Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 670
  • 778
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Calm, много полезна информация. Благодаря, че я сподели!

HrisAni, разбирам те напълно! Всяка една от нас е била с тези мисли в главата, малко или много. Мнение за хирург специално за Гавраилов и Митова не мога да дам лично, само с чувала. Всъщност Митова е ученичка на Гавраилов, работят все още заедно, та ако се довериш на нея няма да е грешка.

Бъди с положителни мисли! Каквото и да се окаже е съвсем в началото, което е много добре.

# 361
  • Добрич
HrisAni, останала съм с впечатление, че проф. Гавраилов е привърженик на старата школа. Прави отворена биопсия, а не кор биопсия. Не прави и сентинелна биопсия.

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

HrisAni, за всички нас първите дни са най-трудни. Трябва да приемем диагнозата, да се заредим с увереност в добрия край и да тръгнем убедено по пътя на изцелението. Затова изборът на подходящи лекари е много важна стъпка.

☆☆☆

Моята кор биопсия я прави д-р Вълкан Иванов. С местна упойка. Нямаше никаква болка нито по време на процедурата,  нито после. Остана белег, като от убодено и после мястото посиня. (Наложи се "да стреля" 7 пъти, защото бях с големи и плътни гърди и дълбоко разположено образувание. Преди него друг хирург ми каза, че на моите гърди не се наема да прави кор биопсия...)

☆☆☆

Calm, мисля да отбележа, че получавам пенсия.

# 362
Моята биопсия я правиха в Сити клиник-мамолог. Преди да ме пратят на операция, изчакаха резултати от хистологията и междувременно ми направиха ЯМР на гърди с контрас. Мисля, че при биопсия е по-важна лабораторията, която ще те изследва. Много доктори правят биопсии и е безболезнена с местна упойка.

# 363
За биопсия доктор Виктор Йорданов, Сити Клиник. Ваня Митова също е отличен избор, кадърен,млад лекар. Може да видите и Шопов. Той също е модерен лекар.  Търсете млади лекари, не залитайте по светила.
Гаврилов крещи! Ако имате психика да му изтърпите харсктеропатиите и крясъците, идете.
1 см образувание е нещо хванато рано и се лекува успешно. Всички сме минали по тоя път. Кураж. Може пък биопсия да покаже нещо доброкачествено. ЯМР минахте ли?

# 364
Вела благодаря, много подробна информация на едно място. На моменти се чувствам много добре, на моменти изпада в паника дали ще мога да бъда още години с децата си.
10 мм е измерен в най-големия си диагонал. Това наистина ли е малко, в смисъл сега го откриха и наскоро е излязло или съм си го носила години наред.

# 365
  • Sofia
HrisAni, наистина е много малко. Под 2см. се смята, че е хванат в началото и според характеристиката на тумора лечението може да ти гарантира успеваемост на 100%.
Само за сравнение, при мен беше 40мм. Минах химиотерапия, операция, лъче и сега съм на хормонална и таргетна. Както се казва - пълна програма. Важното е, че има лечение. Само това ти е причина да се мотивираш и вярваш, че ще оздравееш. Горе главата!

# 366
  • Добрич
HrisAni, вече са ти написали, че до 2 см тумор се смята за малък. ЯМР правила ли си? Той дава най-точна информация и често размерите излизат по-големи, отколкото на ехограф.

Никой не може да каже кога се е образувал и дали от дълго време си го имаш. След хистологията и имунохистохимията
ще знаеш ki67 (скоростта на нарастване) и пак лекарите не могат да определят "възрастта" на образуванието.

Най-добрият вариант е лимфните възли да са чисти. Успех с кор биопсията!

Разбира се, че ще бъдеш още дълги години с децата и с внуците си!

# 367
В четвъртък ми е часа. Образованието е много надълбоко, не се усеща бучка. На контролен преглед се показа тази гад. Ще пиша след това. Не разбрах честно казано дали ще се реже или биопсия. Така ми е объркано, че вече не съм сигурна какво се разбрахме с док.

# 368
  • Добрич
HrisAni, в конкретния случай тялото е твое и ти решаваш какво ще се прави, не докторът.

Аз посетих 4-ма хурурзи, отмених две дати за болничен прием и направих кор биопсия при д-р Вълкан Иванов , а операция при д-р Хатър.

После и няколко онколога изредих и така...

А "съквартирантката" ми от болницата е станала от операционната маса, защото едва тогава разбрала, че мастектомията няма да бъде с едномоментна реконструкция... И след два месеца от случката я оперира д-р Хатър...

Както се казва, "помогни си сам, да ти помогне и Бог".

Нормално е да си объркана. Когато човек се сблъска за първи път с диагнозата даже не знае какво да пита и какви са пътищата пред него. А повечето лекари така обясняват.... Добре, че имаме възможност за самообразоване!...

Моят тумор също не се напипваше по никакъв начин, беше дълбоко и централно разположен, а гърдите ми бяха големи и плътни. Така, че кураж! Ще се справиш!

