Февруарски бебета 2025 - ТЕМА 2

• 19 867
  • 681
  •   1
Отговори
# 660
Аз от месец някъде съм прибрала количката в багажника на колата, ако случайно ми потрябва. Нещо не иска да стои в нея, усещам я. Иначе има кола за бутане, от тези, в които тя сяда и аз я бутам, но и тя стои в бакажника. Рядко я ползвам. Общо взето сме за ръка, едвам едвам, не бързаме 🤣. Когато съм на пазар я слагам да седи в голямата количка 🛒, понякога се изправя и така голям кеф из магазина. Закача се с всеки 😃

# 661
О, нашето обожава да спи в количка. Ако по някаква причина не успее да заспи вкъщи, само излизаме с количката и до 2 мин се е отнесла. Ние сме си с летен кош, като е будна е изправен, гледа, вози се, сочи неща. Много обича да е в количката. Иначе не е проходила, може би като проходи ще протестира. Вкъщи ходи по мебелите и се катери - взела съм й пиклер и го обожава. На петички е, но дълго беше на пръсти. В един момент си се сещат да стъпят сами.

# 662
Моят младеж яде държавна кухня. Много съм доволна от основните. Вкусни са. Всичко изяжда.Десертите ни ги яде, но за цена под 1 евро няма какво да се оплаквам.
Яде сутрин около 8:30 -9 попара. Около 12 яде 1 от кухнята. Към 14 пие мляко и заспива. В 16- давам каша с плодово пюре или банан. Към 19 яде друтото от кухнята. В 20-20:30 пие мляко и заспива. През нощта пие мляко в 23, 02 и 05...
Общо за деня пие мляко около 700мл.
Няма спане за мен Simple Smile
Аз не държа да прохожда и изобщо не го държа или помагам. Слагам го в проходилка, но той си намери начин и сам излиза от нея. Ходи самостоятелно по 3-4 метра. Брат му толкова можеше след навършване на годинка. Помня, защото го направи за първи път на рождения си ден.
В количката седи. Все още излизаме и се разхождаме 2 пъти по 1 час. Гумите й вече се скапват, дано изкарат зимата, после ще сложа втория комплект. Тя в един момет започва да се ползва само за отиване до детската площадка или до ясла и тук зависи на какво разстояние се намират те от дома, както и има ли други варианти за придвижване.
С голямото дете ползвах до около 2 години. Докато не се върнах на работа.
Сутрин го водехме с кола на ясла, следобед ходех и си го вземах с количката, за да се шматкаме спокойно.

# 663
Ние имаме две млечни и 4 с твърда храна. Сутрин към 7 яде мляко. После около 10:30 леко закусчица (с десерта от кухнята (половината) и някакво плодче), после спи, става и давам обяд (основното от кухнята и плодче), после преди втората дрямка давам сирене, кашкавал, плодче, изобщо - някакъв снак, но винаги да има сирене, защото е важно, после спи, става и вечеря със супата от кухнята, плюс хляб (или си правим вкъщи, или взимам с квас), плюс остатъка от десерта и преди да легне пие пак мляко. И през нощта пак се събужда от глад към.4.часа. Имам си любител на храната Grin, а започна злояд. Вкарах рано кухня аз - от седми месец и му давах да яде сам и според мен това е основното, че обича да хапва - още от рано опитва различни вкусове, плюс има самостоятелност и избор. Никога не го насилвам да яде, ако не иска. Храним се спокойно и всяка хранене ни е ритуал и забава. Често хранене отнема около 40-50 минути, не бързаме Grin Започнах да давам сокчета. Взех пробно на Хип, харесва ги много, започвам сутрин да му прява вкъщи пресни. Само трябва да видя дали може всеки ден или през някакви дни да е, заради зъбките. Започнах да правя и домашна лютеница и му давам на филийки при някое от междинните хранения.
Може.би ключово е и че сме с най-хубавата кухня за мен лично - Tasty Lab. Като цена са като Furisto, но  Furisto  не ми харесват продуктите. В Tasty няма компромис. Пробвайте с тях.
Иначе, нашият де научи да дъвче откакто яде сам с пръстчета. Дъвче като възрастен вече. Избиха му супер бързо 8 зъба, сега избиват още 4. Според мен е свързано също с храненето с ръце. Аз бях много против, но това си е природата.

