Февруарски бебета 2025 - ТЕМА 2

• 24 465
  • 762
  •   2
Отговори
# 240
Аз я водих точно когато направи 3 месеца. От Бургас съм при Колев, чаках един месец за час при него.
Прегледа ставите  с ехограф, главата огледа, пръстите. Дори гънките по краката каза, че са симетрични на всяко бутче. След това каза на всяка смяна на памперс да разтварям краката в колената на поза жабче по 20 пъти. Не ги боли. За да може вътрешните мускулчета на бедрото да се разтягат.
Препоръча ми обувки за прохождането на Колев и на още една испанска марка, която забравих. Отрече проходилките, защото има шанс за стъпване на пръсти.
Каза, по често в слинг, за да е разкрачена и го попитах кога мога да мина на лятна седалка и ми каза, че може от 5 месец постепенно оъ легнало да вдигам поетапно много леко.
До две седмици след като проходи, ме очаква пак.

# 241
Моето бебче е на 2,5 месеца и аз се опитвам при Колев да запазя час, но има чак за след месец и се чудя дали няма да е късно?
Аз я водих точно когато направи 3 месеца. От Бургас съм при Колев, чаках един месец за час при него.
Прегледа ставите  с ехограф, главата огледа, пръстите. Дори гънките по краката каза, че са симетрични на всяко бутче. След това каза на всяка смяна на памперс да разтварям краката в колената на поза жабче по 20 пъти. Не ги боли. За да може вътрешните мускулчета на бедрото да се разтягат.
Препоръча ми обувки за прохождането на Колев и на още една испанска марка, която забравих. Отрече проходилките, защото има шанс за стъпване на пръсти.
Каза, по често в слинг, за да е разкрачена и го попитах кога мога да мина на лятна седалка и ми каза, че може от 5 месец постепенно оъ легнало да вдигам поетапно много леко.
До две седмици след като проходи, ме очаква пак.

# 242
Аз бих изчакала, особено щом няма повод за притеснение.

# 243
Здравейте, прекрасни мами. Аз съм от априлската тема, но моето бебче се роди на 25.02.2025 (термин 19ти април), седяхме две седмици в болница, всичко се разви по най- добрият начин. Бих искала да ви задам един въпрос, попитах и в нашата група, но реших да питам и вас, защото съм много притеснена от два дни.
Бебчето се развива нормално според педиатърката, от два дни забелязвам едно странно движение с ръцете.
Както си седи и от нищото вдига двете ръце настрани, свива юмрук и започва да се напъва и да става червен. Представете си много гневен човек все едно. Не вади газ, не пръцка, нищо не прави- просто почервенява за няколко секунди и след това отпуска ръце и все едно нищо не е било. Не мога да го снимам, защото го прави рядко през деня и няма точно определено време кога... Чудя се дали е нормално или трябва да отидем до педиатъра.
Благодаря ви предварително.

# 244
Да не би да се напъва, за да ака?
Твоето бебе трябва да е с коригирана възраст предвид това, че се е родило доста преди термин. Около втори месец започва това волево контролиране на сфинктера и напъване.

# 245
Да не би да се напъва, за да ака?
Твоето бебе трябва да е с коригирана възраст предвид това, че се е родило доста преди термин. Около втори месец започва това волево контролиране на сфинктера и напъване.
Ами, помислих че иска да ака, но нямаше резултат. Днес не го е правил, ходил си е до тоалетната нормално. Ние другата седмица имаме час при педиатърката, но се чудих дали не трябва да запазя по-скоро. Май ще го изчакам, ако няма други смущаващи симптоми. Коригираната възраст би трябвало да му е 1месец и 14 дни, но педиатърката не ми е казала нищо конкретно. Ваксините си ги слагахме спрямо реалната възраст. Ще я попитам точно как се смята тази коригирана възраст. Благодаря много.

# 246
На моето това му бяха коликите. Или поне аз така мислех. И не ме е притеснявало.
Даже бях доволна, че се разминава тихо Simple Smile

# 247
Здравейте, момичета🌷
Как сте, как са бебоците?
Гледам, че темичката ни нещо затихна и реших да я раздвижа малко.

При вас как върви захранването?
Хрисия си хапва всичко, не обича броколи и тиквичка😅 Имаме едно заменено хранене вече.

Спят ли бебчетата през деня и нощем? Колко е ИБ? Ние вече имаме около 2-2:30 часа ИБ, но пък като легне да спи и не иска да става😂

Зъбки имате ли? Нас все още ни мъчат само, нищо не е избило, но се надявам скоро да се покажат.

Също ми е интересно – обръщат ли се вече, държите ли ги седнали?
Хриси почна вече да се обръща сама по корем, но наобратно не може😀 и все още я подпирам с възглавници, няма много сила в ръцете да се подпира.

