Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 628
  • 778
  •   1
Отговори
# 420
Marsian, мерси! Ще задълбая по темата. Доказана само на практика от 15-на години - уртикария правя. 🫤
А от всички видове ли така става? Да не си алергична към някое от помощните вещества, а не самия витамин Д? Thinking

# 421
  • София
Днес попаднах на това много полезно за нас интервю на д-р Ваня Митова.
https://bnr.bg/post/102019649/%D0%94-%D1%80+%D0%92%D0%B0%D0%BD%D … uqdNy7Hs9GbDbYiZg

Ива Филипова е треньорката, при която ходя. Страхотна жена, минала през същото като нас! Не просто вдигам повече от 1 кг., а вече правя мъртва тяга с 45 кг. По-тонизирана никога не съм се чувствала. Така че искрено апелирам всяка от нас да си намери своя спорт и да действа.

# 422
Opossum, мерси! Щях да правя тест с разтвор или нещо подобно на съмнителна добавка вит. Д, но точно заради помощните вещества и комбинациите помощно+активно се отказах. Обясниха, че вариантите за изключване са доста. Иначе съм пробвала различни форми и марки, вкл. спрей. От последния реакцията беше най-бърза, почти моментална.

# 423
Мама Мони, може ли малко информация за тренировките ти с Ива Филипова?
Аз от три месеца ходя на фитнес и плуване, но без треньор и не съм сигурна, че правя правилните упражнения.

# 424
Opossum, мерси! Щях да правя тест с разтвор или нещо подобно на съмнителна добавка вит. Д, но точно заради помощните вещества и комбинациите помощно+активно се отказах. Обясниха, че вариантите за изключване са доста. Иначе съм пробвала различни форми и марки, вкл. спрей. От последния реакцията беше най-бърза, почти моментална.
Calm, аз също отключих някакви алергии след химията. Едната е към Нурофен или някоя от помощните съставки. Не съм се тествала, но след няколко мощни обривания след прием на Нурофен, вече съм го изключила като възможност за прием при нужда. Ползвам други НСПВС, които не съдържат ибупрофен.
Моят вит. Д е в границите, но по-скоро към долната. Ендокринологът каза, че е много нисък и вече 5 месеца приемам Хидроферол като първия месец беше ударна доза- всяка седмица, а след това вече е веднъж месечно След 6-тия ще правя тест, за  да видим дали се повлиявам добре. Моят доктор е много скептично настроен към предлаганите на нашия пазар форми на вит. Д и каза, че трябва да се приемат в огромни количества, доста над написаните в листовките, за да има евентуално някакви резултати.
Попитай твоя доктор дали може да приемаш Хидроферол и може да видиш дали ще алергизираш към него.

# 425
Molly, мерси за идеята! Хидроферол не съм пробвала, мисля.

# 426
  • София
Здравейте момичета. Извинявам се че късно отговарям, но не успявам всеки ден да чета темата.

Мога да разкажа моя опит с хирурзите в София. Надявам се да помогнат на тези от вас на които им предстои решението. Остава уговорката обаче че при мен нещата са по специфични и това затруднява.

Д-р Мариела Василева - подкрепям мнението, тя е уникален човек и уникален лекар. Чете, обяснява, рови за твоя случай. Винаги ми е отделяла много време и винаги много внимателно всичко ми е обяснявала. Оперира не по здравна каса в болница Д-р Щерев.

Д-р Ушева в ИСУЛ - оперира по здравна каса, когато не е мастектомия и няма да се слага имплант. Също страхотен лекар - много внимателна и много мила. Когато прави мастектомия с реконструкция, оперира с Николай Георгиев в неговата клиника - платено. Когато прави мастектомия БЕЗ реконструкция е по здравна каса в ИСУЛ.

Д-р Вълкан Иванов - оперира във Варна в Темелков - не по здравна каса. Платено. Освен че прави частична резекция, прави и мастектомия с едновременна реконструкция.

Всички тези хирурзи правят сентинелна биопсия.

Когато операцията не е мастектомия с реконструкция, можете да намерите хирург по здравна каса. Тъй като здравната каса не поема пластичната част от операцията (т.е. слагането на импланта), аз останах с впчатление че никой не прави едномоментната реконструкция, заедно с мастектомията по здравна каса. Мисля че само Хатър е изключение, но там Вела може да даде повече информация.

