Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 638
  • 778
  •   1
Отговори
# 405
А обясни ли защо е против. За всички хагектиристина на рака или само за твоя случай не препоръчва добавки?

Предполагам че за всички, защото от разговори с други пациенти съм чувала същите неща, да не се вземат добавки, витамини и т н.

# 406
Дори и витамин Д и герисан ли?

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 16:03 от HrisAni

# 407
Като цяло са против защото винаги са с презумпцията че може да има останали единични ракови клетки. Подсилвайки организма това какво значи - подобряване на процесите в клетките, подобряване на комуникацията между клетките, подобряване на клетъчните мембрани, подаване на вещества(витамини и други) които повишават енергията им, ако може да се каже, жизнеността на клетките...
Обаче подобрявайки всичко това никой не е сигурен дали в същото време не подобряваме и раковите клетки (ако има останали) които само това чакат - и без това се делят безконтролно.
Затова онколозите действат предпазливо. Само за вит Д и нужните витамини и минерали покрай него (вит К2, магнезий) са склонни да предписват защото знаят че най-често терапиите срещу заболяването нарушават калция и костите. Т.е. преценят че риска си струва спрямо ползата.
Вече ако се установи с изследване че например някой витамин (например Б12) ви е в критично ниски нива - това вече е друг въпрос и ще го предпишат.

# 408
Витамин Д е абсолютно наложително да се набавя допълнително. С добавка. Трябва да е около горната граница. Моя онколог постоянно ме пита дали пия витамини Д. Имаше клинично проучване, което беше открило, че хората с метастатичен рак имат ниски нива на витамин Д. Пийте и го дръжте в горна граница.

# 409
Днес попаднах на това много полезно за нас интервю на д-р Ваня Митова.
https://bnr.bg/post/102019649/%D0%94-%D1%80+%D0%92%D0%B0%D0%BD%D … uqdNy7Hs9GbDbYiZg

# 410
Здравейте, момичета! Отново с молба за съвет.. Сестра ми премина трета химиотерапия, но малко след това започнаха болки в гърлото, налепи, а в момента и кашлица със стягане в гърдите. Личният лекар иска да започне антибиотик възможно най-бързо. Лекуващият онколог обаче не е дал телефона си - съответно няма как да се консултираме своевременно.. дали някоя от Вас  е била в подобна ситуация.. Има ли забрана да се пие антибиотик?

# 411
  • Варна
Прочетете листовките на лекарствата.За химио не мога да кажа,но на сестра ми таргета в листовката пише, кои лекарства и антибиотици не трябва да се вземат.Направила съм скрийншот и личната е отбелязала.Вече два пъти е пила антибиотик и противовирусно.Ако можете,направете и снимка,да не развива пневмония.

# 412
  • Северозапада
Пробвайте да се обадите в болницата/ отделението където се лекува и искайте да говорите с лекуващия или дежурен лекар. Там където се лекувах има дежурен лекар и телефон за връзка.

# 413
Пробвайте да се обадите в болницата/ отделението където се лекува и искайте да говорите с лекуващия или дежурен лекар. Там където се лекувах има дежурен лекар и телефон за връзка.
Благодаря Ви! Успяла е да се свърже с дежурен, но са й казали “каквото личният лекар прецени”.. нито са питали за какво става въпрос, нито за кой антибиотик.. не знам доколко е сериозен такъв отговор и не знам колко компетентен може да е личният лекар в такъв случай
.
Прочетете листовките на лекарствата.За химио не мога да кажа,но на сестра ми таргета в листовката пише, кои лекарства и антибиотици не трябва да се вземат.Направила съм скрийншот и личната е отбелязала.Вече два пъти е пила антибиотик и противовирусно.Ако можете,направете и снимка,да не развива пневмония.
Благодаря Ви! Това беше и следващия ми въпрос.. Тя до момента има един скенер правен преди година по друг повод и два скенера правени при диагнозата.. След четвърта химиотерапия предстои още един скенер.. При първоначалната консултация й бяха казали, че след четвъртата химиотерапия ще искат контролен ПЕТ скенер, но сега (други лекари) са й казали, че ще стане много и искат обикновен скенер.. Колко скенера са допустими и нужно ли е да прави ПЕТ?

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 18:05 от Violetov general

# 414
didona666, имай предвид,  че маркирането от предния ден с радиоактивен изотоп и сентинелната биопсия после са с различни направления (цени). Ако ще правиш такава биопсия си вземи поне направление за маркирането (през 2023 г. радиоактивното маркиране струваше 500 лв, ако не е по касата). И после биопсията по НЗОК или не, както си решиш. На мен онколог ми даде направление. Ако трябва да плащаш и за радиоактивното маркиране и за сентинелна биопсия, Пловдив ще ти се стори близко...

Сентинелна сцинтиграфия с радиофармацевтик.

Направление за амбулаторна процедура 37.

