Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 265
  • 581
  •   1
Отговори
# 315
Нашите няма как да се изкушават в часа, защото телефоните стоят в калъфчета, в междучасието си ги вземат. Някои деца в междучасието пият енергийни напитки, други излизат навън да пушат, трети се натискат с гаджетата си, четвърти пускат чалга на телевизора в класната стая (да, учителката крие дистанционното, но те си носят универсално такова от вкъщи). Дъщеря ми не харесва чалга, не пуши, не употребява енергийни напитки, няма гадже, затова в тази ситуация си слага слушалките и слуша музика, която харесва. Освен да взема да осъдят МОН за дискриминация, чалга, надуваща главите на всички може, но рок, който слушаш само ти - не. Една учителка от тяхното училище ми е споделяла, че най-добрите й ученици са точно тези, които са все на телефоните. Българските тинейджъри имат много по-големи проблеми от телефоните в междучасието, насилието в училище, употребата на цигари, вейпове, чайове за пушене от учениците, ранния секс, понякога без предпазни средства. На първо място сме по "млади майки" в Европа. Вече, ако учениците си ползват телефона в час за разговори или забавления и аз съм против, но дъщеря ми досега не е била в такова училище.

# 316
  • пустинята Гоби
Аз не познавам дете, което злоупотребява с ел.устройва и да е добър ученик. Единствената полза е научаване на английски език, но е за сметка на българския. Разбира се, за това не е виновно училището, казвам го във връзка с коментара по-горе.

Всички имаме по-сериозни проблеми от телефоните в училище. Да вдигнем ръце тогава и да не се занимаваме с нищо.

Трябва ли за 10 път да напиша, че ако автобуса на път за вкъщи се счупи, детето може да извади телефона си и да звънне на родител? Никой няма да забрани използването на телефони извън училище, абсурдно е!

# 317
  • София
А какъв е проблемът детето да бъде възпитано къде да ползва и къде да не ползва телефона и тогава няма да е нужно да му го прибират, връщат и т.н.?

Електронните устройства могат да донесат много добавена стойност на децата. Далеч извън научаването на английски. Стига да са дадени на подходяща възраст и детето да е научено да не е "всеядно", а да пресява кое му е полезно и кое не.
Проблемът е, че много родители ползват телефоните за бавачки още от ранна възраст и така си тръгват нещата.

# 318
Повтарям се, но: телефоните в междучасието са проблем, защото:
- децата се изморяват и си съсипват очите;
- не общуват помежду си и не се движат;
- не се подготвят за следващия час;
- обменят информация за все по-големи простотии в мрежата.

...дори да допуснем, че детето знае къде и кога се ползва телефона! (Fever)
Но и такова дете, виждайки позволеността на дадено деяние при съучениците му, много бързо ще я приеме за даденост.

Ако сравним "добавената" и "изгубената" стойност от електронните устройства, обзалагам се, че втората е многократно по-голяма.

Нуждата от телефон по път от училище е функция от невротичността на родителя. Не съм звъняла, освен при значителни закъснения, единици. Цели поколения са израсли без следене по GPS и звънене през час. За справка: имам дъщеря, която учи на 2 смени и ползва градски транспорт.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 08:55 от aaa73

# 319
Мими, класната сравнява учениците в нашето училище, не в елитните училища в София. И да децата, кото са все на телефона може да не са перфектни, но са по-добри ученици в сравнение с тези, които на 14 имат гаджета на 18 или с тези, които от прогимназията ходят на дискотека за големи с пълнолетен придружител. Такава е средата и учителката сравнява своите ученици, а не всички деца в България.                                               Ааа73 къде да кажа на дъщеря ми да се движи в междучасието? С пушачите ли да иде или да си хване гадже от другия клас и да ходи при него? Защото нейните съученички това правят. Или може би да потанцува на чалгата? Относно социалните мрежи, тя не ползва, не й е интересно. В интернет се интересува предимно от игри. Е сега имаме домашен любимец, чете разни сайтове, свързани с него.

# 320
Лятно време, точно това ми е проблема и на мен, моят син не е общителен и за цяла година не се е запознал с никого от класа си, защото в междучасието всички са на телефоните. Когато беше наказан без телефон, нямало какво да прави, защото или пушат или цъкат. Никой не излиза навън да се разходи. Ако нямаха телефони, може би, от скука, щяха се разтъпчат, да поговорят. Затова пък ги избива и в час не млъкват.

Това, че висящите на телефона са по-добри ученици, вероятно е в сравнение с пушещите и любовчиите Simple Smile То други няма.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 09:23 от aaa73

# 321
  • пустинята Гоби
Е ако правим класация на недобрите практики в училище, вероятно телефонът няма да е на първите места, сравнен с цигарите и секса без предпазни средства, което не го прави полезен.

