Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 91

• 28 938
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря ви мили момичета за отговорите. От сърце пожелавам на всички здрави бебчета когато им дойде времето!

# 271
Момичета, премахвате ли пестицидите от плодове и зеленчуци? Киснете ли ги в сода, оцет, или ползвате специални препарати за измиване?

Аз кисна със сода за 15-20 мин.

# 272
И аз кисна в сода.

# 273
Момичета, имам малко въпрос на новобранец в майчинството, но.. страх ме е да не смачкам бебка с неправилна поза по време на сън 🫢🫣 спя само на страни, долния крак изправен, горния свит в коляното и с възглавница за бременни, но се извъртам леко по към корема в съня си, опасно ли е? Също в тоалетната където прекарвам доста време вече ☺️ съм свикнала да ми е наведен торса напред с лакти върху бедрата, и често най вече така усещам движенията й без да искам, но се замислих да не я смачкам по несъобразителност? Вече съм в 25 седмица.. успокойте ме моля, че не съм й навредила🙏🩷

# 274
Наистина няма за какво да се притесняваш, всичко е наред с бебето. Аз спях по същия начин цялата бременност. За лично спокойствие може да си слагаш по-висока възглавница под сгънатия крак, за да не се извърта тялото толкова. Също до към 38г.с. си правих дълбок клек без проблем, стига краката да са достатъчно разтворени, за да има място за корема между тях .

# 275
Леле, ако знаете днес как ми се зави свят. Не ми се беше случвало преди. Ходех на зиг заг, ще разкажа на АГ в понеделник, надявам се, че е нормално.

# 276
Момичета, имам малко въпрос на новобранец в майчинството, но.. страх ме е да не смачкам бебка с неправилна поза по време на сън 🫢🫣 спя само на страни, долния крак изправен, горния свит в коляното и с възглавница за бременни, но се извъртам леко по към корема в съня си, опасно ли е? Също в тоалетната където прекарвам доста време вече ☺️ съм свикнала да ми е наведен торса напред с лакти върху бедрата, и често най вече така усещам движенията й без да искам, но се замислих да не я смачкам по несъобразителност? Вече съм в 25 седмица.. успокойте ме моля, че не съм й навредила🙏🩷

Цял живот спя по корем и сега бременна в 23та седмица също Sweat Smile Бях се поинтересувала и аз ще му стане ли нещо на бебока ако спя така и на повечето места пишеше, че стига да ти е удобно няма проблем Smile Също така по гръб пише, че не е хубаво да се лежи за дълъг период от време след 20та седмица, какво остава пък да се спи, но наскоро ми се наложи да вляза в болница където по цял ден лежах по гръб, вечерите също не можех да се извъртам и спях по гръб .. на изписването го гледаха малкия на егохраф и абсолютно нищо му нямаше даже напротив много шаваше Smile

Леле, ако знаете днес как ми се зави свят. Не ми се беше случвало преди. Ходех на зиг заг, ще разкажа на АГ в понеделник, надявам се, че е нормално.

И аз бях по абсолютно същия начин в началото на бременността. Ходех по улиците и имах чувството, че всеки момент ще припадна. Но аз съм и с Хашимото и дозите на лекарството ми скочиха драстично, за да може да сведем ТСХ до минимум, а това определено ми оказа влияние, както на сърцебиенето така и на главата (не си я усещах изобщо Sweat Smile).
Вариант е и хемоглобина да ти е паднал, кръвното да е било ниско, кръвната захар също може да е била паднала, хормоните съвсем в началото на бременността също оказват голямо влияние. Не съм споделяла на АГ, но според мен е съвсем нормално. След първия триместър не съм имала такова силно замайване.

# 277
И аз все мисля, че ще го смачкам, но нищо му няма. В последните седмици е още по-зле, защото букваално усещам как го "заклещвам" между мен и матрака, но той сам запопочва да шава и се намества, понарита ми малко ребрата и явно се позавърта. Много си е харесал дясната ми половина и вече е почти изцяло само там, а аз спя основно на нея. Малко или много околоплодните води ги пазят, и на 2ра и на 3та фетална морфология се беше завъртял с гръб напред, не можеше да му се видят хубаво нито сърцето, нито лицето. Докторката започна да ме натиска много силно по корема по време на 3тата, защото на ехографа му се вижда само гръбнак и не можеше да се види сърчицето добре ли е. Това в 32+5г.с., толкова силно ме натиска, асистентката държеше ехографа, на мен ми потече сълза, но на ехографа се виждаше как до него въобще не стигаше нищо от натиска, все едно не го докосва, а той си е във водна топка, виждаше се разместването на околоплодните води, но самото бебе нищо не разбра. Докторката не ме е смачкала, преди да я нападне някой, внимателно беше, но с достатъчен натиск аз да го усетя силно и да ме заболи, но бебето да не се впечатли. Така трябваше да се разходя и да ям нещо, че да се върна пак на прегледа като се надяваме да е благоволил да се завърти. 3 часа седях в клиниката, на 3 пъти ме гледа през различни интервали докато се завъртя в поза, която позволява да се прегледа. Иначе до нея седмица някъде си спях по гръб, нищо му нямаше, после вече на мен ми е неудобно, защото се усещам, че ме стяга да дишам, а то уж и това е причината да не се препоръчва да се спи по гръб, защото не достига кислород, та поне при мен тялото ми в един момент спря да се чувства комфортно така и подсъзнателно няма как да заспя в такава поза.