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 22:52 от Вела

# 369
За съжаление в много болници са така, даже се реже наред без биопсия, без комисия, ей така, както било отпреди 25 години. Затова се търсят млади лекари, те са в час с новостите и четат много. Кор биопсия е стандарт от 30 години, не 15, но нашите хирурзи масово не са се ъпдейтвали и си я карат, както си знаят.
Докато не започнат да ги глобяват, няма да се научат. Да не говорим, че на Запад кор биопсиите ги правят рентгенолозите. Това ми обясни В.Йорданов. Видят на мамографията нещо съмнително, веднага бодват за проба.
Мен биопсията ми я прави Виктор Йорданов, с местна упойка, отне 30 минути. Грам болка не усетих, имах малко синьо на убоденото. Той е рентгенолог, чувам че хирурзи ръчкали, не уцелвали, вземали без ехограф биопсии, на всякакви щуротии се начетох.
И аз така съм чувала, но тук в България сме доста назад от цивилизациятя. А и голяма част от лекарите ни ги изнтересуват парите, а не пациента. Добре е да има повече млади специалисти, че аман от прехвалени светила със стари методи на лечение. Аз си взех в четвъртък час за Д-р Мариела Василева, искам да чуя и нейното мнение. Нямам все още известие от д-р Албаяти за сентинелната биопсия и операцията, а минаха 20 дни от уговорката да ми каже кога ще е, и ми е много притеснено така, като съм в неизвестност. Явно в Усбал по Онкология се чака доста. Ужас, много пари попилях по консултации с доктори, а съм на половината път все още.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 10:32 от didona666

# 370
Здравейте, момичета! Нова съм в темата, диагностицирана с рак в края на месец март.
Това са резултатите ми: HER2 – ( 3+ ); ER – (3 + 5 = 8 )
PR – ( 0 ); Ki 67 – 22%
SMMHC – ( - ) отр. експресия в туморните гнезда
E-cadherin – ( + ) пол.експресия
Диагноза: инвазивен дуктален карцином, първи стадий
Размер на формацията – около 25 мм
Сега ми предстои поставяне на маркерен клип и след това ще започна с химиотерапията.

Забравих да питам лекаря колко курса химиотерапия са ми предписани - дали това предварително се решава, или се преценява в хода на лечението?
И също – има ли някоя от вас опит с този маркерен клип?

Ще ви бъда много благодарна за всяко мнение и всеки съвет!!!

# 371
Дидона, потресена съм от ВМА..какво безсрамие. Недей се настройва, че си карък, не си била единствената явно с подобна "биопсия", явно е практика да правят такива простотии във ВМА, обаче никой не смее да се оплаче, всички търпят, сигурно някой мислят че е и нормално.💀
Сентинелната биопсия,която я правят на същия ден е с метиленово синьо, пак на същия принцип, който се оцвети първи е сентинелния.
Вярвай, че всичко ще се нареди и Бог е с теб. Хванала си го рано, това е най важното. НЕ МИСЛИ, че си КАРЪК.
Благодаря! Не е само във ВМА. Казаха ми, че в много болници в България това било практика. Но уж ВМА се слави като най - добрата болница. Колко жалко!
Знаеш ли кой в София прави такава сентинелна биопсия?

# 372
Мариела Василева прави сентинелна биопсия, както и Ваня Митова,и Красимир Шопов.

# 373
  • София
Здравейте момичета,
Искам да се опитам да успокоя момичетата, които са нови, на старите безкрайно благодаря за всички съвети които ми дадоха тук и на лични.  Момичета безценни сте. Без вас нямаше да се оправя!

Радмира, аз съм с маркерен клип - не е страшно поставянето му. С месна упойка, нищо не се усеща, след това не боли. Раната е същата като от кор биопсията, но няма синина. Няма никакъв проблем. На мен ми го сложи д-р Мариела Василева. Задължително постави клипа преди химиотерапията. Аз съм с пълен терапевтичен отговор след 6 курса химия и на практика в момента тумура го няма. Само клипа показва къде евентуално е бил.

Дидона - д-р Мариела Василева е чудесен лекар. Обяснява много подробно, обсъжда всичко с теб. Ако има нужда, заедно четете или ти праща информация после на мейла. Всичко това го е правила с мен, защото моя случай е доста объркан и комплексиран. Тя прави сентинелна биопсия при операцията. Освен това може да те прати и на ЯМР при д-р Наков в Токуда, който също е много добър. Единственият проблем е че всичко това се плаща и не работи по НЗОК.

Аз след дълго обикаляне и лутане, реших за моята операция, която престои на 22 май.
Дано Бог е с мен и с всички вас и да ни помага и в решенията и в лечението!

# 374
Благодаря, orange_flower! Чудесен резултат при теб! Означава ли, че ще ти се размине операция?

Общи условия

Активация на акаунт