Има ли от вас проходили вече Heart
Позволявам си да намеся Ваши твърдения от друга тема тук, понеже се коментира храненето. Щом според Вас в Хип пюретата се съдържат консерванти, в сока няма ли също?
И как така ще правите пресен сок на детето си? Вие не сте ли запозната, че това е все едно да му дадете една чаша захар? Не знаете ли, че е по-добре плода да се яде, вместо пие, защото на сок има повече фруктоза и никакви фибри, демек с нищо не помагате на детето си?
Видях и “Голямото Ви разочарование” от това, че повечето майки дават готови пюрета,вместо манджи/кухня на бебетата си… не знам кое е по-разочароващо- да тъпчеш детето си със захар под формата на сок или да даваш на 1 годишно почти -Био пюре със зеленчуци.
Ааа и още нещо, никъде няма или поне аз в тези пюрета, които давам не съм срещала срок от 5 години😂 максимум е една горе-долу.
Не пишете на изуст и не подвеждайте майките, че едва ли не като не дават кухня и са “мързели” и едва ли не пропаднали.
Едно пюре в магазина е 2/4 лв, според зависи от марката, кухнята е 1.20лв на ден,ако вече не са я вдигнали, частните кухни изобщо няма да ги намесвам, защото не всеки има възмжност за тях, та по същество - предпочитам до годинката поне да давам пюре, защото в ДК има прясно мляко, захар, които поне до годинката е хубаво да се изчака.
Мога дори личен пример да Ви дам, че моето дете беше на часта кухня и за Ваш ужас запека му се завърна, а с пюретата такива проблеми нямаше, казвам завърна, защото преди захранването беше почти винаги с клизма, с пюретата се оправи този проблем, с частната кухня отново се върна.
Така че, ако обичате, нито познавате майките, нито знаете бебетата им как понасят храната, такива налагащи изречения и разочарования, може да си ги спестите и да драматизирате през Вашите близки. Влизаме във форума да разпуснем, никой не е искал съветите Ви и определенията за майките и високомерието Ви.
Извинявам се на съфорумнките, че пренесох малко от друга тема, повечето ще ме разберат.

# 664
Ние на кухня ще започваме тепърва. Сега подавам документи. Досега си беше на пюрета - предимно на Гербер, те хич не са евтини и аз не виждам нищо проблемно в състава. Всъщност става доста разнообразно храненето, защото имат какви ли не пюрета. Аз самата трудно ще й направя точно риба треска с броколи и нещо си или поне няма да е особено често, а те имат супер разнообразни идеи. Пийва си и млекце още, в крайна сметка е бебе още. Simple Smile

# 665
Аз готвя/давам готови пюрета. Рибата е само от пюре, др Владимирова беше казвала, че поне първата година препоръчва рибата да е от готово пюре, задари по-добрия контрол.

Аз съм се сдухала, че не яде парчета. Днес пробвах с едни бананови палачинки, не му е много ясно все още какво да прави. Но опита малко.

Тази седмица три сутрини давам кус кус, вместо каша, досега все на каша беше. Има 1 млечно хранене, вечер. Иначе добавям АМ във всяко пюре и закуска. Пак Владимирова казва, че всяко хранене трябва да съдържа мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Сутрин яде към 07 и 30 каша/кус кус, обядва пюре към 12, следобедна закуска към 16 и 30 с кисело мляко с банан и тахан, в 20 часа мляко и това е. Млякото с триста зора го пие и се назландисва.

Около месец мислехме, че се връща 1 нощно хранене, но не е това явно, защото за изминалата седмица пи само веднъж 150 мл. По-скоро за успокоение.

Аз не знам в рамките на 1 ден как да сбутам повече хранения, пък слагане в стол, пък миене, пък преобличане, пък мръщене.

За държавна кухня в младост май многа се чака, пък и трябва под час да се взимат, частни в пластмасови кутии не ми се занимава, а тейсти лаб ми идват бая скъпи.

За утре му отделих от нашата супа с повече зеленчуци. Аз така или иначе готвя всеки ден за нас, бавно ще адаптирам да става и за него. Но това готвене, миене, хранене и приспиване. Ми, аз имам чувството, че това правя по ЦЯЛ ден.

И от парчетата ме е страх. Въобще ....

# 666
Ние скоро ще записваме малката на държавна кухня,да видим дали ще и хареса.Иначе и готвя и освен пюрета си хапва и от нашата храна.Имаме две млечни сутрин и вечер,като сутрешното мляко скоро мисля да го махна.
След това закуска -каша,кус-кус,юфка,мляко с бисквити.Обяда ни е най-стабилен,следобедната закуска е плодово пюре ,вечеря почнах от скоро да и правя ,основно супички с домашни зеленчуци от градината на леля .
Категорично съм против за момента да и давам сокчета,домашни или някакви други.
Иначе и ние не стоим в количката много.На разходка почва да мрънкоти,от скоро като влезем в някой магазин да пазарим и е без колани почва да се изправя .
Още не сме проходили,но стои супер стабилно сама без опора ,така че може би скоро ще е.Като цяло не бързам с това прохождане

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 00:06 от Moderator3

# 667
Майчета, ще съм много благодарна ако може да ми кажете къде и как става записването за държавна кухня в Младост? Четох противоречащи си мнения и рових в Гугъл, та се обърках- онлайн ли става записването и после само на място се носят бурканите или на място се записваш? И къде е това място където е кухнята майка, че две локации в младост 1 срещнах в търсенията си и не знам кое е вярно?