# 278
Здравейте!

Днес бях на преглед, 38 + 5 г.с. съм. Всичко с бебето е ок, имам разкритие 1 см, но при мерене на тоновете ми казаха, че имам контракции и раждането вероятно ще започне скоро - аз обаче не усещам нищо, нямам и никакви "типични" симптоми за скорошно раждане. Има ли някой с подобен случай? Как се стекоха обстоятелствата при вас?

# 279
При лежането по гръб бебето може (но не е задължително) да притисне долна куха вена и от там да се ограничи кръвотока към сърцето на майката. Появяват се симптоми като замайване, усещане за недостиг на въздух, гадене, понижение на кръвното налягане. Ако се случи такова притискане няма как ние да не разберем именно заради изброените симптоми.

Пролетно цветенце, същото се случваше и при мен на тоновете, контракции имах, но не ги усещах. Разкритието ми се увеличаваше много бавно. Две седмици по-късно ме индуцираха, така че не мога да споделя опит за спонтанно започнало раждане. При толкова късна бременност не е притеснително. Повярвайте, ще разберете когато започнат истинските контракции. 😄 И аз много се чудих дали ще разбера кога е настъпил момента.

# 280
zoya. Благодаря за споделеното! Hug

Успокоих се, че не съм единствена с такъв казус Grinning

# 281
Здравейте,

Понеделник ходих по спешност на преглед след съвсем леко розово кафяво зацапване. Изписаха ми но шпа и утрогестан. Пия си ги редовно. Реално бебето си беше добре, имаше леко отлепване.
Сега днес пак получих съвсем леко кафеникаво розово зацапване, много малко като количество. Да се притеснявам ли от това, лош знак ли е?
Майка ми е имала също точно такъв проблем и се е решил. Гледам да преценявам колко да се притеснявам.

# 282
По скоро отиди на лекар да погледнат какво се случва. Няма смисъл да се тревожиш, просто отиди на преглед.

# 283
Здравейте,

Понеделник ходих по спешност на преглед след съвсем леко розово кафяво зацапване. Изписаха ми но шпа и утрогестан. Пия си ги редовно. Реално бебето си беше добре, имаше леко отлепване.
Сега днес пак получих съвсем леко кафеникаво розово зацапване, много малко като количество. Да се притеснявам ли от това, лош знак ли е?
Майка ми е имала също точно такъв проблем и се е решил. Гледам да преценявам колко да се притеснявам.
Аз до 8 г.с. и няколко дни имах постоянни зацапвания, ходех всяка седмица на АГ, много ме беше страх. Не че сега не ме е страх ... Продължавам да слагам Утрогестан вагинално 3х2, пия Дуфастон 2х1, Магнерот 2х1, Алеракт 2х1 и Ношпа.
И двамата АГ не можаха да ми дадат конкретна причина ... В момента съм 11+1 г.с. и нямам подобни проблеми. Последно бях на преглед на 24.04 и всичко беше наред.

# 284
Аз имах кафеникаво зацапване в 6г.с., което за час премина в обилно кървене - приеха ме по спешност и бях на но-шпа, утрогестан и алеракт. На сутринта кървенето беше минало в розово, после стана кафяво и казаха, че не ги притеснява щом не е активно кървене с ясна червена кръв. Не ми дадоха причина от какво кървя, но трябваше да остана в болницата почти седмица. След изписване да лежа вкъщи и да отида при моето АГ, кафявото/оранжевеещо после зацапване продължи и няколко дни вкъщи, после спря. В 8г.с. ми беше прегледа при моето АГ и там видя над 30% отлепване и ме предупреди, че отново ще започне зацапване със сигурност и да остана на същата терапия и само на легло. Права си беше започнах наново с кафеникаво зацапване още седмица. Оказа се, че от отлепването се образува хематом, който се изчиства - с кафеникава, оранжевееща (мнооого бледо розов секрет все едно) кръв и не е текущо кървене, а изчистване на кръв от хематома. В 10г.с. вече хематомът беше започнал да редуцира, а в 12г.с. почти не личеше къде е било отлепването. За този период обаче трябваше да не ставам от леглото.

Общи условия

Активация на акаунт