Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 341
  • 581
  •   1
Отговори
# 240
  • пустинята Гоби
Винаги с болка тръгват проблемите като се удари дете, редно е било да се обади учителката и да го приберете. Сестрата не е имала какво да направи в случая, трябвало е снимка. Дете в първи клас и да се обади, кой знае какво ще обясни по телефона (да не говорим, че ако има такъв, ще звъни на родителите си за щяло и нещяло).

# 241
  • София
Като е трябвало снимка, а детето го боли, защо никой (уж) отговорен за него възрастен не е направил нещо?
Защо детето е трябвало да търпи болката? Понеже госпожата не е искала сигурно да си хаби ценните стотинки за телефонен разговор или не я е вълнувало.
И как какво ще обясни детето? То не е малоумно. Когато дете каже, че го боли, родителят нищо ли не прави?

# 242
Хайде сега, ще звъни за щяло и нещяло. Вашите като не са имали в първи клас от къде знаете за другите. Ето моето имаше, за целия начален етап на обучение ми е звъннала веднъж. Никакъв интерес към телефоните нямаше като малка, във втори клас й взех смартфон, защото от училище искаха, учителките искаха да им показват търсене в Гугъл и други подобни. В занималнята какво ли не са правили след като си научеха - и шевици шиеха, и роман се беше опитвала да пише - ръкописен, с десетина глави и картинки; и на двора играеха всички игри от нашето детство - краля портала, пускам-пускам кърпичка и разни нови, които ние не сме. Моята ходеше на всички допълнителни активности, които организираше училището.Играли са на телефоните за няколко минути накрая преди да ги вземат, когато на учителките им омръзне да лудеят и искат няколко минути тишина. Не са проблема телефоните в начален курс, където ги има, а нежеланието на учителите да се занимават с децата. Аз от нашите бях много доволна.

# 243
Проблем е ползването на телефони в междучасието, защото в 99,9% от времето не се ползват за обаждане на родител за спешен случай, а се цъкат игрички. Не се почива, не се подготвят за часа. При наистина спешен случай, класният едва ли ще откаже да се обади на родител.

Тези дни синът ми е наказан без телефон. Много страда какво щял да прави в голямото междучасие. Всички цъкат или пушат. Той не пуши... За втория ден от наказанието изпроси стар телефон без сим-карта и без игри, колкото да има нещо.
Тези деца не се познават, не общуват, остават без очи и без... мозък. Вчера имаше родителска среща - повечето имат проблем да четат 5 минути и да слушат 2 минути, колкото са упражненията по английски. Госпожата по математика, по мекушава, се оплаква, че и в час цъкат.
Масова практика в училищата е да не се налагат наказания -  на никого не му се занимава. И така нарушенията стават масови.
- ... Редовно не пишат домашни/цъкат телефон/ говорят в час...
- А защо не пишете забележки?
- Дневникът ще се напълни.
- Аз ако знам, че детето ми нарушава, ще взема мерки. Ако няма забележки, си мисля че е добре.

Направо съм доволна, че дъщеря ми беше наказана с официална забележка за закъснения. Браво на училището, че взема мерки и не замита под килима. Рядък случай.

# 244
  • София
Не, не е масова практика.

# 245
  • София
Щом имат време да цъкат, пак добре. В училището на моите деца междучасието е 5 мин. Едвам успяват да идат до тоалетната. Голямото междучасие е 20 мин. и едвам им стигат да хапнат нещо. За пушенето - само пълнолетните могат и то чак извън двора, което успяват само в голямото междучасие евентуално и преди/след да дойдат училищните автобуси.
Относно забележките. Не е нужно родителят от забележките да научава какво прави или не детето му. Учителите имат приемни часове или онлайн консултации и родителят има право периодично да коментира в коя посока върви детето му и да вземе мерки навреме, преди да се стига до провинения и забележки.
Съвсем другаде се коренят проблемите.

# 246
I.R, моят опит е 3 от 3 училища, 4 от 4 класа, имам 18 години сумарен училищен стаж. Дори "елитното" на дъщеря ми, което похвалих, има такива реплики.
Не само училищата, а обществото има проблем с наказанията по принцип. Което резултира в отчайваща дисциплина и деградация на всички нива.

Fever, голям смях, само пълнолетните пушат хахаха. (Разбрах, че сте в частно училище, похвалихте се вече).
В голямото междучасие седят на чина, ядат и цъкат. След тях, вероятно е кочина.
Когато детето ми няма забележки, не намирам за нужно да търся учителите извън РС. Те си имат достатъчно работа, както и аз. Но ако има проблем, аз искам да знам, а не да ми/си го спестяват.

# 247
  • София
Няма значение колко опит имаш в край на сметка не знаеш как е във всички училища.

# 248
Не съм казала ВСИЧКИ - виж по-горе.

# 249
  • София
Fever, голям смях, само пълнолетните пушат хахаха. (Разбрах, че сте в частно училище, похвалихте се вече).

Не сме в частно училище. Писала съм многократно. Всичките ни деца са завършили държавно училище или още учат в такова.
Просто има дисциплина и се следи да се спазва, заради което сме го избрали за нашите деца.
И не казах, че само пълнолетните пушат. Само пълнолетните имат право да напускат двора през часовете, съответно могат свободно да пушат. Другите и да пушат, не може да го правят в двора на училището, защото има охрана и камери. При опит - има съответни последици за ученика. Затова и не пробват.
В голямото междучасие не ядат на чиновете, правейки кочина. Хранят се или на двора, или в столовата. Само най-малките ученици се хранят в класните си стаи. Под надзор на класния ръководител.
И родителите имат възможност да получават обратен контакт от учителите. Аз го правя в приемното им време.
Можеш да се смееш спокойно.

# 250
Не вярвам нормално държавно училище в България да не пуска гимназисти извън двора. До 4 клас не ги пускат официално.
Твърде розови неща пишеш... съжалявам, но подозирам, че си измисляш.

# 251
  • София
За децата, които се налага да излизат в учебно време, родителите предупреждават и няма проблем.
Няма да пиша училището в темата, макар да съм го казвала немалко пъти през годините, но ще ти го напиша на лични.

# 252
  • София
При сина ми не ги пускат извън двора до 7-и кл вкл.

Въобще не ми пречи да играе на телефона през междучасието.

# 253
На теб не ти пречи. То и на мен не ми пречи, но на тях им пречи.
А след 10+ години, когато ще разчитаме на това поколение, и на нас вече ще ни пречи... резултатът.

# 254
  • Пловдив
В нашето училище директора и училищното настоятелство решиха  от следващата учебна година никакви телефони в училище. Те и сега са забранени, но все има някое дете с телефон. Решението се прие с пълно единодушие от представителите на всички класове и ръководството. Много съм доволна.

Общи условия

Активация на акаунт