Ще се радвам много пак да си попишем – нека си припомним колко полезна и приятна може да бъде подкрепата между нас. 💕

# 248
Затихнала е тук само, повечето мами са в инстаграм Grinning Аз не ползвам, имам профили, но от години не ползвам социалните мрежи. Не ме кефят.

Все още не сме изместили съвсем обедното, пак му давам малко мляко, повече от 120гр не е изяждал до сега. Ще почвам на давам и следобед каши с плод.

Какво е ИБ? Ххах не мога да се светна. Вечер заспива към 21-22ч и става към 6ч. Рядко се буди нощем. През деня дремва между 3 и 5 часа някъде.

И Калоян се обръща от гръб ро корем и инцидентно няколок пъти се обърна от коремче по гръб, но определено все още му е непосилно.

Нямаме зъбки все още и ние.

# 249
ИБ е интервал на будуване, колко време седи буден между дремките😄
При нас минат ли 3 часа и настава ад под небето от преумора😅
И Хриси е с около 5 часа дневен сън, има една дълга от 2-2:30 часа на обяд и после още една 1:30 часа, другите две, първа и последна са по 30мин, но май се опитва да минава на 3 дремки, но аз я мъча с тези 4😂

Затихнала е тук само, повечето мами са в инстаграм Grinning Аз не ползвам, имам профили, но от години не ползвам социалните мрежи. Не ме кефят.

Все още не сме изместили съвсем обедното, пак му давам малко мляко, повече от 120гр не е изяждал до сега. Ще почвам на давам и следобед каши с плод.

Какво е ИБ? Ххах не мога да се светна. Вечер заспива към 21-22ч и става към 6ч. Рядко се буди нощем. През деня дремва между 3 и 5 часа някъде.

И Калоян се обръща от гръб ро корем и инцидентно няколок пъти се обърна от коремче по гръб, но определено все още му е непосилно.

Нямаме зъбки все още и ние.

# 250
Да и аз гледам да дремне поне 30 мин, но някой път не иска и също става кисел за следващото хапване. Обикновено сутрин си заспива без проблем, след това става трудно и някой път будува и по 4 часа, ако сме навън някой път много спи, а някой път изобщо и повече от 4 часа ги прави, излиза ни през носа след това Grinning При него вече люлката не работи, но пък гушнал и да танцувам лекичко на някоя песен в ритъм, 10 мин и е готов.

# 251
Има тема в инстаграм, но тя стана личен чат между 5-6 човека и общо взето, тези 5-6 човека ни изтрива останалите, които не висим 24/7 в чата.

И аз ще се радвам да се раздвижи темата, защото на мен лично ще ми е много полезно и часовник за сверяване Simple Smile

Ние започнахме захранването средата на 5тия месец, сега на 10ти прави 6 месеца и от другата седмица започваме да вкараме месо, че правихме кръвни и вече е започнал да пада хемоглобина и желязото и ако не започнем месо, ще стане анемичен. Иначе аз гледам да давам на обяд. Хранене не знам дали сме заменили, защото е според това дали харесва дадения плод/зеленчук, който нкарваме. Ако го харесва - давам на втория ден цяло бурканче и дохранвам с около 60-70 мл мляко. Въведохме тиква, морков (мрази го), круша, банан, пащърнак, картоф, днес давам ябълка. Вкарах и една каша с грис и мляко (без глутен), много я харесва, но му образува газове. А вие, които сте заменили хранене, какви храни сте въвели и какво давате съответно по време на това хранене? Иначе, живи и здрави, аз мисля 8мия месец да се запишем на детска кухня, някоя от частните в София, за тре хранения и ще му давам пасирани или намачкани порциите.

За будуване - вече прави и по 3 часа, най-малко 2, иначе не се изморява и не заспива. Почна да прави опити за лазене- вдига дупето и така се придвижва и с ръцете се набира. Аз му помагам и показвам. От два дни пляска с ръчички също. И отделно взе най-накрая да се научава да се обърне от коремче по гръб. И стана една буря - толкова е развълнуван, че спа вчера през деня само 2 часа Grin
По коремче се обръща от 4тия месец още, там сме шампиони. Казва понякога мама и баба, неосъзнято, разбира се хаха И много пее, по цял ден Grin
Ние много пътуваме и обикаляме с него, ходи на море, на спа, на планина. Много добре се държи и няма никакви проблеми. Октомври имаме самолетни билети за Рим. Дано и в самолета е ок. Някое бебче пътува ли вече в самолет?
Иначе в столчето за кола вече не иска да стои. Едвам заспива в нега, като е буден искя да става. Още сме с кошчето за новородено за кола и мисля дали да не го сменяме. За сядане, педиатърката каза преди 6тия месец да не го слагаме на 90 градуса, а и съм чела, че не е ок за тях, слагам го сега от няколко дни, стабилен си е. На столчето за хранене днес го сложих на 90 градуса и беше ок.
Имаме и горе долу режим за сън. На 3 дремки сме - една 2 часа винаги има и другите или една за час и една за 30 мин или две за 30 мин. Ляга към 21-30: 22, което сега ни е супер лятото, че можем вечер да излизаме. Става към 8. Напоследък вечер проплаква и мрънка и не знам зъби ли са, скок ли е. Вероятно и двете. Приспиваме се лесно - взимам го за 1 мин в мен гушнат, да се успокои и после лягаме. Обаче, като е в скок или като вчера и друсаме.
Гледам да прави поне 13 часа сън на денонощие, следя с Napper.

