Живея под наем и започна строеж пред нас

• 2 593
  • 24
  •   1
Отговори
Живея под наем, а пред нас започна строеж, който е изключително шумен и непоносим. Договорът ми гласи, че ако напусна по-рано от 1 година дължа 1 месец наем. Но не бях уведомен, че ще се строи пред нас. Използвам дома си и като хоум офис 2 дни от седмицата, което не върви вече, заради шумът. Имам ли основата да напусна без да плащам допълнително, поради промени в обстоятелствата?

# 1
Според мен това обстоятелство не променя договорните отношения. Освен ако няма такава клауза. Винаги можеш да се обадиш на собствениците на жилището и да им предложиш предизвестие от един месец, без неустойка. Ще им обясниш твоите притеснения и ще се надяваш да са точни.

# 2
  • София
Прежали ако се наложи един наем и се премести, щом работата ти зависи от това. По-важното е, да нямаш брак в работата, за да можеш да си плащаш наема както досега Blush

# 3
Преди години като застрояваха Кайсиева градина у Варна - буквално се чуваха дрелки и чукове във всяка една работна минута. Свиква се, че даже ще можеш и да си спинкаш след време на тоя шум, няма драма.

# 4
Гаранция, че хазяите няма да се съгласят защо при вече започнал строеж трудно ще го отдаде на друг на същата цена.
Може да пробваш, но вероятно ще ти задържи депозита и ако си го искаш ще трябва да ходиш на съд, а в България това ще отнеме години.

# 5
Хазяинът не е започнал строеж, не може той да е отговорен, ако наемателят иска да напусне. Така че си дължиш единия месец.

Така работихме и ние, в офис под наем. Насреща започнаха един епичен строеж, с всичките му къртения, бръмчене, а освен шум - и прахоляк. Ами, напуснахме, когато си намерихме по-добър вариант, пуснахме си предизвестие, естествено. Такива строежи продължават с години. Затваряш плътно прозорците, пускаш климатика и така.

# 6
Или свикваш или трябва да прежалиш 1 месец наем, каква вина имат собствениците, че отсреща са започнали ремонт и ти е много шумно?

# 7
Пише строеж, а не ремонт. Ако са знаели, че е планиран строеж е трябвало да му кажат. Така че може и да спечели в съда, но сигурно ще отнеме 2-3 години. Не знам колко му е депозита и дали за него си заслужава занимавката.
Може и само да ги блъфира с дело. Предвид вероятността от 99.9% да не декларират наема пред НАП, може и да се уплашат.

Първо нека пробва да се разбере човешки с тях, колкото и малко вероятно да е.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 22:01 от bboiko

# 8
Зависи от наемодателите. Аз бих се съгласила да освободят апартамента ми, ако не се чувстват ок. Все пак сме хора и не е необходимо да се държим със синджир за врата.
Говори с наемодателите, обясни им съображенията си кротко и ясно и може би ще имаш успех.

# 9
Един строеж не започва от днес за утре. Предполагам при подписване на договора е имало някакви индикации за започване на този строеж - ограден терен, насъбрана техника, табели за строеж, изкоп евентуално. Наемателят е имал възможността да се информира какво се/ще се случва наоколо, и ако тишината е била приоритет за него. Ако пък не е имало абсолютно никаква видима информация, как се очаква наемодателя да знае за този строеж? Двата дни работа от вкъщи лесно могат да се изместят на място в офиса, ако проблема е чак толкова голям. Строежи и ремонти вече има навсякъде. А това как някой ви съветва да "плашите" наемодателя със съд или НАП е най-неадекватното нещо, което може да бъде дадено като съвет. Дори и да получава наема кеш, нямате гаранция, че човека не си декларира доходите. Имате вярвам подписан договор с ясни условия и се придържайте към него. И двете страни имате права и задължения, описани там. Ако не ви харесва сегашното положение - да, опитайте да говорите с наемодателя. Ако не получите разбиране (защото това би било единствено жест на добра воля от негова страна), то тогава имате пълното право да прекратите договора, но според условията на договора си.

# 10
  • Бургас
По принцип, по силата на договора за наем и чл. 230 и сл. от ЗЗД, наемодателят е длъжен да осигури на наемателя спокойното и пълноценно ползване на имота за целия срок.

Това включва и задължението имотът да може да се използва по предназначение без пречки, които не са обичайни и предвидими.

Дори когато строежът е извън имота, ако шумът и пречките са значителни и обективно възпрепятстват нормалното ползване (особено ако работите хоум офис), това може да е основание да искате прекратяване без неустойка.

Препоръчително е да се консултирате с адвокат, който да прегледа договора и да прецени дали може да се позовете на нарушение на чл. 230 ЗЗД или на промяна в обстоятелствата по чл. 307 ТЗ (ако договорът е между търговци).

# 11
Ей на появи се и уплашен рентиер...

# 12
А към по-горното как се отнася фактът, че имотът е даден за жилищно ползване, а не за офис?

# 13
И аз се замислих за същото. Вероятно строителят спазва часовете за почивка и вечерно време посред нощ, не работят. А че са пускали и тракали в 10 часа предиобед, това не е в рамките на ненормалното. Не е удобно, обаче вие можете да си работите в офиса през тези два дена, надали е задължително да си стоите вкъщи. Аз не виждам нарушение от страна на хазяина. Ако нищо друго не ви е възможно, според мен ще трябва да прежалите депозита си. Надали е в размер на 1 млн лв, все пак.

# 14
  • Бургас
По принцип, по силата на договора за наем и чл. 230 и сл. от ЗЗД, наемодателят е длъжен да осигури на наемателя спокойното и пълноценно ползване на имота за целия срок.

Това включва и задължението имотът да може да се използва по предназначение без пречки, които не са обичайни и предвидими.

Сериозно?
Наемодателят е длъжен да заварди всички свободни терени наоколо, да спира багерите с ръце и гола гръд и да не допуска строителство, за да му е спокойно на наемателя?

А ако това беше собственото жилище на наемателя, какво бихте го посъветвали, като юрист? Да продава и да напуска? Или да се обърне към предишния собственик и да иска разтрогване на сделката поради скрити пороци на имота?

Общи условия

Активация на акаунт