На прегледа тази сутрин, д-р Мариела Всилева ми обясни всичко много подробно. Отговори на всички мои въпроси най - коректно и изчерпателно. Гледа ме и на ехографа. Прекрасен лекар! Аз съм очарована от нея. Прекарах в кабинета и двойно повече време, от определеното, а тя ме изтърпя, не се изнерви и не ми каза, че я чакат и други пациенти. Не зная, обаче дали е добра като хирург. Каза, че ако направя операцията в Медицински комплекс д-р Щерев, тя ще ми даде направление за сентинелна биопсия. Каза, че прави двата вида биопсии, но за мен, тъй като имам създаден проблем от туморектомията, е по - подходяща тази, която се прави в деня преди операцията, с нуклеарния медик. Даже каза, че е най - добре преди това да ми направят сцинтиграфия на л.в., за се види дали е чист пътя към тях. Но всичко останало трябва да си платя. В моя случай ще ми излезе около 5000 лв. -- 3300 за операцията, 60 лв за 2 дневен престой в отделението, 200 лв. за изследванията преди операцията, 300 лв. за патологията и 1000 лв. за консултация с анестезиолог, защото съм алергична към някои лекарства. Не съм сигурна за последните две цени коя за кое беше. Много са ми на мен тези пари, а пък нали чакам и доктор Албаяти - не зная колко ще чакам. Вече минаха 3 седмици, а все още не ми е казал дата за сентинелната биопсия и операцията. Много са натоварени лекарите в Онкологичната болница. Питах д-р Василева дали прилага еднократната доза радиотерапия(лъчетерапия) по време на операцията, но каза, че не. Те и в Онкологичната болница не я правят. Прави я доц. Маслянков в Алекснадровска болница, но една моя позната, която той оперира миналия месец - обещал да я направи, но се оказало, че апаратът не работел и не я направил.  В Токуда я правят също - не зная кой лекар там я прави. В ИСУЛ я прави д-р Седлоев. За други болници в София не зная.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 21:56 от didona666

# 415
Violetov, проверете листовките и на антибиотика, и на химиотерапевтика в този случай.
Didona, въздържам се от коментар, защото съм оперирана в държавна болница и не бях подходяща за сентинелна биопсия. Да не решите, че подминавам просто ей така.
Marsian, благодаря за стройното обяснение за добавките!
Haidi, някаква идея, ако човек е алергичен към вит. Д като мен, има ли полезен ход?

# 416
Didona666 аз съм оперирана от д-р Мариела Василева преди 3 седмици и искам да кажа, че освен че е страхотен човек, отдаден на работата си, е страхотен хирург. В деня на операцията бяхме две пациентки, д-р Василева дойде към 8 сутринта в болницата и си тръгна към полунощ, защото чакахме 3-4 часа да се освободи операционната. Не си тръгна докато не се увери, че сме добре и сме обезболени. На следващата сутрин дойде да ни види рано сутринта, да ни превърже и ни донесе подарък -по една възглавничка-сърце. Изписа ни точно преди Разпети Петък и каза да й звъним по Великден ако имаме притеснения. Аз отидох още веднъж на превръзка. Конците ми бяха от разтворимите, така че не се наложи тя да ми ги сваля. Не е за вярване какъв шев ми е направила на гърдата -ювелирна изработка🙂. Днес ми се обади с резултата от патолога - чисти резекционни линии и чист сентинелен лимфен възел. Да е жива и здрава дълги години -свърши си перфектно работата. Дано да има повече лекари като нея!

# 417
@Calm Алергия към самия вит.Д? Това е изключително рядко явление. Доказана е тази алергия така ли?
Реално това което ние пием на капсули е холикалциферол който е прекурсор на активната форма на вит Д. Активната форма, която организма ползва и му е нужна се нарича КАЛЦИТРИОЛ. Има такива лекарства но само след лекарско предписание - трябва ви ендокринолог или ревматолог

# 418
Marsian, мерси! Ще задълбая по темата. Доказана само на практика от 15-на години - уртикария правя. 🫤

# 419
Didona666 аз съм оперирана от д-р Мариела Василева преди 3 седмици и искам да кажа, че освен че е страхотен човек, отдаден на работата си, е страхотен хирург. В деня на операцията бяхме две пациентки, д-р Василева дойде към 8 сутринта в болницата и си тръгна към полунощ, защото чакахме 3-4 часа да се освободи операционната. Не си тръгна докато не се увери, че сме добре и сме обезболени. На следващата сутрин дойде да ни види рано сутринта, да ни превърже и ни донесе подарък -по една възглавничка-сърце. Изписа ни точно преди Разпети Петък и каза да й звъним по Великден ако имаме притеснения. Аз отидох още веднъж на превръзка. Конците ми бяха от разтворимите, така че не се наложи тя да ми ги сваля. Не е за вярване какъв шев ми е направила на гърдата -ювелирна изработка🙂. Днес ми се обади с резултата от патолога - чисти резекционни линии и чист сентинелен лимфен възел. Да е жива и здрава дълги години -свърши си перфектно работата. Дано да има повече лекари като нея!
Би ли споделила, колко ти излезе всичко като сума и дали ти направи сентинелна биопсия преди операцията?

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 16:52 от didona666

Общи условия

Активация на акаунт