Проблем с хазяи

• 1 949
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
Това с прежалването на депозита не го разбирам - ако всичко е изрядно, няма щети - защо да го прежалва?!

# 16
понеже всичките тук са много ларж, като е на чужд гръб Simple Smile
Поговори с жената. Може зад тези мрънканици да стои друг проблем. Например - да стои проблемът, че иска да ти актуализира наемът. 2 години на цена от преди 2 години, значи наемът ти е с 300 лева под текущата пазарна цена.
Попитай като хората - "Здарвей, кажи какво можем да направим по този повод? Искаш ли да пуша от тук нататък, на терасата? Или искаш ли да проветрявам по-често?"
Не е казано, че тя ще продължи с мрънкането. Може да се спре до тук ситуацията. Какво толквоа пречи да попиташ като човек, и да се разберете?
Това, че нямаш ПИСМЕН договор, нищо не значи. Като я виждаш, че й е трудно да ходи и да принтира, да се беше ангажирала ТИ да направиш дин договор и да й го дадеш за подпис. Защо ВСЕ ХАЗЯИТЕ трябва да отговарят за договорите? Договор може да бъде предложен и от наемателя, тъй като това лице също е сстрана по договора.

# 17
Авторът/ката настоява за договор, хазяйката се дърпа. Съмнявам се и да я е срам да си поиска по-висок наем, след като не я е било срам да се кара на наемател, нито я е било срам да предложи местене в друго жилище.
Не помня да е писано нещо за трудно ходене.

# 18
аз не съм казала нищо за трудно ходене. Просто, някой хора не умеят да боравят добре с компютър, или нямат даже. И принтер нямат. И това изобщо не е някаква рядкост. Щом синът й живее сам, и пуши, сигурно е на 25-30 г. Значи самата жена е на 50-55 -60г. Едва ли има принтер, ксерокс и много техника у тях си.
Аз пък не виждам нещо много лошо в това, че се е преместила в друг имот. Това не е ли по-доброто решение от направо - "ай чао, този имот ми трявба за племенничката"?

# 19
Това не е сериозно, говорим за човек, който е успял да изборави поне един договор. И аз нямам пълен набор офисна техника у нас, но има книжарници, на които това им е дейността, а ако е в София, има и денонощни. Пък и защо трябва да се набира и печата - договор може и на ръка да се напише, но трябва и двете страни да имат желание.
Местене в друг имот е изключително в интерес на хазяите, за да не изпуснат наемател. Отделно е съпроводено с прекалено много условности, че да се нахалства така свободно какъв жест било. Като чета автора/ката, това местене може да не е ужас на ужасите, но и никак не прелива от смисъл и удобство

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 22:24 от Нарцùса

# 20
  • here and now
Нито имат приемо-предавателен протокол за имуществото в жилището, нито нищо.
Изключително несериозно отношение.
Може да отдели част от наема наемодателката и да плати на адвокат за договора.
Но тя нищо не прави, само мрънка.
Колко от вас, които я разбират биха се чувствали добре в тази ситуация?

# 21
Ама, чакайте, то този наемател да не й е вписан в паспорта на наемодателката и да си го отглежда като малко дете? Какво токова скочихте срещу това, че бил преместен в друго жилище? Имали са някакви отношения с един имот, прекратени са, предложена му е алтернатива, съгласил се е. Нали говорим за пълнолетен човек, дето може да взима сам решения за себе си и за парите си? Ако новото място не го е устройвало, да си беше намерил друга квартира.

# 22
  • В небето
Щом нямате подписан договор, нямаш нито права, нито задължения.
Ако имаш депозит, прежалваш го и се изнсяш, когато решиш.

Половината мнения по темата са за триене. Договорът за наем е неформален, т.е. няма форма за валидност (дори и писмена), за да възникне облигационното правоотношение. Естествено, че и двете страни по договора имат насрещни права и задължения, които, след като не са конкретно уговорени в писмена форма, се определят от закона.
Аз и устен договор не виждам, ама щом сте рекли. Дори в първия едногодишен договор да е записано, че става безсрочен след изтичането на тази една година, то няма анекс за смяна на адреса поне.
Уважавам наемодателите, които са отговорни, към това с което се занимават, аз също отдавам. Не знам при такова безотговорно отношение от страна на хазяйката, какво очаквате?