Аз лично съм отхвърлила всички хирурзи при които бях от старата школа, защото ми отказаха сентинелна биописия. За мен да ми махнат 12 или 24 лв при положение че на ЯМР-а всички изглеждат нормални не беше изобщо приемливо. Не стига че трябваше да преглътна решението за мастектомия, а не за частична резекция, при положение че в момента имам пълен терапевтичен отговор и според ЯМР-а нямам туморно образование. А освен това имам и клипс.

В онкологията не съм ходила, там достъпът е много труден и много се чака. А в моя случай имам времеви срокове, които не мога да изпускам.

За витамин Д - потвърждавам това което Хайди е казала - на мен ми го казаха и хирурзи и онколога ми. Витамин Д, трябва да е на горната граница.

Аз по време на химиотерапията пиех витамин Д и Герисан (заради много ниския ми хемоглобин) с разрешението на онколозите.

Благодаря и за съвета за боровинките - потвърждавам - благодарение на тях закрепих хемоглобина и не ми се наложи кръвопреливане, както и не ми отложиха химиотерапията.

Извинявам се за дългия пост.

# 427
Orange flowers защо не може да се запази гърдата при условие, че имаш клипс и си дала пълен отговор? Преди химиотерапията имаше ли подозрителни лимфни възли?
Пак ще повторя, търсете млади лекари - хирурзи!!!! Те четат много и не са арогантни, има някаква човещина останала у тях. В крак са с новостите, четат,четат,четат.
Ваня Митова, Славяна Ушева, Мариела Василева, Вълкан Иванов, Иван Инков(за съжаление той не оперира, само гледа, НО е енциклопедия от нови знания), Валентин Иванов в Пловдив, Красимир Шопов също е в крак с новостите.

# 428
Момичета, има ли някой мнение за София -  Д-р Славимир Лавчев - хирург на гърда в Аджибадем Токуда?

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 20:33 от didona666

# 429
  • Добрич
По здравна каса направлението за мастектомия с едномоментна реконструлция е с код 200. Това е за реконструкция по медицински причини, но в случая  покрива и мастектомията и реконструкцията. Пациентът заплаща имплантите. В Уни Хоспитал има и значителни такси за "грижи за пациента".

Днес научих, че д-р Цветомир Иванов в Плевен също прави сентинелна биопсия, платено. Работи в екип с пластичен хирург, но дамата, която ми сподели за операцията си не помни неговото име.

# 430
Момичета, с каква машина правите сок от моркови и панджар? Взех една от сестра ми, но адски трудно с нея. Половин час занимава за 100 мл сок.

# 431
@ HrisAni Преди два месеца аз си взех следната сокоизстисквачка - Tefal Juice and Clean (ZC420E38) по препоръка на колежка и съм много доволна. Бавно оборотна, става и за твърди и за меки плодове. Получаването на 500 мл сок (моркови, цвекло и целина) отнема 10 минути. Най-много време отнема подготовката на плодовете и зеленчуците, които трябва да се нарежат.

# 432
HrisAni, аз си купих сокоизтисквачка точно преди химиотерапията. Правех сок всеки божи ден ( цвекло, морков, ябълка, джинджифил,целина). Доволна съм как работи, за секунди буквално имах половин литър сок, подготвянето на плодове /зеленчуци беше по-бавно. Моделът е JC805E - Gorenie. Не е бавно оборотна. Но я ползвах 2 месеца и спрях соковете, че толкова ми писнаха.

# 433
  • Добрич
Първата година пиех всеки ден сок. Спрях се на бавнооборотна сокоизтисквачка на Филипс. Много съм доволна, става и за меки и за твърди плодове и се мие изключително лесно и бързо. Сокът става бързо, но предварително трябва да се нарежат парчетата.  
Ползвала съм и други уреди, но миенето после отнемаше много време.

Цели ябълки няма да стане, трябва да се нарежат.

Виждам, че в момента е на промоция.

# 434
Здравейте момичета. Имам въпрос към тези които са с перука. Вчера се подстригах съвсем късо (че косата ми взе да пада много) и си взех перука. Трябва да призная че ми е доста дискомфортно с нея. С памучна мрежа е, естествен косъм,но силиконовата лента която се поставя за да се държи стабилно на нея много стяга, а също и самата перука, даже след като я сваля ме боли главата. Говорих с момичето което ми я постави и ми каза че е нормално. Първоначално беше много широка и я стесниха,като ми казаха че с времето леко ще се отпусне.
Въпроса ми е дали е така, и дали се свиква...

Общи условия

Активация на акаунт