Отговори
# 15
  • Пловдив
Обаче и да участваш в избори бременна не е много честно, нито към електората, нито към детето ти. Аз съм ЗА кърменето, но също така съм ЗА една майка да може да си гледа детето поне през първите 6 месеца в спокойна обстановка в собственият си дом.

# 16
Би трябвало като на всяка работа, да може да ползва майчинство тази жена. Нечовешко е да влачи бебе в парламента, отделно кърменето се превръща в някакъв цирк. Не знам на колко работни места в България ще бъде допуснато бебе в офиса, за да можела майка му, видите ли, да го кърми. За мен е възмутително.

# 17
Жената не иска майчинство. Иска да работи и да кърми бебето, защото била болна и да му предава антитела. И иска да си работи.

# 18
Това, че някой ИСКА нещо, не значи, че всички трябва да се наредим в шпалир, за да му го осигурим.

# 19
Мда, така е. Даже разгледах по света как е, никъде няма пълно щастие. В Канада е най-либерално, могат да са хоум офис майките, ама аз честно казано нямам желание от моите данъци някой да си с стои в тях, не че по принцип правят нещо друго различно от това да стигнат до НС, ама все пак.

Във Великобритания може друг да гласува вместо нея, в Швеция има отпуск, но нямат заместник, във Франция има майчинство, но пак нямат заместник.

# 20
  • София
Обаче и да участваш в избори бременна не е много честно, нито към електората, нито към детето ти. Аз съм ЗА кърменето, но също така съм ЗА една майка да може да си гледа детето поне през първите 6 месеца в спокойна обстановка в собственият си дом.

Отново обаче трябва да се абстрахираме от конкретния случай.
Тя има право да се кандидатира и може да има хора, които гласуват за нея, именно защото е бременна и ще е с новородено - с надеждата, например, че именно тя ще прокарва политики за младите майки, в полза на кърменето и прочее.
Затова всъщност може и да е напълно честно спрямо избирателите - защото те очакват да е про кърмене, про работеща майка и т.н.

# 21
В България се ражда секцио, не се кърми на обществено място(че има много чувствителни) и само майката е родител. Това е и след 100 години ще е същото.

Това не е вярно. Раждала съм естествено, както и повечето жени около мен. Кърмила съм до 2+ години, включително по обществени места като паркове, гари, хотели и където е било нужно. Мъжа ми е равностоен родител на детето ни. Така са повечето ми приятелки, затова не говори на ангро.
Освен това секциото по медицински причини спасява животи.

# 22
  • here and now
За съжаление или не, не всичко, което е морално е законно и не всичко, което е законно е морално.
За мен конкретният случай си е ПР.

# 23
Не е задължително една жена да участва на изборите бременна, за да се окаже в подобен казус Smiley

От съставянето на листите, предизборната кампания, изборите, конституирането на НС, и пълен мандат - четири години - това е един доста дълъг житейски период от пет и повече години. Кой може да гарантира, че точно в това време една млада жена няма да срещне своя човек, и да поиска семейство и деца, или да реши да има второ или трето дете? Жените, избрани за народни представители, трябва да имат същите права като всички останали работещи жени, но без това да се отразява на броя на хората в парламентарната група. Затова заместващия мандат е по-добро решение от това жените да бъдат притискани да подават оставка като народни представители, или да ходят с бебета на работа, за да не се губи гласът им.

Не говоря за конкретния случай, както казах и в предишния си пост - за мен това е само повод за размисъл и промяна. Ако искаме в парламента да влизат млади, активни и образовани жени, не трябва това да става с цената на затруднения в личния им живот. Иначе доста ще чакаме 60-годишните да защитават правата на младите хора с разбиране Smiley

# 24
В България се ражда секцио, не се кърми на обществено място(че има много чувствителни) и само майката е родител. Това е и след 100 години ще е същото.

Това не е вярно. Раждала съм естествено, както и повечето жени около мен. Кърмила съм до 2+ години, включително по обществени места като паркове, гари, хотели и където е било нужно. Мъжа ми е равностоен родител на детето ни. Така са повечето ми приятелки, затова не говори на ангро.
Освен това секциото по медицински причини спасява животи.
В повечето случаи. Все едно, аз не съм против, само споменавам.
А за това кърмене ще им избоде очите, мене не ме бърка, кой където иска да си кърми,но тук са такива, не са свикнали.

# 25
И на мен нищо не ми бърка кърменето, но и не виждам защо трябва да се превръща в такъв казус. Със сигурност въпросната депутатка има начин да си отглежда детето по-дискретно, а не да занимава цял народ със желанията си, все едно само тя има дете.
И, между другото, мисля, че шейсетгодишните са много по дискриминирани от младите

# 26
  • София
Ако искаме в парламента да влизат млади, активни и образовани жени, не трябва това да става с цената на затруднения в личния им живот. Иначе доста ще чакаме 60-годишните да защитават правата на младите хора с разбиране Smiley
60 годишните жени са били млади, имат и много повече житейски опит. Точно те биха защитавали правата на младите много повече отколкото младите техните.

# 27
  • По света и у нас
Не знам какъв в тоя пиар, на мен ми прилича на панаир. При положение, че в БГ има 2 г. майчинство да помъкнеш бебе на работа си е абсолютна демонстрация. Ако толкова иска да кърми и да ходи на работа, да започне да помпа мляко и да зарежда фризера като всяка работеща Американка, какво мъчи бебето и колегите. Представям си какво ореваване е в парламента. Цирк на цирковете… нямам думи.

# 28
Явно иска хем да е депутат, хем да си гледа бебето. У нас депутатството се смята за една от най-изгодните местоработи и не се гледа като служба за избирателите и народа, а възможност за лична изгода. Затова, освен възможността за ПР се повдига и въпроса за бременните народни представителки. Като я гледам, тази жена просто не иска да си изпусне депутатството.

Според мен и сега е законово уредено, родилката си гледа детето, на мястото и   влиза следващия и парламентарната група си продължава.
Иначе, ако не иска да ползва майчинство,  няма проблем да кърми където си иска, в парламента включително.

# 29
  • София
Ирис, оказва се, че не е законово уредено и ако депутатка излезе в майчинство, не влиза следващ, а групата остава минус един. Лена го обясняваше в едно интервю и каза, че заради това не се е кандидатирала като е щяла да има бебе. Каза, че реално това е същинският проблем, който би следвало да се реши за майчинството на депутатите.

Общи условия

Активация на акаунт