Съкращение

• 2 141
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
Сега дочувам  други глупости
.... Ако си напишем молбите ще ни съкратят, обаче ако не си ги напишем, ще не прехвърлят  до най- близкия обект, тези които не искаме да ги подпишем и се правим на тарикати.  Това било превантивна  мярка на фирмата, а като подпиша фоди доказвай, устните договорки  после...

# 31
  • Melmak
Продължаваме да пишем едно и също. Не подписвай и се обади в ИТ.

# 32
Не звънете до Инспекцията по труда, а подавайте сигнали по имейл и изисквайте входящ номер (ако не може онлайн, подавайте на хартия и пак искайте входящ номер - по него ще можете да проследите какво е направено по вашия случай).

В сигнала опишете ситуацията, в която се опитват да ви поставят, и ако утре ви уволнят уж дисциплинарно, ще може да ползвате подадените сигнали като доказателство.

Не е толкова лесно да се отървеш от служител (ако не е в изпитателен срок), затова се опитват да принуждават хората да подписват взаимно споразумение.

Ако ви връчат заповед за прекратяване на договора, първо вижте по кой член е и проверете какво означава.

# 33
Отдавна може и по имейл.
А преди трябваше да го напишеш на ръка и да го занесеш.

И въпросът е защо още не е направено. Темата е от 4 дни.

# 34
Здравейте, включвам се в темата, защото съм в подобна ситуация.
Фирмата,в която работя, заплаши почти всичките си дългогодишни служители с уволнение, предпочитат млади хора, които да работят на по-ниски заплати и лесно да ги уволняват в изпитателния срок.
Никой от колегите не желае да напуска, съответно те не уволняват никого за момента, а само отправят заплахи.
Според мен не е в тяхна изгода да ни уволнят, не могат да ни съкратят, защото всички се водим на еднаква позиция, а по спомен на тази позиция не може после да се назначават хора за някакъв период, след като е съкратен щатът.
Какви са опциите за нас в такава ситуация, полага ли ни се нещо повече от обезщетение в рамките на една бутна заплата, при уволнение с предизвестие.
Кои членове са ни най-изгодни?
Благодаря!

# 35
Те могат да назначат новите на друга позиция, а да вършат вашата работа. Търсете си друга работа още от сега и намерите ли, се махайте.

# 36
Съгласен съм с Буболина, няма смисъл да стоите на място, на което не сте желани. Затова се огледайте навън и изчезвайте при първа възможност.

# 37
  • Melmak
Кои членове са ви най-изгодни зависи от ситуацията ви. Повечето хора лелеят за борса, но зависи каква ти е заплатата. Ако си с висока заплата не е изгодно, обезщетението не е нещо уау, а и зависи дали си ползвал, колко трудов стаж имаш и тн.

Не бих седяла на място, където знам, че не съм желана. Вие желаете ли да продължите да работите там при това отношение?

Като нищо могат да назначат нови колеги на вашите места с друга длъжност, а да работят същото.

На ваше място бих си търсила нова работа.

# 38
Благодаря за отговорите.
От   повече месец търся активно работа, на повечето места осигуряват на минимална работна заплата и получваш допълнително бонуси, което не ме устройва, защото имам детска градина за плащане, кредит, наем...
Имам 13 години трудов стаж и получавам  около средната заплата за София, годишен бонус, социални придобивки.
Ясно е, че в тази фирма няма да остана, единственото, което ме задържа повече време беше, че имам дете и възможност за хоум офис, когато е болно, но стресът, на който съм подложена напоследък рефлектира вече и върху здравето ми.
Продължавам да търся активно и се надявам скоро да имам успех.
Идеята ми беше, ако тръгнат да ми връчват молба за уволнение, за какво да следя, защото се вижда, че те не искат да ни уволнят, искат ние сами да си тръгнем.
Почти всеки напускал служител за около 10 години назад си е тръгнал по взаимно съгласие, единици са тези, които са били уволнявани.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 08:43 от 17154

# 39
Чл.328 - прекратяване от работодателя с предизвестие. Щом като получавате около средната работна заплата за София, значи не е над максималния осигурителен доход и доходите ви няма да намалеят драстично, ако сте известно време на борсата. Ако ви предложат чл.325 и обезщение от работодателя в размер на поне четири заплати, също може, само че тогава ще имате право на четири месеца борса с минимално обезщетение.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 11:05 от lyatno vreme

# 40
  • Melmak
Ако си в голям град не мисля, че повечето работодатели осигуряват на минималното и дават другото в плик. Променят се нещата, бавно, но поне за големите градове се усеща повече.

Не може ей така да уволнят някой. Често дават молби с идеята човек да не си знае правата и да подпише по взаимно съгласие.

# 41
Чл.328 - прекратяване от работодателя с предизвестие. Щом като получавате около средната работна заплата за София, значи не е над максималния осигурителен доход и доходите ви няма да намалеят драстично, ако сте известно време на борсата. Ако ви предложат чл.325 и обезщение от работодателя в размер на поне четири заплати, също може, само че тогава ще имате право на четири месеца борса с минимално обезщетение.
  Вярно е само с едно уточнение. Чл.325 е точно по взаимно съгласие без нищо друго. Вариантът с обезщетение 4 или повече заплати мисля беше чл. 331. Иначе да, в този случай борсата също би била минимална, защото се води, че служителят се е съгласил на варианта със заплатите вместо да настоява за чл. 328.

# 42
Да, права сте -331 е, сега си погледнах заповедта за освобождаване. Обърках членовете, понеже в работата обсъждахме по кой член предпочитам да ме освободят. Аз избрах да си взема обезщетенията, понеже от месеци знаех какво предстои, търся активно работа и избрах от наличните възможности за работа. И една година да стоя на борсата, не мисля, че икономическата ситуация ще се подобри, а и няма да стана по-млада. За хора в друга ситуация варианта дълга борса, може да е по-подходящ.

# 43
Благодаря много на всички за информацията.
Пожелавам успех на авторката на темата!

# 44
Благодаря Ви и аз Ве желая успех. Аз съм крайно решена да си търся правата!

Общи условия

Активация на акаунт