Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 732
  • 778
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте. Една от вас съм. Чета ви и ви прегръщам. Престраших се и да пиша. Има ли някой в моята ситуация.
Направена ми беше корбиопсия - излезе er+, pr+, her2 2+ - граничен, последва Dish изследване на Хера и определяне като положителен в две лаборатории. Последваха преджлоперативти 6 ХТ. Операция, изрязване само на мястото, чисти лимфни възли и от туморното ложе (рака се беше сторил и имаше броени ракови клетки) изследваха пак хер2  и го определиха като her2 1+ low. Това било по-скорошно разделение, деляло се не само на пол и отр, а и на ниско (преди е щяло да се счете за отр., но това значи, че не е пол. както отчетеното от материала от биопсията. И се чудя дали да направя още веднъж в друга лаборатория her2 и въобще сгрешено ли е било, или какво? 🤔

# 301
  • Варна
Феникс Здравей.Когато носих биопсията за второ мнение,патолога ми обясни,че след операция,тумора може да е с други характеристики,защото по някога се случвало да е хетерогенен.По добре,че са те лекували за Хер+ а не обратното.Терапията би трябвало да е същата +таргет.Лошото е когато те лекуват за Хер-,а ти си Хер+.Важното е че тумора е изчезнал и лечението е било правилно.Ако се съмняваш,занеси всички блокчета на проф.Христова да ги погледне.Тя и проф.Поповска са референтните лаборатории.Ще имаш ли друга терапия,следоперативно.

# 302
  • Добрич
Имам въпрос към момичетата със сентинелна биопсия: сами ли си миете прозорците и колите?

Старая се да не преуморявам ръката, но след по-стабилно натоварване усещам болка. Не се подува, но ме наболява. Мажа с арника и определено помага. Гледам да не я товаря няколко дни последователно, а да и давам почивка, като редувам "натоварени" и "почивни" дни.

Това не ми попречи в началото на април  съвсем сама да сменя визията на една библиотека от три секции и две ракли (леко зашкуряване и боядисване, с почивка разбира се). Мислех си "Господ здраве да и дава на д-р Хатър", защото ако бях с лимфна дисекция, може би нямаше да успея да се справя самичка. Ама се наложи по няколко пъти на ден да мажа с арника.

Вчера изтрих прозорците у дома и днес щеше да ми дойде в повече, ако измия сама и колата...

При вас, които сте със сентинелна биопсия има ли някакъв дискомфорт, затруднения или болка?

# 303
  • Варна
Вела,писала съм назад в темите,имаме близка в Холандия,която е с двустранна мастектомия със имплантиране на мастна тъкан.Операцията е със сентинелна биопсия на едната гърда,премахнати 2 ЛВ.Скоро научих,че 2 пъти в годината я пращат на физиотерапия на ръката на която са махнати лимфните.Не е на терапия и хормони не приема,тройнонегативен,може би има значение.Няма лимфедем,но е с две малки деца и постоянно я натоварва.Тук мисля не съм срещала в темата някой да го изпращат на физио.

# 304
Вела,
Скоро ще направя 6 месеца след операцията. От самото начало усещам едно леко подпиране на мястото на разреза за сентинелна биопсия. Позволявам си да нося торби с покупки, но бях допуснала грешката около 3 месеца след операцията да вдигна 3 туби с по 10 л вода на касата на самообслужване и после ме боля известно време. Във Варна почти нямаме сняг, но тази зима ми се наложи да стържа лед от предното стъкло, а на другия ден ползвах такси Simple Smile , за да не натоварвам ръката. В момента съм 1 месец след лъчетерапия и ми се появиха болки ( не само в ръката) като преди операцията. И се чудя какво става.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 20:55 от Aelita_62

# 305
Дъщеря ми,извършва всякакви домакински и ежедневни дейности,не се ограничава,но ползва ластичен ръкав.Сваля го само когато спи,или не е заета с активна дейност.

# 306
Вела, аз не съм със сентинелна биопсия, а с лимфна дисекция. Наближават 6 месеца от операцията. Прозорците си ги измих сама, но всеки ден по един миех. Не я пазя особено ръката, не ме и боли. Рядко придърпва нещо. Ходя и на бадминтон, тренирам и с треньор с тежести. Определено след спорт се чувствам много добре. Обаче торбите с пазар избягвам да мъкна с тази ръка.

# 307
  • Северозапада
Прозорците и колата са делегирани на ММ още от преди, както и банята. Обаче нося торби от пазар. Гледам да нося по-леката в ръката с изваден възел. Не съм забелязала да имам болки или дискомфорт.