# 668
Детска кухня район "Младост"
тел.: 028745008;
0899854090
директор: Р. Титкова
https://www.sofia.bg/childrens-kitchens

Аз съм в друга и не мога да кажа подробности.
Най-добре звънни на тел. и питай. А локациите виж в линка.

Майчета, ще съм много благодарна ако може да ми кажете къде и как става записването за държавна кухня в Младост? Четох противоречащи си мнения и рових в Гугъл, та се обърках- онлайн ли става записването и после само на място се носят бурканите или на място се записваш? И къде е това място където е кухнята майка, че две локации в младост 1 срещнах в търсенията си и не знам кое е вярно?

# 669
Отивате на място (входа е точно срещу сградата на Артекс, Младост 1 до метрото) да пуснете заявление като носите копие от акта за раждане и бележка от ЛЛ, че детето няма алергии. Дават ви входящ номер и чакате да ви се обадят, че ви е дошъл ред. Дават входящ номер. На място като пускате заявлението ще ви обяснят всичко, което следва. Любезни са и подробни.
Имайте предвид, че заявления се приемат понеделник, сряда и петък от 9,30 ч. до 11,30 ч.
Аз пуснах завление през месец ноември. Декември ми се обадиха, че ни е дошъл ред и можем да взимаме от началото на този месец.¹

# 670
  • Варна
В София и за кухня ли се чака да ви одобрят?

# 671
Аз не съм проверявала за държавната още във Варна. Мислих да го правя тези дни, но да ви се оплача.
От 1 седмица хапва от Фуристо. Взех варианта за 7м+ , и снощи горкото почти не е спало. Газове, свиване на корема...голям дискомфорт имаше. Няма нищо ново вкарано няма. Млякото си е същото. И по голяма си ходи редовно.
И сега ще сменим с друга частна след няколко дни.
И докато се усетя - хоп 1г ще е наближила Simple Smile

# 672
Аз не съм проверявала за държавната още във Варна. Мислих да го правя тези дни, но да ви се оплача.
От 1 седмица хапва от Фуристо. Взех варианта за 7м+ , и снощи горкото почти не е спало. Газове, свиване на корема...голям дискомфорт имаше. Няма нищо ново вкарано няма. Млякото си е същото. И по голяма си ходи редовно.

Ами ние от другия месец ще записваме малката.Първо трябва да се регистрираш в сайта им,после бележка от педиатъра или личния,че нямате алергии и акта за раждане.Мисля че не се чака одобрение ,Ами направо се записвате.Ще споделя като я запишем каква е процедурата

# 673
Вземете Tasty Lab или Юначе. Всички други са боклуци. Furisto едни от най-големите. Зеленчуците им са сурови. Аз пробвах доста от софийските. С Furisto имахме същите проблеми. Tasty Lab гарантирам, че са най-добрите.и кято състав и като отношение към храната и клиента. Малкият винаги си изяжда всичко.

Ние започнахме организация за рождения ден. Вълнувам се. Ще сме около 30 човека. В ресторант. От 18 часа ще е. То ще е повече за възрастните. Имаме пъклен план баба му да го прибере към 20:30 и ние да останем на пиано бар Grin Темата ще е патенца. Той ги обожава. Ще имаме декоратор за кът с арка, за снимки. Масата аз ще си я направя. Доста ми се удават такива неща. Правя списък в Google sheet за подаръците, че взеха да ме питат. Така да си избират и записват. При вас как върви? Ще правите ли по-голям рожден ден или нещо по-малко? Нашите съседи са поканили 60 човека. В събота сме Grin

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 12:46 от KPP

# 674
Аз нали и бременея, и изобщо ама изобщо не ми е до.голям рожден ден. ММ иска да го направим и с приятели..и ако всички дойдат ето едни 30-40човека.
Аз съм повече за семеен рожден ден. Като стане на 2-3г тогава нещо голямо - т.е. и с приятели.

Да ви се оплача, малкия вдигна буквално от нищото 37.9°

Общи условия

Активация на акаунт