Проблем с хазяи

• 1 943
  • 28
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам ситуация с хазяите си. Искам да уточня, че живея в едностаен апартамент в София и съм пушач, хазяйката ми беше наясно с това и не ми е правила проблем през последните две години. Държа да уточня, че живеех в друга нейна квартира преди да се преместя тук за нея имах едногодишен стандартен договор, към момента пребивавам тук, по нейно желание да се преместя и така две години ние не сме подписали договор за това жилище при непрестанно желание от моя страна да подпишем такъв. Плащам си редовно наем и сметки. Последните 3 месеца се оплаква, че при нейния син, който живее в съседния апартамент мирише на цигари и това трябвало да бъде от мен, без значение, че нейния син също е пушач и ние реално делим една бетонна стена нищо друго. Искам да се изнеса, какви права и задължения мога да имам аз? Бихте ли ме посъветвали как да процедирам?

Благодаря предварително.

# 1
  • here and now
Щом нямате подписан договор, нямаш нито права, нито задължения.
Ако имаш депозит, прежалваш го и се изнсяш, когато решиш.

# 2
Щом нямате подписан договор, нямаш нито права, нито задължения.
Ако имаш депозит, прежалваш го и се изнсяш, когато решиш.

Тоест буквално мога да се изнеса без да давам обяснения за каквото и да било

# 3
  • Melmak
Щом нямате договор, не знам какви права, какви задължения.

Как плащаш наема? На ръка? Банков път?

# 4
Щом нямате договор, не знам какви права, какви задължения.

Как плащаш наема? На ръка? Банков път?

По банков път и и пращам разписка от ившеченията

# 5
Устният договор също е договор.
Както сте се договорили, така е редно.
Предполагам, че с месечно предизвестие е достатъчно.
Всички сметки се дължат, независимо от депозити.
Т.е. токът, който днес се ползва на 31 март ще излезе чак с фактурата, която излиза около 20-25ти април.

Внимателно си проверете цените на наемите, не само от интернет.
Да не се окаже, че в интернет пише наем 500лв, а се оказват по 1000.
Да не стане така, да завлечете хазяйката с някаква малка сума за ток, а после да я молите да се връщате обратно.

# 6
Договор естествено, че имат. Договора за наем може да бъде и устен, не само писмен. Имате двустранни отношения не от вчера. Сядате и разяснявате създалата се ситуация. И как така ще прежалва депозита? Уточнявате и това предварително.И тогава ако не се постигне споразумение - квартири много, кандидати за такива също.

# 7
  • Melmak
Договорът хубаво е устен, но в него не може да се докаже какви са условията. 😁

# 8
Е и ако бяха подписали договор за новото жилище отново би бил стандартен. Тоест дали може да се пуши или не /което точно е проблема в случая/ не би бил  упоменат. Затова по горе написах - РАЗГОВАРЯЙТЕ!!!!

# 9
  • here and now
Аз и устен договор не виждам, ама щом сте рекли. Дори в първия едногодишен договор да е записано, че става безсрочен след изтичането на тази една година, то няма анекс за смяна на адреса поне.
Уважавам наемодателите, които са отговорни, към това с което се занимават, аз също отдавам. Не знам при такова безотговорно отношение от страна на хазяйката, какво очаквате?

# 10
Имате устен договор, превеждате наема по банков път - дотук нищо небивало. Според мен говорете с наемодателката как вие виждате нещата и преценете дали си заслужава процедурата по местенето - тук ви съветват да прежалите депозита, но ще имате и разходи за комисионна, за местене, плюс нов депозит, плюс новите нива на наемите. Ако наистина местенето е само заради "тя каза, че мирише на цигари от моя апартамент", помислете дали е достатъчна причина да влезете в още няколко хиляди лева разходи.

# 11
Къде й мирише, щом синът сам е пушач? Тя всъщност за какво претендира?
Според мен, вижте да се разберете с нея. Ако този апартамент ви устройва, стойте си там. Ще идете другаде, там пък няма да е само цветя и рози. Там пък на вас ще ви мирише, някой ще ви тропа, или ще ви дразни със силна музика в стил, който не понасяте и какво ли не, или обратното, вие ще дразните някого с нещо. Заради една забележка, от която нищо не следва, не мисля, че си струва да си разваляте сегашния комфорт.

# 12
Тя както коментира дима и те мести като пръскачка из лозе, утре не се знае каква глупост може да ù хрумне. По принцип дължиш едномесечно предизвестие, де факто зависи колко ще ти опъне нервите, че да прежалиш депозита. Аз щях да вазирам още на 'местенето', не знам как не ти е светнала лампата, колкото и ниск да е този наем и прилично жилището.

# 13
  • here and now
А защо си мислите, че биха ѝ върнали депозита(не знаем дали има такъв)? При така описаната ситуация, могат от днес за утре да я накарат да напусне.
Две години да не могат да направят и подпишат един договор?!? Абсурдно е това. Аз не бих желала да имам отношения с такива хора.
Разбирам я авторката, още повече, че щом е решила да напуска, вероятно има и други причини, които не е описала.

# 14
Аз лично бих направила така.
Ще си намеря друга квартира. И ще попитам всичко , което ме интересува в началото и ще искам да има договор. Ако ме устройва да ако не ще търся друга квартира.
Като няма договор не знам , не мисля, че ще успеш с нещо.

Общи условия

Активация на акаунт