# 308
Вела, струва ми се, че така си се развихрила, че аз ако бях, още щях да реанимирам. 😁 Верно с лимфна дисекция на много възли съм. Измих прозорците миналата седмица. На ръката нищо й няма, но спах 4-5 часа посред бял ден след това като пребита - всичко ме заболя, едва се движех. На следващия ден размина, слава Богу! Искам да кажа, че вероятно си се претоварила.

# 309
Ще имаш ли друга терапия,следоперативно.

Alatea, продължавам сега с лъчи - 20 броя, херцептина (8 имам бити, май се бият общо 18 бр) и успоредно приказните нолвадекс и предстои да почнат да ми бият и золадекс Sad  На 42 год.съм.

# 310
Аз много натоварвам ръката, моята е дясната, а аз почти нищо не правя с лявата. Има хора, при които ръцете са почти равностойни, аз винаги посягам с дясната. Старах се уж да не е така, но не ми се получава.
Детенцето ни е вече 11 килограма и ми е постоянно в ръцете, така че ме болят и двете. Също така мисля, че ме болят и от Нолвадекса, защото не е като от умора, а някак костите отвътре, както и на краката. През нощта понякога не мога да спя и ставам да се раздвижа.
Иначе все още ме наболява при пипане там където е рязано, което смятам, че е нормално.
Гледам си често ръцете дали имат разлика, т.е. дали дясната не се е подула. Въпреки сентинелнато биопсия, ми се струва, че има риск от лимфедем, просто е много по-малък. Обаче и няма как да не вдигам тежко, мъжът ми го няма през седмицата и трябва да се справям сама.
Успокоявам се, че детенцето ни вече не е бебе, а расте и ще дойде момент в който няма да я вдигам и нося толкова много.
Прозорците си ги мия аз, но не наведнъж и гледам да редувам ръцете. Мисля дали да не си купя робот за миене на прозорци, изглежда ми много хубаво нещо.

# 311
Опосумче, аз имам робот, на Xiaomi, но си ги мих на ръка. Значи хубава машинка е, но само за поддържане според мен. Трябва да я пускаш много редовно -на 2-3 седмици макс. Мен, честно да си призная не мързи да я вадя, включвам, местя. Не е много бърза, аз на ръка по-бързо ги мия. Цяла зима не ги бях мила прозорците и беше абсурдно да се справи машинката.

# 312
Също съм със сентинелна биопсия, юли 2022, 4 операции,  последната преди 6 месеца (реконструкция)
Всичко правя, не се ограничавам
Прозорци мия само отвътре, големи са и си трябва мъжка ръка за отвън

# 313
Аз също съм оперирана от д-р Хатър със сентинелна биопсия преди година и четири месеца. Ръката е лявата, напоследък ме наболява. Усещам под мишницата като корда. Забелязвам, че се подобрявам от движение и разтягане и се влошава при застой. Работата ми е без движение, даже имам лошия навик да се подпирам на тази ръка пред компютъра несъзнателно и мисля, че това допринася.

# 314
Аз също съм оперирана от д-р Хатър със сентинелна биопсия преди година и четири месеца. Ръката е лявата, напоследък ме наболява. Усещам под мишницата като корда. Забелязвам, че се подобрявам от движение и разтягане и се влошава при застой. Работата ми е без движение, даже имам лошия навик да се подпирам на тази ръка пред компютъра несъзнателно и мисля, че това допринася.
Аз имам същото нещо под мишницата, нещо като корда/въженце, което боли при вдигане на ръката нагоре. Бях споделила с вас и едно от момичетата ми каза, че най-вероятно това е т.н. "кординг". Попрочетох доста, включително ползвах и ИИ и се оказа, че се получава понякога след операциите ни. Трябва специални упражнения да правим (гледах в Ютюб), лек масаж и най-ефикасното било физиотерапия. Ше говоря следващия път с онколога ми по въпроса, въпреки че предния му го показах, казах че боли при вдигане на ръката, попитах дали е сухожилие това и той никак не реагира. Не е ли виждал такова нещо, не знам Simple Smile Факт е, че когато раздвижа добре ръката или пък спортувам съм ок. Застои ли, повече боли.
Сега пък друга драма при мен .. на седалището в горната част ми излезна или вътрешна пъпка или цирей. Ама така боли ви казвам. Само дето рога още не са ми поникнали да му се не види. От 3 дни е и май се увеличава като размер и твърдост. Твърдо, болезнено, зачервено....ако знаете лек, казвайте моля.

Общи условия

Активация на акаунт