Отговори
# 30
Благодаря за отговора. Идеята ми беше в случай, че не финансират 15 % да участвам с ипотека на морския имот. Ако все още има практика и за 15% потребителски ,ще вървя по този начин. Потребителския мога да го взема за 10 г., доходите ми са достатъчни.
И последен въпрос да се насоча към индивидуални оферти от отделните банки или да ползвам кредитен консултант или и двете? Благодаря.

Сега вече ми стана ясно, благодаря за поясненията. Щом можете да си го позволите, вземета потребителски кредит за самоучастието, като в него може да включите и разходите по сделката /в случай че нямате никакви спестявания/. Хубаво е преди това да направете пазарна оценка на имота, който искате да купите, за да видите дали тя ще е достатъчна за търсения кредит и ако 85% от нея не стигат, увеличете размера на потребителския.
По втория въпрос - изберете едно от двете, но в никакъв случай и двете, защото, ако съберете сама индивидуални оферти от банките и те не Ви удовлетворяват, то след това на кредитния консултант ще му бъде трудно да ги подобри. Затова, ако сте склонна да се доверите на кредитен консултант, по-добре започнете работа с него от самото начало.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 10:55 от Рaдост

# 31
Здравейте,  какво е мнението ви за покупка на жилище  на "зелено" - банките биха ли финансирали такъв проект с ипотечен кредит?

# 32
Здравейте,  какво е мнението ви за покупка на жилище  на "зелено" - банките биха ли финансирали такъв проект с ипотечен кредит?

Здравейте,

Благодаря за въпроса.
Над 80% от кредитите, които работя с моите клиенти, са за покупка на имоти в незавършени сгради. Когато говорим за покупка на "зелено", е важно да уточним колко е зелено Simple Smile
Имам клиенти, които подписват предварителни договори още преди сградата да е получила разрешение за строеж, има и такива, които се включват малко след това.
Банките, които финансират имоти в незавършени сгради, могат да отпуснат кредит чак след като сградата бъде изпълнена на етап "Груб строеж", получи от Общината Удостоверение по чл.181 и бъде нанесена в кадастъра. Нанасянето в кадастъра е съществен момент, тъй като тогава на всеки самостоятелен обект в сградата се дава уникален идентификатор, след което вече имотът може да бъде ипотекиран.
Когато говорим за финансиране на имот в процес на строеж, следва да имате предвид, че банките проверяват кой е инвеститорът, фигурира ли в техните актуални списъци с одобрение за финансиране на акт 14, има ли одобрена схема на траншовите плащания и т.н.
Ако трябва да обобщя - да, банките /с малки изключения/ финансират покупка на имот в незавършена сграда, но чак след акт 14. Ако има предвидени плащания преди това, то можете да се разплащате с инвеститора с наличните Ви спестявания, потребителски кредит или ипотечен кредит с ипотека на друг имот, който не е задължително да е Ваша собственост, стига собственикът да се съгласи имотът му да бъде ипотекиран.
Този тип кредити винаги са много специфични за всеки отделен казус и клиент. Винаги проверявайте инвеститора, проучете има ли други построени сгради, питайте го директно работи ли с банки, ползва ли финансиране от някоя банка за строителството, след това направете проверка в банките дали инвеститорът е в одобрените им списъци /там, където работят с такива/, проверете качеството на строителството, спазват ли се сроковете за въвеждане на сградата в експлоатация и т.н. Внимателно преценете риска, когато се включвате в ранен етап, като съветът ми е да се ориентирате към инвеститори с доказана репутация.
Дано съм успяла да внеса малко яснота по въпроса, но ако име още нещо, което Ви интересува, на разположение съм!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:52 от Рaдост

# 33
Лично съм ползвала услугите на Вероника, и мога да твърдя, че е невероятен профисионалист, и човек. Минахме през какви ли нечувани перипетии, но накрая успя да ми осигури ипотечен кредит, както и потребителски след това. Препоръчвам я с две ръце!

# 34
  • Пловдив
Банките отпускат ли ипотечен кредит за селски имот със стара монолитна къща?
И ако да - кои банки да гледам и колко процента от продажната цена биха отпуснали? Благодаря.

# 35
Банките отпускат ли ипотечен кредит за селски имот със стара монолитна къща?
И ако да - кои банки да гледам и колко процента от продажната цена биха отпуснали? Благодаря.

Здравейте,

По принцип банките отпускат кредит за покупка на къщи в селски райони до 75% от пазарната оценка.
Важно е обаче за кой район става въпрос, защото някои банки финансират само имоти в определени, т.нар.сателитни зони, т.е. райони, в които смятат, че имотите са ликвидни. Ако става въпрос за стара къща, трябва предварително да съгласувате с банките дали биха я приели за обезпечение. Имала съм случай, клиенти искаха да купят къща близо до София, стара, в немного добро състояние, и банките не я харесаха за обезпечение по кредита. Поискаха друго обезпечение.
Ако искате, пратете ми информация, снимки и мога да Ви дам повече и по-конкретна информация.

Поздрави.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 11:06 от Рaдост

# 36
Здравейте! Предстои ми закупуване на имот с ипотека. Въпроса ми е освен процента, който брокера ще вземе, колко още средства ще са ми необходими изповядване на сделката, нотариус, банка, какви са допълнителните такси?

# 37
Таксите не си ги спомням, но не бяха много високи. Най чувствително се усети данък придобиване на имота, който беше 3%, ако не се лъжа.

# 38
Здравейте! Предстои ми закупуване на имот с ипотека. Въпроса ми е освен процента, който брокера ще вземе, колко още средства ще са ми необходими изповядване на сделката, нотариус, банка, какви са допълнителните такси?