Явно имате проблем с юридическия поглед върху ситуацията. Което ни Ви позволява да пишете неща, които не са верни. Не правите услуга на питащия.
Не виждам какъв е проблема авторът на темата да отправи едномесечно предизвестие за отказ от договора. Дори няма изискване за писмена форма за валидност на предизвестието (но е хубаво предизвестието да е писмено, с удостоверяване на връчването, с оглед евентуално последващо доказване).

# 23
Ама чакайте, защо в бг мама ВСЕ ХАЗЯИТЕ са жертви, когато има проблем в комуникацията между двете страни? Тази хазяйка не е споменато да е саката или под запрещение, така че остава единственото обяснение, че няма желание. Плюс това тя има проблем с наемателя и дима - може тя да отправи предизвестие и да се раздели с наемателя и парите му, след което да си потърси нов наемател непушач, да го настани до сина си и синът да окадява новия човек. И всичко ще е точно.

# 24
  • София
Прецени плюсовете и минусите на това да се преместиш. Няма гаранция, че ще попаднеш на по-нормално отношение, а и много хора не разрешават на наемателите да пушат.
Не знам какъв е случаят, но жената може да си преживява психологически кризи по някакъв повод и да проектира върху случайни хора, включително и тебе. Струва ли си заради това да напуснеш? Simple Smile

п.с. Това за устния договор искрено ме развесели. Устни договори няма, има устни уговорки, които крият рискове от разминаване в разбиранията, грешни представи, проблеми в комуникацията, забравяне и по тези причини няма как да имат статута на договор Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 10:06 от Marisha*

# 25
Ама чакайте, защо в бг мама ВСЕ ХАЗЯИТЕ са жертви, когато има проблем в комуникацията между двете страни? Тази хазяйка не е споменато да е саката или под запрещение, така че остава единственото обяснение, че няма желание. Плюс това тя има проблем с наемателя и дима - може тя да отправи предизвестие и да се раздели с наемателя и парите му, след което да си потърси нов наемател непушач, да го настани до сина си и синът да окадява новия човек. И всичко ще е точно.
е, че и наемателят не е сакат, да иде да подготви един договор, нали Simple Smile на лист хартия, както казаха, написан на ръка. Но в случая, той също го раздава "жертва". А пропусна да ни напише какъв наем плаща и дали този наем не е под пазарен. И изобщо, само се хвърля кал по наемодателя.
Според мен, малко е едностранчиво описанието на проблема.

# 26
Евентуално, но не сигурно ниският размер на наема е само дъвка за конкретни потребители от наемодателската страна да коват как бил подпазарен. Демек наемателят да знае много, че да не му се наложи да плаща повече. Да, ама не. Този наем, независимо дали сумата би се видяла малка на хазяите в мамата, е налице - значи си е пазарен. Щом и се плаща, и наемателят не е поканен да си ходи , нито направо изгонен - значи наемателят е редовен, а наемодателят няма изгода да се разделя с него. След като си позволява критики за пушенето (а нейният син също пуши!) , а не покани за довиждане, май хазяйката е в слабата позиция.
Дали си заслужава да се търпят нечии кризи - от моя гледна точка не. Сигурна съм, че от гледна точка на този с кризите не е така, но все пак наемателят плаща за жилище, не за вечеря с програма.

# 27
Евентуално, но не сигурно ниският размер на наема е само дъвка за конкретни потребители от наемодателската страна да коват как бил подпазарен. Демек наемателят да знае много, че да не му се наложи да плаща повече. Да, ама не. Този наем, независимо дали сумата би се видяла малка на хазяите в мамата, е налице - значи си е пазарен. Щом и се плаща, и наемателят не е поканен да си ходи , нито направо изгонен - значи наемателят е редовен, а наемодателят няма изгода да се разделя с него. След като си позволява критики за пушенето (а нейният син също пуши!) , а не покани за довиждане, май хазяйката е в слабата позиция.
Дали си заслужава да се търпят нечии кризи - от моя гледна точка не. Сигурна съм, че от гледна точка на този с кризите не е така, но все пак наемателят плаща за жилище, не за вечеря с програма.
Едва ли хазяйката е в слабата позиция. По-вероятно е следващият наемател да е с по-висок наем.

# 28
Да, Maricha,  договора за наем може да бъде и устен. И не е задължително да бъде в писмена или нотариална форма. Попрочети малко.

Общи условия

Активация на акаунт