Още става за 1 нощно хранене, към 4 30 и после в 6 30, мисля като вкараме месото и да започнем да го махаме.

При вас как е положението със съня и нощните хранения?

# 252
Аз летях с бебето, какво те интересува?

# 253
Привет! При нас все още има нощно (или по-скоро ранно сутрешно) хранене към 5-6 ч., но в последните 2 седмици прави доста голям ИБ след него (около час - час и 10 мин). Иначе си ляга около 22 ч. и става окончателно около 9 ч. През деня обикновено спи около 2-3 часа общо макс, не е от много спящите бебета, като редовно ИБ са му 2.5-3 часа. Преди нощния сън обикновено прави 3 часа ИБ. На 3 дремки е. От няколко седмици нощният сън като цяло му е неспокоен, върти се много, откакто се научи да се обръща и да спи по корем, давам биба по N брой пъти на нощ. Но четох, че е нормално и заради развитието на нови двигателни умения.
Аз започнах преди 3 дни захранването на 5.5 м. По препоръка на педиатърката с безглутенова каша (оризова в момента) на сутрешното хранене около 10 ч. Днес е трети ден на нея и изяде 12 лъжички, харесва му. Правя я с АМ, каквато е индикацията на кутията. Мисля утре да въведа другата безглутенова - ориз и царевица, а след 3 дни и третата - ориз, царевица и киноа. И съответно след това да ги редувам, ако му харесват, разбира се.
Ние сме на преглед за 6 м на 18.08 и тогава ще говорим основно за захранването с педиатърката, очаквам да даде зелена светлина да започнем и със зеленчуковите пюрета. Аз реално исках да започна с тяхното въвеждане, но я послушах за зърнените. Тук в Испания често се започва с тях.
От 2 дни започна да се обръща и от корем по гръб, но за момента му е по-трудно и го прави само на спалнята, не и на подложката на пода в хола, вероятно му е трудно, защото е по-твърдо.

# 254
Ние сме запалени планинарчета в раница от втория месец. Grinning Обиколихме половин Рила и Витоша, в Пирин сме скоро. Вече е качвала Мусала. Simple Smile Септември ще ходим в Гърция на море. На планина е в раница, а в парка сме с количка като с таткото се научихме да се редуваме - отиваме в парка, единия е с количката, а другия си прави бягането в гората, после се сменяме. Вече мога да бягам по 7-8-10 км, тук таме спринт срещу склон. До 3тия месец след раждането не можех да бягам (опъване, дискомфорт... ).

Нощем спи идеално (пу пу, че като се похваля и на следващата нощ вземе, че й хрумне нещо Grinning ) - заспива сравнително късно (22:30) и спи до 8:30 сутрин без будене и без нощно хранене. Дневният сън, обаче, ни е доста оскъден, което може би в този случай е нормално. Спи по малко в количката/раницата и следобед спи към час. До скоро имаше солиден дневен сън по 3-4 часа, но напоследък изобщо не иска денем да спи. Върти се от 3тия месец и започна да спи по корем изцяло - не иска вече по гръб. Мъчи се да пълзи, но засега без особен успех. Grinning В момента най-добре й се получава да се мести назад като рак. Иначе се напъва много да успее - прави нещо като планкове, застава на колене и лакти, друг път на ръце, но още не е успяла да застане и на длани, и на колене едновременно. Вече след като се похвалихме Grinning да си призная, че имахме вече първо падане от дивана и аз си изкарах всички ангели. На нея нищо й нямаше, ревна веднага и се успокои около 2 пъти по-бързо от мен. Сега я следим вече доста по-внимателно, защото ту с приплъзване, ту с въртене редовно се озовава някъде, където не съм я оставила.

Захранена е от края на 4ти месец (сега е 5+++), засега е яла всички зеленчуци без бял морков, ябълка и от днес въведохме първото месо - пуйка. Мисля скоро да започвам и с кашите. Яде ги, радва им се, но иска и мляко след това та засега не мога да кажа, че сме заменили ядене.

Общи условия

Активация на акаунт