Отговори
# 15
Здравейте! Закупила съм имот без кредит, може ли за ремонта му да използвам ипотечен.
Възможно ли е да се увеличи пазарната оценка от реалната, за да мога да разполагам с повече средства. Благодаря!

Здравейте,

Разбира се, може да използвате имота като обезпечение по кредита, който искате за ремонт. Следва да изберете банка за целта и да направите пазарна оценка, която ще определи максималната сума на кредита.
А дали може да се увеличи пазарната стойност - зависи какво увеличение очаквате, т.е. колко си представяте, че е реалната цена на имота Ви. Практиката ми показва, че пазарните оценки в момента са напълно адекватни на цените, на които се купуват жилища /говоря за София/. Пазарните оценки се правят на база пазарни аналози. Лесно се случва, когато има такива, и е много трудно, когато липсват. Разгледайте имотните портали и вижте на какви цени се продават имоти, като селектирате местоположение, вид на имота, тип строителство, квадратура и състояние. Ще видите каква е средната цена на кв.м., така лесно ще се ориентирате горе-долу колко би била пазарната оценка на Вашия имот, като оптимално можете да добавите 5% отгоре.
И ако приемете съвет от мен - ориентирайте се колко най-много ще излезе ремонта, като добавите пари и за непредвидени разходи, за да сте по-спокойна. Не е нужно да теглите повече, отколкото ще Ви трябват, само защото пазарната оценка на имота позволява да получите повече пари, освен ако нямате ясна и разумна идея в какво направление ще вложите свободните средства. Кредитът трябва да се връща след това! Simple Smile

Ако имате още въпроси и искате да продължим дискусията - на разположение съм!

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:20 от Рaдост

# 16
Здравейте, имам няклоко въпроса.
1. При вече съществуващ ипотечен кредит, който е изплатен отчасти предсрочно на 70% , може ли да се вземе нов кредит за покупка на жилище в чужбина при доказани високи доходи?
2. Понеже имах здравословни проблеми и последните 3 месеца бях болничен, това пречка ли е да се даде кредит за имота от т.1?

# 17
Здравейте!

Бих искала да попитам как може да се закупи жилище, ако нямам събрани средства за самоучастие?

# 18
  • Sofia
И аз имам въпрос:
 При закупено едно жилище (преди 2 години) с ипотечен кредит и самоучастие с около 40% , искам да закупя второ жилище, но нямам сума за самоучастие. Доходите са достатъчно високи, но как може да стане втората ипотека? Може ли второто жилище просто да се добави към първата ипотека и тя да се увеличи с цялата стойност на второто жилище?

# 19
Здравейте, имам няклоко въпроса.
1. При вече съществуващ ипотечен кредит, който е изплатен отчасти предсрочно на 70% , може ли да се вземе нов кредит за покупка на жилище в чужбина при доказани високи доходи?
2. Понеже имах здравословни проблеми и последните 3 месеца бях болничен, това пречка ли е да се даде кредит за имота от т.1?
Здравейте,

Благодаря за въпроса.
Има начин да използвате съществуващия имот с неговата текуща пазарна стойност, като изтеглите нов кредит, с който да рефинансирате оставащите 30% от съществуващия кредит, а разликата да използвате за покупка на нов имот. Дали разликата ще е достатъчна - зависи каква е пазарната оценка на имота, тъй като максималният размер на новия кредит не може да надвиши 85% от пазарната оценка. За да разберете, първо изберете подходяща банка и след това направете пазарна оценка за нея.
За да получите добри лихвени условия и подходящ срок, е важно новият кредит да се третира като целеви кредит за покупка на имот, което означава да поемете ангажимент към банката в определен от нея срок да представите нотариален акт за покупка на новия имот, независимо от това, че имотът е в чужбина. За банката е важно да покажете целевото изразходване на средствата.
По втория въпрос - продължилият 3 мес. болничен може да бъде основание на банката да не Ви отпусне кредита веднага. Много зависи каква е била причината за дългосрочния болничен, т.е. дали причината е сериозно заболяване, операция, фрактура или друго. Ако искате застраховка живот по кредита, в медицинския въпросник, който попълвата при кандидадстването Ви за приемане за застраховане, задължително се декларира дали сте били в продължителна нетрудоспособност, или болничен престой. Може да Ви бъде изискана епикриза, както и документ от работодателя, че сте се върнали на работа след продължителен болничен.
Съветът ми е - преди да се ангажирате финансово с покупка на нов имот, първо да получите предварително одобрение на кредита, след това да направите пазарна оценка на Вашия имот за избраната банка и след одобрение на рефинансирането да се насочите към избор и покупка на новия имот.
Надявам се да съм била полезна с тази информация!

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:13 от Рaдост

# 20
И аз имам въпрос:
 При закупено едно жилище (преди 2 години) с ипотечен кредит и самоучастие с около 40% , искам да закупя второ жилище, но нямам сума за самоучастие. Доходите са достатъчно високи, но как може да стане втората ипотека? Може ли второто жилище просто да се добави към първата ипотека и тя да се увеличи с цялата стойност на второто жилище?

Здравейте,

Благодаря за въпроса.
Има няколко варианта при Вас:
Вариант 1 - Да оставите съществуващия кредит като отделен кредит, да изтеглите потребителски кредит за разходите по придобиването на новия имот и след това да изтеглите втори ипотечен кредит за покупка на втори имот, който да ипотекирате по втория кредит. При избор на подходяща банка, в зависимост от състоянието на новия имот и неговата пазарна оценка, можете да получите сума за ремонт, която да използвате или за действителен ремонт, или за рефинансиране на потребителския кредит. Тази сума няма да е отделен кредит, а ще е част от втория кредит! Предимство - с потребителския кредит бързо ще си осигурите пари за личното участие и разходите по сделката. Недостатък - на финала ще имате два ипотечни кредита с две вноски, има вероятност те да са в две различни банки, което да затрудни оперативното им обслужване.
Вариант 2 - Да търсите кредит за рефинансиране плюс сума за покупка и ремонт, като в този вариант и двата имота ще се ипотекират, което за Вас означава повече разходи. Предимството е, че ще имате един кредит с една вноска. Недостатък е, че предварително ще трябва да намерите пари за личното участие и разходите по сделката, които след като Ви бъде отпуснат кредитът, ще можете да възстановите.
Вариант 3 - Да използвате стойността на съществуващия имот и да рефинансирате съществуващия кредит, за да получите сума за първоначалната вноска/личното участие и за разходите по придобиването на втория имот, и след това да изтеглите втори кредит, с който да придобиете втория имот.
С две думи - за да купите нов имот трябва да осигурите сума поне 15% от неговата цена, с които да платите капарото и разходите по сделката, преди да Ви бъде отпуснат кредита за покупка на втория имот.
Когато избирате към кой вариант да се насочите, направете подробни калкулации кой вариант колко ще Ви струва.
Дано съм била полезна и да съм успяла да Ви отговоря на въпросите. Ако искате да обсъдим друго, на разположение съм.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:15 от Рaдост

# 21
Здравейте!

Имам няколко въпроса относно закупуване на жилище на територията на град София.

1. Аз съм на 27г., партньорът ми на 30г. Нямаме брак, но живеем заедно и имаме детенце. И двамата сме на трудови договори на пълен работен ден. Липсата на брак отразява ли се върху лихвата, определена от банката?

2. От къде трябва да започнем? Първо трябва да харесаме имот или пък да се свържем с кредитен консултант, за да видим каква би била възможната ипотека за нас и според нея да гледаме имоти?

3. Има ли възможност да кандидатстваме за ипотечен кредит докато съм в майчинство, при положение, че партньорът ми е с по-високо заплащане от мен и би следвало той да е основният кредитоискател?

4. Самоучастието ни ще бъде чрез потребителски кредит. Това представлява ли някакъв проблем?

5. Възможно ли е финансиране от банка за апартамент в строеж? Ако да, трябва ли да бъде с акт 14 или акт 15 например?

6. Последен въпрос, за който разбрахме от наши приятели - има ли възможност да ипотекираме жилище на родители, с тяхно съгласие разбира се, и това как би се отразило на кредита?

Благодарим предварително!

# 22
Здравейте!

Скрит текст:
Имам няколко въпроса относно закупуване на жилище на територията на град София.

1. Аз съм на 27г., партньорът ми на 30г. Нямаме брак, но живеем заедно и имаме детенце. И двамата сме на трудови договори на пълен работен ден. Липсата на брак отразява ли се върху лихвата, определена от банката?

2. От къде трябва да започнем? Първо трябва да харесаме имот или пък да се свържем с кредитен консултант, за да видим каква би била възможната ипотека за нас и според нея да гледаме имоти?

3. Има ли възможност да кандидатстваме за ипотечен кредит докато съм в майчинство, при положение, че партньорът ми е с по-високо заплащане от мен и би следвало той да е основният кредитоискател?

4. Самоучастието ни ще бъде чрез потребителски кредит. Това представлява ли някакъв проблем?

5. Възможно ли е финансиране от банка за апартамент в строеж? Ако да, трябва ли да бъде с акт 14 или акт 15 например?

6. Последен въпрос, за който разбрахме от наши приятели - има ли възможност да ипотекираме жилище на родители, с тяхно съгласие разбира се, и това как би се отразило на кредита?

Благодарим предварително!

