ами може и бан да изям, ще се въздържа. А и не е само нашата такава де, баш праведните май са по-скоро изключения. Отделно от факта че поне аз доколкото знам, православното християнство се води традиционна религия у нас и нищо повече, дори не се нарича официална религия на страната ни. Не би трябвало да бъде намесена в светския живот на хората, освен ако те не решат да имат нещо общо с нея. Което не е случаят с ученици и задължителното по закон образование.

# 37
България е Православна държава и за  Православните църковни служители  никога никой не е казал или успял да докаже ,че извършват смъртните грехове на католиците .Ако не знаете-Католиците нямат право да се женят,за разлика от Православните свещенослужители.Католическата църква е меркантилна,богатството е много важно.Православната църква набляга на духа в човека. И още...Така,че има много какво да се научи от нашата православна църква и прочита на Библията.
Опело 80 лева, кръщение 120, венчавка 180, маслосвет и водосвет по 20 лева, хич не е меркантилно, ако имаш пари- заповядай, ако нямаш не си за православен християнин. Сектите са по - малко меркантилни, за кръщение и погребален ритуал не се плаща.

# 38
Да учиш дете на вяра е същото като да го учиш на хигиена, на култура. Всичко е през примера , през семейството, през взаимовръзката между стари и млади, децата ходят на църква, на неделно училище, на служби по празниците, Спазват празници, пости,  канони със семействата си. Те нямат нужда училището да ги учи на тези неща.

Аз виждам с тези уроци по религия проблем в това, че се иска децата на нерелигиозните да бъдат научени на нещо, което е невиждано и критикувано в домовете им. Това е все едно на детето ми да кажат- родителите ти нищо не разбират, не е праведни, не са вярващи, не спазват канони, направо са грешници. Това ни отнема правата и пряко засяга авторитетите ни като родители пред децата ни. Излиза че ще сме в конфронтация с училището. А детето ще е разпъвано между часовете по религия и това, което се смята за правилно и редно у дома.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 23:31 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт