Възможно ли е да се увеличи пазарната оценка от реалната, за да мога да разполагам с повече средства. Благодаря!
Здравейте,
Разбира се, може да използвате имота като обезпечение по кредита, който искате за ремонт. Следва да изберете банка за целта и да направите пазарна оценка, която ще определи максималната сума на кредита.
А дали може да се увеличи пазарната стойност - зависи какво увеличение очаквате, т.е. колко си представяте, че е реалната цена на имота Ви. Практиката ми показва, че пазарните оценки в момента са напълно адекватни на цените, на които се купуват жилища /говоря за София/. Пазарните оценки се правят на база пазарни аналози. Лесно се случва, когато има такива, и е много трудно, когато липсват. Разгледайте имотните портали и вижте на какви цени се продават имоти, като селектирате местоположение, вид на имота, тип строителство, квадратура и състояние. Ще видите каква е средната цена на кв.м., така лесно ще се ориентирате горе-долу колко би била пазарната оценка на Вашия имот, като оптимално можете да добавите 5% отгоре.
И ако приемете съвет от мен - ориентирайте се колко най-много ще излезе ремонта, като добавите пари и за непредвидени разходи, за да сте по-спокойна. Не е нужно да теглите повече, отколкото ще Ви трябват, само защото пазарната оценка на имота позволява да получите повече пари, освен ако нямате ясна и разумна идея в какво направление ще вложите свободните средства. Кредитът трябва да се връща след това!

Ако имате още въпроси и искате да продължим дискусията - на разположение съм!