Здравейте,

За да Ви отговоря с точност, е необходимо да знам цената на имота, на която ще се изповядва сделката, и размера на кредита. Таксите при нотариуса са около 3,5 - 4%, като включват местен данък, такса вписване на покупко-продажбата, такса вписване на ипотеката, нотариална такса и ДДС върху нотариалната такса.
В интернет има различни калкулатори за изчисляване на нотариалните такси, може да ползвате някой от тях.
В банката ще платите такса за одобрение на кредита и премия за Имуществена застраховка за първата година.

Поздрави.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 11:07 от Рaдост

# 39
Здравейте. Имам възможност да изтегля ипотечен кредит, който да погася в рамките на 15-20 години, без вноската + всички такси да надвишават 30% от дохода на домакинството. По-изгодно и сигурно за мен ли ще бъде обаче ако изтегля кредита за по-дълъг срок (например 30 години) и периодично погасявам предсрочно?

# 40
  • Пловдив
Здравейте

Моят въпрос е "наобратно". 45-годишен мъж в Пловдив на постоянен трудов договор с чиста заплата около 1800 лева, който има 5000 лева спестявания и може да вземе назаем от роднини 20000 лева (тоест самоучастие 25000 лв) какви възможности за финансиране от банка може да получи и има ли изобщо шанс да си закупи жилище в град Пловдив/околните села?

# 41
Здравейте. Имам възможност да изтегля ипотечен кредит, който да погася в рамките на 15-20 години, без вноската + всички такси да надвишават 30% от дохода на домакинството. По-изгодно и сигурно за мен ли ще бъде обаче ако изтегля кредита за по-дълъг срок (например 30 години) и периодично погасявам предсрочно?

Здравейте,
Щом като имате възможност при посочения срок 15-20 год. да обслужвате кредит, чиято вноска не недвишава здравословната граница от 30% от доходите Ви, бих Ви посъветвала да се възползвате от добрата кредитоспособност, която имате. С времето доходите Ви не би следвало да намаляват, но все пак имайте едно наум, че животът е непредвидим и всичко може да се случи, и е хубаво отрано да се мисли за това.

Предсрочните погасявания са по преценка на клиента и независимо от банката, ако се налага намаляване на вноската обаче, то е след изрично разглеждане и разрешение от банката и се счита за невъзможност за плащане.
Във финансово изражение: разликата в дължимите лихви при отпуснат кредит за 30 години, но с периодично предсрочно погасяване, погасен за 20 години и първоначално отпуснат за 20 години – не е толкова значима.  

Надявам се да съм Ви била полезна.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 07:55 от Рaдост

# 42
Здравейте

Моят въпрос е "наобратно". 45-годишен мъж в Пловдив на постоянен трудов договор с чиста заплата около 1800 лева, който има 5000 лева спестявания и може да вземе назаем от роднини 20000 лева (тоест самоучастие 25000 лв) какви възможности за финансиране от банка може да получи и има ли изобщо шанс да си закупи жилище в град Пловдив/околните села?

Здравейте,

Ориентирайте се към имот, който струва около 180 000 - 200 000 лв., тогава доходите и самоучастието ще са достатъчни, за да успеете да го финансирате с банков кредит със срок до 25 год.

Поздрави.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 14:09 от Рaдост

# 43
Здравейте, предстои ми да закупя жилище, като доходът ми е достатъчно висок и по предварителни сметки за сумата, която ми е необходима да изтегля като ипотечен кредит, вноската ми е под 40% от дохода ми, тоест, би трябвало да няма финансова пречка да ми отпуснат кредит.
Въпросът ми е има ли някакъв проблем, че ще кандидатствам сама за този кредит, тоест няма да имам съдлъжник? Имат ли банките практика да се презастраховат и да избягват да дават големи суми (става дума за около 220 хил евро) на един кредитоискател и поради това да ми откажат финансиране?
Благодаря!

# 44

Здравейте, предстои ми да закупя жилище, като доходът ми е достатъчно висок и по предварителни сметки за сумата, която ми е необходима да изтегля като ипотечен кредит, вноската ми е под 40% от дохода ми, тоест, би трябвало да няма финансова пречка да ми отпуснат кредит.
Въпросът ми е има ли някакъв проблем, че ще кандидатствам сама за този кредит, тоест няма да имам съдлъжник? Имат ли банките практика да се презастраховат и да избягват да дават големи суми (става дума за около 220 хил евро) на един кредитоискател и поради това да ми откажат финансиране?
Благодаря!

Здравейте, 🙂

Хубаво е, че сте подходили отговорно и предварително сте изчислила възможностите си, което само по себе си е достатъчно за добър старт на проекта Ви по закупуване на жилище с кредит.

Щом като доходът Ви е стабилен и достатъчен, не следва да има проблем да бъдете одобрена за кредит, дори и да сте сама. Важно е, разбира се, какво е семейното Ви положение, ако сте семейна и нямате брачен договор, то в някои банки ще искат съпругът Ви да влезе в кредита като съдлъжник заради наличието на брак помежду Ви.

Все пак, при по-големи суми кредит е важно да се планира добре съотношението между самоучастие, размер кредит и обезпечение, тъй като някои банки имат по-консервативен подход. При мен често идват хора с различни казуси и виждам, че има разлика в условията между банките не само като лихви, но и в правилата за одобрение.

Ако искате, можем да разгледаме заедно случая Ви малко по-задълбочено – пишете ми лично, ако решите 🙂
Ще се радвам да помогна.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 09:06 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт