Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 513
  • 778
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
LadyMillion,  довечера мога да погледна за печата, като се прибера у дома, защото я имам сканирана и съхранена на компютъра.

# 616
Здравейте момичета,
Пуснах този пост в темата за ТЕЛК, но да го сложа и тук. Ако някой се интересува, мога да съм от полза с процедурата.Blue Heart
Да се похваля с успех при обжалване на ЕР. Бях писала преди, но накратко:
С рак на млечната жлеза съм, химиотерапия, операция- 08.2022 г. и лъчетерапия. Първо ЕР от 03,04,2023 за 2 години- 80%, валидно до 01.04.2025. В края на декември 2024 подадох документи за преосвидетелстване, за да спазя срока, както е по наредба .В средата на януари получавам новото ЕР , в което свалят процентите на 60. Първо - не е спазена наредбата - за третата година от операцията се полагат 75 % , а на мен третата година ми изтича на 18.08.2025 г и второ (, но то е законово положение за съжаление) , ми изяждат цели три месеца от първото решение, което е с по-висок процент и съответно с по-висока пенсия и добавка от СП. Обжалвах веднага  и днес вече имам известие, че решението е отменено, жалбата ми е гледана от друг състав и са ми дали 75 %. Не че е кой знае какво, но за мен си е малка победа Smile . Е, сега до края на септември пак трябва да подавам за ново преосвидетелстване, но това , колкото и малоумно да е, си е законово положение. Тогава вече ще си ми дадат 60%, както би трябвало да бъде.
Така че, ако не сте зависими изцяло от пенсията, обжалвайте и хич не ги жалете. Аз бяха решила, ако не е в моя полза новото ЕР да обжалвам пред АС, но те ми го спестиха.
Много съм доволна Smiley!

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 20:41 от Mollly

# 617
Здравейте,
А тази инвалидна карта дали важи за Англия, предвид че излязоха от ЕС? Някой има ли информация?

# 618
  • София
Моли, браво! Абсолютна победа си е! Бой по бездушните лекари-чиновници-бюрократи! Joy

Важи ТЕЛК и за Англия, да, бяхме през март 2023 г., получихме отстъпка в Лондон Тауър. Принципно повечето музеи в Лондон са безплатни, но има кралски/частни такива, като Лондон Тауър например, и трябва да провериш каква точно е отстъпката на сайта им.

По принцип в много места по света има отстъпки - питаш за discount for disabled навсякъде за всеки случай, както и за влизане с предимство, без чакане - винаги има такъв. В Дисни например получихме 25% отстъпка от билетите, както и приоритетен вход безплатно на всички атракции/шоута, което беше голямо облекчение, за някои атракции се чакаше по 1 час.

Въобще, да има и нещо положително от цялата история с този рак, както се шегувам с близки/приятели - ние много пътуваме и разглеждаме и това е голям позитив. Blush

# 619
Цитат на: неда2
Нlink=topic=1761322.msg49742033#msg49742033 date=1747675919
didona,имаш достатъчно
документация,имаш и време,12 ме

сеца е давността им.Да,има значение каква ще е другата операция.За РМЖ,процентите са едни,в първите две години,после намаляват.Личната лекарка   познава здравословното ти състояние,по -добре.Но,имай предвид,че ако се появат обстоятелства,който предполагат по-висок процент,винаги може да подадеш за преразглеждане.
След първата операция и епикриза, ходих при л.л.. Тя прегледа епикризата, но дори не ми каза, че имам правона Телк. Хирурга, с който имам уговорка да ме оперира, ме пита дали имам Телк и на мен ми светна лампата. Четох и тук във форума, и виждам, че наистина имам право на Телк. Ввера звънях на л.л., питах я за Телк и чак тогава тя ми каза, че имам право. Не е за вярване! Питах я, за да не губя време, дали мога сега да подам документи след първата операциа, а после след втората да подам отново и да ми добавят другите проценти. Тя каза, че не можело да пдавам 2 пъти, и че е най - добре да изчакам и да подам всичко след втората операция. Не зная дали да и вярвам. Като зная как си спестяват направленията!!!
Направлението за ТЕЛК,няма нищо общо с направлението за специалист.Не се притеснявай,няма лимити.
То съдържа и част,която по същество е етапна епикриза.Не се разколебавай,настоявай,и действай!

# 620
  • Добрич
Mollly, много се радвам за теб! Честито справедливо решение!

Искам да те попитам, докато обжалва новото ЕР, продължиха ли да ти плащат месечните суми по старото, щом е било до 01.04.?

☆☆☆  

И оше нещо искам да питам: колко често е нормално да правим ПЕТ КТ за профилактика? Къде е балансът между ползата и вредата?

Чели ли сте нещо по въпроса?  

Оставам с впечатление, че профилактичният ПЕТ КТ  зависи  най-вече от наличната апаратура  в диспансера и това колко е заета/свободна...

Ако няма техника, трудно дават направление.за ПЕТ КТ..

Ако уредът е много зает, се чака дълго, но не дават направление, за да отидеш някъде, където става по-бързо...

Ако имат уред и свободни честове, изследването се прави по-често...

И остава въпросът "къде е балансът полза/вреда за пациентите?" За клиниките е ясно...

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 21:01 от Вела

# 621
Вела,
Не. Новото решение обезсилва старото, но е в сила, независимо че се обжалва. Изчетох цялата нормативна уредба.
Обаче : Новото е от 24.01. 2025, старото беше до 01.04.2025. За януари,  февруари и март си получих пенсията по старото, т.е. в по-голям размер.  От април ми е спряна, а не би трябвало. Добавките от СП са в размер по Новото решение, т.е. в по-малък размер. Страшна каша са забъркали, защото придвижването на ЕР към НОИ си е служебно и явно не е стигнало до тях. Към СП аз го подадох чрез Егов и плащанията не са спирани, но са по-малко. Сега като го получа официално, ги почвам тях. Жалба след жалба и писмо след писмо.
Произнасяне по жалбата трябваше да стане до 30.04, но те са над закона. На 05.05 официално ги попитах защо срокът не е спазен? Оглушително мълчание! И преди 3 дни писах жалба,  до който се сетих. И, о чудо! Днес рано сутринта получих мейл и в Егов гледам-ново ЕР с по-висок процент.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 20:03 от Mollly

# 622
  • Sofia
Mollly, никак не ти е малка победата.Ако го разглеждаме, като бъдещи ощетени си е направо огромна победа. Браво на теб и се радвам, че усилията ти са били възнаградени.

Допълвам.
Относно въпроса на LadyMillion за това дали трябва печат на производствената характеристика от трудова медицина. Да, трябва да има печат.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 20:34 от Katty D

# 623
  • Добрич
Mollly, нали ЕР влиза в сила само ако никой не го обжалва? Ако се обжалва не влиза в сила и се чака резултата от обжалването. Как тогава, като новото ЕР още не е влязло в сила  ще отмени предното ЕР?... Би трябвало това да стане чак, когато ти връчат резултата след обжалването.

Пълна бъркотия...

А след обжалването от коя дата е ЕР, смениха ли датата с по-късна от януарската?

# 624
  • Варна
Вела,аз мисля,че когато си в ремисия повече от година,правят Пет само ако има някакви индикации,например повишаване на маркера.Не знам и дали някой може да каже.Аз бих си правила поне веднъж годишно,до петата година,когато вече се водиш излекуван.Но това е мое мнение.Ето последните гадлайни,за всеки стадий от 2024.Винаги правя справка.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960977624001371

# 625
Ооо, не Вела!
Независимо, че се обжалва, решението е в сила,  докато не излезе новото.  Новото е с датата на обжалваното. В смисъл, то не е ново, а коригира обжалваното в частта на процента ( в моя случай от 60 го коригират на 75 и минавам в по-горната група)
За ПЕТ-а: Аз си искам всяка година. До сега не съм имала отказ. В Надежда съм и съм тройно негативна

# 626
  • Добрич
Mollly и  Alatea, благодаря!

Mollly, така погледнато значи докато чакаш резултат от обжалването би трябвало да ти се изплаща пенсия по вече действащото ЕР. Ти си била късметлийка, че са ти излащали по старото ЕР, което е с по-висок процент. Мой познат не получаваше пенсия, докато чакаше резултат от обжалването. После му преведоха цялата сумата.

# 627
Да, до 01.04 си получавах старата пенсия. Подозирам, че е не защото обжалвам новото ЕР, а защото не е стигнало до НОИ по служебен път. И когато сарото изтече,  просто ми спряха пенсията. Все едно изобщо няма ново решение. Но аз си затраях.

# 628
Благодаря ви, че споделяте, наистина Simple Smile Моя телк бе издаден за 2год, някъде март 2026 ще изтече, само да не пропусна момента, дет се вика, нит' се сяда, да подам документите овреме. Така че, Моли, нареждам се на опашката за въпроси и отговори, ама кат'му дойде времето, ако правилно усещам около месец по-рано преди да изтече Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Толкова много емоции в този живот, и ние вътре в него.. направо се побърквам от задачи и приоритети и не намирам време за личното си спокойствие. Но от петък смятам да дръпна щепсела, да се изключа предпразнично и така чак до понДРелник:)
Стискайте палци котката, която пресича да не е черна Simple Smile принципно не съм суеверна Simple Smile
Та така, бъдете здрави и усмихнати, че лято иде:)
Реших да драсна в късното на вечерта, малко безцелно, но приятно...
Heart

# 629
  • София
Mollly, никак не ти е малка победата.Ако го разглеждаме, като бъдещи ощетени си е направо огромна победа. Браво на теб и се радвам, че усилията ти са били възнаградени.

Допълвам.
Относно въпроса на LadyMillion за това дали трябва печат на производствената характеристика от трудова медицина. Да, трябва да има печат.
Само да допълня, че и да има печат, аз оригинал не съм давала, нямах време да отида до офиса да си го взема (бяхме онлайн тогава) и ми го изпратиха на мейла, разпечатах копие и го изпратих така на Телк комисията, заедно с другите документи, по куриер. Тоест за оригинал никой не се е и заяждал. Всичките ми документи бяха копие, освен заявлението за телк.

Общи условия

Активация на акаунт