Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 340
  • 778
  •   1
Отговори
# 630
И моите бяха цветни копия, като в горния десен ъгъл с моливче бях написала "цветно копие".. единствения оригинал беше т.н. напранление от личния лекар. Нямах проблеми никакви.. тогава подавах документите на 31декември 2023г, а март вече имах пенсия, много бързо ми се случиха нещата, явно късмет.
Simple Smile

# 631
  • София
Даже и цветни не бяха, черно-бели копия.

# 632
  • Северозапада
Зсравейте! Края на декември подадох документи през електронната система на НОИ за пенсия. Срокът за разглеждане нали е 4 месеца? Още нямам разпореждане. Работи се по заявлението, защото получих писмо до бивш мой работодател за уточняване на стаж. По националния телефон не мога да се свържа с НОИ. Писах пак електронно запитване и то се разглежда. Съвет към кого да се обърна за информация? Може би да погледна в писмото, което получих?

# 633
  • Русе
Аз подадох м.януари и едва вчера получих телка,може би трябва да отидеш на място да ги питаш.

# 634
  • София
С НОИ рано сутрин скоро успях за се свържа - в началото на работното време. Там тряцва да се заредиш с търпение и да висиш на телефона.
Но може би е добре да се разходиш, да.

# 635
Ant G, по-добре се разходи до НОИ, защото и аз имах забавяне с около месец заради уточняване на стаж с бивш работодател. След като ходих да питам получих решение за пенсия няколко седмици след това, а след още няколко месеца го актуализираха с въпросния спорен стаж.

# 636
  • Добрич
И аз трудно се свързах по телефона с националния номер на НОИ. Наистина трябва търпение, докато улучиш момента някой да ти вдигне. Също може да се позвъни в тетиториалния център на НОИ. И от там съм получавала информация. Когато пратих запитване чрез Системата за Сигурно електронно връчване много бързо получих отговор.

Първия път всичките ми документи бяха чернобели копия и ми ги приеха. Обаче чаках 9 месеца за първото ЕР, 4 пъти ми отлагаха датата... Съответно докато се произнесат мина година от операцията и ЕР, което получих е за една година (първата е минала в чакане).

Сега мисля да подавам документи онлайн с КЕП  през Медицинска експертиза. Имам и писмо от РЗИ, че ми предстои подаване на документи. ЕР изтича на 01.09, за да спазя тримесечния срок трябва да подам документи до края на този месец. Всички оригинали съм ги сканирала, остана ми само производствената характеристика  която взех вчера от трудова медицина (има подпис и печат, някой беше питал). Мисля да изчакам до последната (следващата) седмица  на май и тогава да подам заявлението.

# 637
Здравейте момичета, как сте?
Скоро не съм писала, но Ви чета, да знаете.
Химиотерапията на сестра ми започна, в петък и беше втората вливка. След първата на третия ден беше на крака, но сега след втората още не знае на кой свят се намира. Какво ви вдигаше на кракра Вас? И физически и емоционално се срина. Искам да помогна, но как?

# 638
Сън и силна храна.
Разходки - колкото повече, толкова повече. Знам, че боли, че си замаян ... но да гледаш тъпо в тавана е вредно.
Контакт с добри хора. По-малко знаещи - поне на мен ми пречи изпразнения поглед и чуденето какво да ти кажат. Пречи ми и кухото съчувствие.
Късмет и сила! И това ще мине! Животът ми, 2 години след лечение, е по-осъзнат, по-красив, по-осмислен. 

# 639
Ще помоля пак за консултация. Майка е с рак на гърдата, минахме през операция ( нацяло премахнаха дясната ), химиотерапия, лъчетерапия и сега е на хормонална. Благодарение на вас, момичета, се справях емоционално и не падах духом. Вие бяхте тези, които ни насочвахте, давахте съвети, мнения. Понякога доста по - ценни и адекватни от лекарите. От сърце ви благодаря, наистина!
Сега ходим само два пъти в годината за протокола за лекарствата и пак толкова за профилактичен преглед. Този преглед включва само кръвни, разговор дали има някакви оплаквания и евентуално ехограф. Понякога и него прескачат и казват, че няма нужда или пък както оня ден, имаше ехограф, но на вътрешни органи, без гърдите. Лекува се в Пловдив. След месец записаха час за обикновен скенер, който също вече рядко го правят и доколкото съм чувала е напълно безмислен, защото нищо не показвал. Малко ми е странно и притеснено всичкото това неглижиране. В смисъл, едва ли не " ние сме до тук, оправяйте се вече ". Фивруари месец ходихме на частно на ехограф на гърди в Стара Загора при един много добър лекар. Човека каза, че си се иска редовно следене и е време за ПЕТ скенер, който ние последно правихме преди 2 години. В Пловдив обаче, при най - малкия намек за такъв скенер буквално почват да се изнервят и ядосано ми се отговаря, че нямало нужда и точка. Питам се, не би ли трябвало да се полага и наистина да има редовно и подробно следене поне до петата година?! Как стоят при вас нещата, следите ли се редовно или аз се филмирам вече? Щом не ни дават направление за този скенер, а и не можем да си го позволим финансово на частно, какви са ни опциите? Към кого дефакто мога да се обърна като майка даже няма и конкретен лекуващ лекар? През всичкото това време са се сменяли няколко, дето се вика, при който се е падала. Единствено операцията беше при завеждащия отделението доктор Иванов, но той се води хирург. Не знам какво да правя, много искам поне още един път да мине през ПЕТ скенер за успокоение, че всичко е наред.

# 640
Вземете направление от личния лекар за онколог или на частно отидете.  Преместете се другаде на диспансер. В Пълмед има и в Еврохоспитал мисля . Може би и другаде. Зареди тези в КОЦ имам две операции . След първата избягах с 300 от там. Поддържам връзка с три жени , които се следят там и положението е същото като при вас. Но на мен ми е много познато отношението им , все едно си им длъжен с нещо. Абе махайте се от там. Не са единствени. Нямам думи колко съм отвратена от КОЦ Пловдив. Третират те като добитък - не питай, не говори , не може да имаш собствено мнение. И пък като им кажеш , че са сгрешили - майко мила, да не си им насреща. Визирам д-р Балева, която много жени хвалят назад във форума. ама се усетиха вече.Не знам при кой се следи майка ви, но поне може да говорите с Тонев във втора база. Той е малко по-ларш с изследванията.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 17:09 от Incantrix

# 641
  • Варна
Смените диспансера.Взимате направление за онколог или хирург и искате направление за Пет.За тях нямат лимит,те са по някаква клинична/амбулаторна процедура.Обикновено болниците които нямат Пет,трудно дават при диспансер.Скенер на цяло тяло също може,даже глава и бял дроб се виждат по-добре.

# 642
  • София
Не винаги е необходим Пет скенер всъщност - всеки случай се преценява индивидуално. Да не забравяме, че натоварването при него е по-голямо от обикновения скенер. Тя е с хормонален рак, моите 2 също са такива, за 7-8 години имам само 2-3 пет скенера, веднъж след първия случай и мисля 1 или 2 след втория, обичайно правя скенер и ямр.
Правете ехография на всичко, нормални прегледи при други специалисти - обичайната профилактика, принципно след като е минало лечението са предполага, че всичко е наред.

# 643
  • Добрич
Като чета последните коментари, реших да се самоцитирам от предната страница:

Скрит текст:
Mollly, много се радвам за теб! Честито справедливо решение!

Искам да те попитам, докато обжалва новото ЕР, продължиха ли да ти плащат месечните суми по старото, щом е било до 01.04.?
☆☆☆  

И оше нещо искам да питам: колко често е нормално да правим ПЕТ КТ за профилактика? Къде е балансът между ползата и вредата?

Чели ли сте нещо по въпроса?  

Оставам с впечатление, че профилактичният ПЕТ КТ  зависи  най-вече от наличната апаратура  в диспансера и това колко е заета/свободна...

Ако няма техника, трудно дават направление.за ПЕТ КТ..

Ако уредът е много зает, се чака дълго, но не дават направление, за да отидеш някъде, където става по-бързо...

Ако имат уред и свободни честове, изследването се прави по-често...

И остава въпросът "къде е балансът полза/вреда за пациентите?" За клиниките е ясно...

stefani^, до сега (лятото стават две години от операцията) на три месеца правя скенер с контраст на цялото тяло. Този месец помолих да ми ги разредят вече и се надявам че това се случва.

Първия ПЕТ КТ беше няколко месеца  след  операцията, заради съмнителна лезия в белия дроб, която се оказа, че няма връзка с основното заболяване. След година втори профилактичен ПЕТ КТ и сега ( 6 месеца след предния) ми предстои планов ПЕТ КТ.

Явно на първо място изследванията зависят от това, къде човек е диспансеризиран....  Момичетата вече са писали: сменете диспансера.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 00:05 от Вела

# 644
  • София
Вела, аз съм на диспансер в Сити, там не пестят ат скенери/пет скенери. Дори проф. Щерев ми каза да се поспра с тези скенери, защото в Сити обичали да правят, но той не препоръчва. На въпроса ми как да се следя, за да бъда спокойна, отговори “идете на Сейшелите и спрете да се следите с тези скенери, защото толкова следене може да навреди, по-скоро ще си докарате рак от тях, отколкото метастази”После сериозно добави, че следенето с пет и КТ по данни не води до по-добри резултати и дори ми разпечата гайдлайните, както обича да прави, така че ако някой се интересува, мога да ги намеря вкъщи и да снимам.
Ох, изпитвам когнитивен дисонанс, от вчера обяснявам в темата за мамолозите, че от мамография рак не се хваща, сега тук твърдя, че от скенери се хваща…:joy:, но истината е някъде по средата - да не прекаляваме с нищо и да сме сигурни, че ползата е повече от вредата.

Общи условия

Активация на акаунт