Ох, най ми е любимо - възпитайте си децата да ползват телефона по предназначение и после не се чете, че моето не ползва телефон в час. И след две страници пак - възпитайте си децата и т.н. Логореята не води до смислен диалог, моята позиция е принципна, не е продиктувана от това, че детето ми има лоша дисциплина.

# 322
  • София
Нищо няма да приеме за даденост едно дете, което има създадени други навици.
Не може учителите да са пъдари или да изземват ролята на родителите.
Когато една дете знае, че за 5-те минути в междучасието е по-добре да отиде до тоалетна, да пие вода, да се разтъпче и т.н., ще направи точно това.
И наистина е по-добре да си поцъка Дуолинго или да послуша хубава музика, вместо да иде да пуши или да играе кючек. Ама тези неща се постигат бавно и полека. Започва се у дома.

# 323
  • София
Тези, които смятате телефоните за "лоши", не ги давайте на децата си. Аз ще лиша моето дете от телефон, когато и ако аз преценя за необходимо.

# 324
Fever, извън розовия балон хората се влияят от околната среда.

Когато съучениците ти цъкат, а майка ти е казала да не го правиш, колко деца ще си спомнят за майка си Simple Smile Единици може би.

Когато е забранено ползването на телефон в училище, а всички ползват, колко време му трябва на иначе възпитаното дете да го хване и то. Децата нямат волята да противостоят на потока (освен тези на Fever и milenaka).

Дори аз, зрял и доста волеви човек, нямам сила да се противопоставя на потока "децата трябва да носят телефон", защото "всички носят". Само Законът би могъл да помогне, ако имахме склонност да го спазваме, но ние нямаме, и на това учим децата си. С което не помагаме на бъдещето си. Добавено към понижените интелектуални способности на телефонното поколение.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 10:10 от aaa73

# 325
  • София
Защо децата ползващи телефон излезнаха невъзпитани? Grinning Вие като родители ползвайки социални мрежи и телефони също ли сте? Голям критерий...

# 326
  • София
Аз не считам телефона за дяволско изобретение и нямам проблем синът ми да го ползва в междучасието.

# 327
  • София
Аз не искам децата ми да устояват и да не ползват телефоните си.
Наясно са, както и всички в училището им, че телефоните стоят в чантата по време на учебния процес и това е достатъчно. През почивките нямам проблем да ползват на тази възраст, на която аз съм преценила за подходяща.
Когато в училище е забранено, нарушението на забраната води до отстраняване на детето от учебния процес и други санкции и децата са наясно с това. Стига да се подбере правилното училище и правилната среда.

# 328
  • София
Всички онези, които смятат, че класната трябва да събира телефоните - при големите ученици това е напълно невъзможно, защото често те виждат класната си веднъж или два пъти седмично. А и ако съм класна, бих се противопоставила на това безумие, защото все пак класната е учител, има си график и ако в даден ден часовете ѝ започват в 11 часа, защо, за Бога, тя трябва да идва за 7:30 и да виси 4 часа в училище излишно, особено ако преподава и на втората смяна.
Друго нещо - големите ученици са на кабинетна система. Как точно трябва да се осъществи предаването на телефони от учител на учител? Ако класната ѝ стане зле - кой учител ще се навие да вземе телефоните, нали ако има някакво поражение, веднага ще го обвинят и така нататък.
А и има вратичка - ако трябват за учебния процес. ОК, ама децата играят кахут, много забавна апликация със състезателен характер и напълно учебна. Сецата цъкат и Дуолинго, да занимават се и с глупости, но ако за начален курс идеите ви работят, за бунтуващи се тийнейджъри - по-скоро няма.
Не зная и защо някой заговори за пушене - то и сега е забранено в и около училище, но масово децата пушат. Забранен е и алкохола - но ето, отвреме навреме има някой употребил и прекалил. Забранени са и вейповете - ама ей на - намират си ги някак си. А необезопасения секс идея си нямам какво общо има с училище, там, уверявам ви, никой не кара тийновете да правят секс, напротив, при екскурзии контролът е наистина огромен, а учителите - поне тези от нашето училище - силно адекватни хора, които обичат децата и ги разбират, но не им позволяват да вършат глупости и тъпотии.

В учителите също има огромна вина, защото те не пишат забележки, защото на децата им се карали вкъщи. И после - ама защо така, те не слушат. Няколко пъти се е случвало на съученици на дъщеря ми да им вземат телефоните и да ги предадат на родител. И при тези учители има ред, при меките марии... не винаги.

# 329
  • София
В училището на моите деца е позволено пушенето само на пълнолетните ученици и то при условие, че са извън двора.

Общи условия

Активация на акаунт