Здравейте,

Благодаря на въпросите, доста са и ще отговарям с поредността на задаването им.
1. Липсата на брак не влияе на лихвения процент. Ще Ви разглеждат като семейни партньори, още повече че имате и общо дете;
2. Винаги първо си направете сметките и тогава започвайте с огледите, за да се ориентирате какви са възможностите Ви за кредит. Направете си предварителна консултация с кредитен консултант /може и с мен, ако ми се обадите/, за да направите изчисленията;
3. Можете да кандидатствате за кредит, независимо че Вие сте в отпуск по майчинство. Щом доходите на Вашия партньор са по-високи, Вашият доход от майчинство може изобщо да не се отчита. В някои банки може да го добавят, ако се наложи, в случай че искате кредит, който е по-голям като размер и доходите на партньора Ви се окажат недостатъчни;
4. В някои банки може да се яви проблем, тъй като не всички банки толерират 100% финансиране с банков кредит;
5. Можете да финансирате покупка с кредит на имот в сграда в процес на строеж, стига да има акт 14 и имотът да е нанесен в Кадастъра. При този тип финансиране кредитът се отпуска на траншове, някои банки ще допуснат финансиране на такъв ранен етап само ако инвеститорът е сред одобрените по списък;
6. Можете, но защо да го правите?  В този случай родителите Ви стават ипотекарни съдлъжници по кредита и се явяват при нотариуса за подпис на договорната ипотека. По-добре ипотекирайте имота, който ще закупите, и само в случай, че пазарната му оценка не е достатъчно за търсения размер кредит, тогава добавете като обезпечение втори имот.
Горещо препоръчвам предварителна консултация!

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:44 от Рaдост

# 23
Много Ви благодаря за бързия и изчерпателен отговор! Как бихме могли да се свържем с Вас?

# 24
Много Ви благодаря за бързия и изчерпателен отговор! Как бихме могли да се свържем с Вас?

В представянето ми има линк към сайта ни, където можете да намерите контакти, които да ползвате, за да се свържете с мен.

# 25
Здравейте, имам потребителски кредит от 2.5 г и ипотечен от 6 месеца. Въпросът ми е кога мога да направя нова оценка на имота, за да рефинансирай и изплатя потребителския кредит или поне част от него?

# 26
Здравейте, имам потребителски кредит от 2.5 г и ипотечен от 6 месеца. Въпросът ми е кога мога да направя нова оценка на имота, за да рефинансирай и изплатя потребителския кредит или поне част от него?

Здравейте,

Ако рефинансирате сега, ще имате такса за предсрочно погасяване на ипотечния кредит, която е в размер на 1% и важи през първите 12 мес.
Направете изчисления и вижте дали лихвите, които ще платите за следващите 6 мес. по потребителския кредит, са повече, отколкото таксата за предсрочното погасяване на ипотечния кредит.
Калкулирайте и разходите, които ще имате при рефинансирането - нотариалните такси, заличаването на старата ипотека и т.н. Всяко едно рефинансиране струва пари и е въпрос на сметки, които много добре трябва да си направите, за да прецените дали си струва.
Другото важно нещо е да прецените дали 85% от пазарната оценка, която ще направите, ще бъде достатъчна за новия, по-голям размер кредит, който ще се оформи когато обедините остатъците по двата съществуващи кредита. Нямам представа от остатъците по двата кредита, както и каква е била пазарната оценка на имота преди 6 мес., какъв имот сте купили, какви промени са настъпили в имота, откакто сте собственик и други подробности, за да мога да Ви бъда още по-полезна с отговора. Ако искате, пишете ми на мейла, който ще намерите в сайта ни /посочен е в представянето ми/ и ще Ви помогна с изчисленията.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 10:52 от Рaдост

# 27
Здравейте, знаете ли дали има банки ,които отпускат 85 процента ипотечен кредит и 15 % процента потребителски кредит? Аз приключвам 40 000 лева потребителски предсрочно за 2 г и съм изрядна. Мога ли да ползвам в този случай и друг морски апартамент за обезпечение при условие, че имам 50 процента от собствеността му (той е без тежести). Благодаря много.

# 28
Здравейте, знаете ли дали има банки ,които отпускат 85 процента ипотечен кредит и 15 % процента потребителски кредит? Аз приключвам 40 000 лева потребителски предсрочно за 2 г и съм изрядна. Мога ли да ползвам в този случай и друг морски апартамент за обезпечение при условие, че имам 50 процента от собствеността му (той е без тежести). Благодаря много.

Здравейте,

Има вариант за паралелно финансиране ипотечен + потребителски кредит, стига доходите Ви да са достатъчни.
Ако смятате да ипотекирате имот, в който притежавате 50% от собствеността, имайте предвид, че банките не могат да ипотекират половината от имота, която съответства на Вашия дял от собствеността. Ще се ипотекира целият имот, като ще се търси съгласието и на другия собственик, който ще трябва да подпише нотариалния акт за учредяване на ипотеката, т.е. става ипотекарен съдлъжник по кредита.
Във въпроса Ви не става ясно дали желаете да купите нов имот и да ипотекирате него + морския имот, или искате да ипотекирате само морския имот. Дайте ми повече подробности за идеята Ви, за да Ви дам конкретно решение и отговор.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 10:54 от Рaдост

# 29
Благодаря за отговора. Идеята ми беше в случай, че не финансират 15 % да участвам с ипотека на морския имот. Ако все още има практика и за 15% потребителски ,ще вървя по този начин. Потребителския мога да го взема за 10 г., доходите ми са достатъчни.
И последен въпрос да се насоча към индивидуални оферти от отделните банки или да ползвам кредитен консултант или и двете? Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт