Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 658
  • 778
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте момичета,
Искам да се опитам да успокоя момичетата, които са нови, на старите безкрайно благодаря за всички съвети които ми дадоха тук и на лични.  Момичета безценни сте. Без вас нямаше да се оправя!

Радмира, аз съм с маркерен клип - не е страшно поставянето му. С месна упойка, нищо не се усеща, след това не боли. Раната е същата като от кор биопсията, но няма синина. Няма никакъв проблем. На мен ми го сложи д-р Мариела Василева. Задължително постави клипа преди химиотерапията. Аз съм с пълен терапевтичен отговор след 6 курса химия и на практика в момента тумура го няма. Само клипа показва къде евентуално е бил.

Дидона - д-р Мариела Василева е чудесен лекар. Обяснява много подробно, обсъжда всичко с теб. Ако има нужда, заедно четете или ти праща информация после на мейла. Всичко това го е правила с мен, защото моя случай е доста объркан и комплексиран. Тя прави сентинелна биопсия при операцията. Освен това може да те прати и на ЯМР при д-р Наков в Токуда, който също е много добър. Единственият проблем е че всичко това се плаща и не работи по НЗОК.

Аз след дълго обикаляне и лутане, реших за моята операция, която престои на 22 май.
Дано Бог е с мен и с всички вас и да ни помага и в решенията и в лечението!

Благодаря! Да, Болница д-р Щерев, където работи д-р Василева, всичко е платено. Гледах цените за операцииите на гърда и сентинелна биопсия, и са си високи, за мен де.
Ти къде ще правиш операцията?
Аз имам направен 5 скенер и резултаът е, че нямам метастази, но светело там, където ми направи туморектомията оня "доктор" във ВМА, и ми създаде голям проблем там с тези хематоми. Мина месец и половина от тогава, а аз все още имам болки там, прерязвания и твърдо образувание от хематомите.
  Д-р Албаяти ми даде направление за 5 скенера. Правих го в КОЦ в Бургас преди 2 седмици. Там ми дадоха най - ранна дата. А и аз съм от Бургас, но живея и в София. Дано да е разчетен правилно диска. Уж са добри там нуклеарните медици. Разчете ми го д-р Тусчиева.

# 376
Благодаря, orange_flower! Чудесен резултат при теб! Означава ли, че ще ти се размине операция?
Не. Дори и да степи тумора, се прави операция. Изрязва се мястото около клипа и се изследва. Може да има остатъци от туморни клетки , които не се виждат на ЯМР.

# 377
  • Sofia
Радмира, за химиотерапията. Назначават се броя в самото начало. Промени се правят, ако има някакъв проблем при понасянето. Не знам как стои въпроса, ако има пълен отговор и се засече по време на терапията.

# 378
Момичета, ще помрънкам малко. Докато чакам ще се по бъркам. Но вие ще ме разбирате и няма да ме мислите, че съм вече луда.
Според вас, бодеж, парене и продърпване  в гърдата и подмишницата, дали е знак, че ще има нещо в лв?

# 379
  • Добрич
Момичета, ще помрънкам малко. Докато чакам ще се по бъркам. Но вие ще ме разбирате и няма да ме мислите, че съм вече луда.
Според вас, бодеж, парене и продърпване  в гърдата и подмишницата, дали е знак, че ще има нещо в лв?

Това няма как някой от нас да го знае. Болките могат да бъдат предизвикани и от нещо съвсем различно. Повечето злокачествени тумори май не болят, но си има и изключения. С две думи няма категорично установено  правило. Трябват изследвания.

☆☆☆  

didona666,
Бях качвала списък с лекарите за сентинелна биопсия:

Цитат

Сентинелна биопсия:

д-р Мариела Василева от клиника Щерев в София - платено

д-р Валентин Иванов младши в Пловдив

д-р Вълкан Иванов от Сити Клиник / клиника Темелков, Варна - платено

д-р Красимир Шопов в Сити клиник Младост

д-р Регина Хатър в Панагюрище, заедно с реконструкция - по здравна каса

Проф. Седлоев ИСУЛ

Д-р Ваня Митова, Онкологията, София

д-р Омар Албаяти в Онкологичната болница в Дървеница.

# 380
Така е Вела тя работата станала, станала. Приех го някак че ще е така. Сега се моля поне да е най лекото от гадното. Sad

# 381
HrisAni, трябва да се изчака, за съжаление. Както пише Вела, няма как да знаем. Аз нямах никакъв дискомфорт или усещания - изобщо не бях разбрала, че гадта се е появила и до лимфи е стигнала. Но, след биопсията пък доста ме болеше мястото на убождането. Нали мина туморектомия или нещо такова? Може и от нея да е - не знам. 🫤

# 382
Уж малко 10 мм, а от както знам че не е фиброаденом все едно ми тежи гърдата, боли ме навсякъде. Ужас

# 383
  • Добрич
Уж малко 10 мм, а от както знам че не е фиброаденом все едно ми тежи гърдата, боли ме навсякъде. Ужас

Това най-вероятно е на психична основа.

Аз също нямах никакви симптоми и всички показатели на кръвните ми изследвания си бяха в норма.

За новите момичета - самоцитирам се за позитивната нагласа:

Скрит текст:
За молитвите...

И преди съм писала, когато се молите, заявявате пред Вселената, че искате нещо, което смятате, че не ви се полага и се надявате да го получите по милост. Това е изключително погрешно.

Трябва да благодарим за това, което искаме! В сегашно време! Тогава даваме сигнал на Вселената, че сме благодарни за нещо, което ни се полага по право.

Ако говорите и мислите в бъдеще време, нещата които искате ще останат в бъдещето и няма да се реализират тук и сега.

"Благодаря, че оздравявам."
"Благодаря, че съм здрава."
"Благодаря, че лимфните ми възли са чисти."
"Благодаря, че ракът напусна моето тяло завинаги."

И т.н.

Не се използват отрицателни частици, защото Вселената не ги приема. Например "не си представяйте диня". Веднага си я представихте, нали?

Интересувам се от позитивна психология много преди диагнозата.

Бъдете позитивни, усмихнете се на живота, за да ви се усмихне и той.

Обличайте се добре,  гримирайте се,  глезете се с малки удоволствия (разходка, хубав филм, шоколад, хоби, каквото ви харесва).

Мислите и действията ни все едно се отразяват от огледало и се връщат при нас!

Длъжни сме първо на себе си.

Ако Бог искаше да ни вземе, нямаше да ни помога: да посетим добри лекари,  за кор биопсията, за операцията, за сентинелната биопсия, за чудесните деца, внуци, съпруг  и т.н. Замислете се над това.

Нужни сме - здрави, усмихнати, позитивни и обичащи - себе си, семейството си и живота!

Като за начало си направете позитивни утвърждения и ги повтаряйте.

Както казва Мечо Пух, "Колкото повече, толкова повече".

Ако не успеете сами да излезете от дупката, потърсете помощ, от близки, от психолог, чай, билки и т н.

Първата най-важна стъпка за победата е позитивната нагласа.

Дори в момента да ви е зле, " И това ще мине!".

Отново добавям любимо мое стихотворение (сложих си го в рамка на стената):

Аз мога

Уолтър Д. Уинтъл

Ако мислиш "сразен съм",
 сразен си.
Ако мислиш "не смея",
не смееш.
 Ако казваш "бих искал",
 но си мислиш "не мога",
просто няма как да успееш.
Ако мислиш, че губиш,
"загубен си",
ще ти каже светът без упойка - успехът се крие в твоята воля
 и е в умствената ти настройка.
 Ако мислиш "назад съм",
назад си,
който мисли високо,
не пада.
Просто трябва да бъдеш напълно уверен
щом си тръгнал да дириш награда.
Не най-силният,
нито най-бързият
 обезателно грабват залога,
 но човекът, който печели играта,
е тоз,
КОЙТО МИСЛИ "АЗ МОГА"

Извинявам се на по-старшите дами, че отново публикувам едно и също, но мисля, че ще е от ползва на тези, които сега се сблъскват с диагнозата. Flowers Four Leaf Clover

# 384
Мариела Василева прави сентинелна биопсия, както и Ваня Митова,и Красимир Шопов.

Имах в предвид другата сентинелна биопсия, за която ти обясняваше по - горе. Тази, дето се прави в същия ден на операцията, малко преди нея.
За д-р Валентин Иванов от Пловдив разбрах, че я прави, но ми е малко далече.
В София за сега зная за доц. Маслянков, че я прави, той ми каза. Даже ме пита коя от двете сентинелни биопсии предпочитам, сякаш аз зная коя да е. Той не ми обясни подробно разликата между двете, а само ми каза, че за  сентинелната биопсия, която се прави в съшия ден и малко преди операцията, не се иска координацията и присъствието на нуклеарен медик. Тя е нов метод на сентинелна биопсия, за България де.
Но аз се отказах от Маслянков.
За д-р Ваня Митова и д-р Омар Албаяти  до колкото рабрах правят от другата, която е предния ден преди операцията, с нуклеарния медик.
За д-р Красимир Шопов и д-р Мариела Василева също зная, че правят сентинелна биопсия, но не зная дали правят с новия метод. То в богатите държави не е нов този метод, но в нашата държава е. Утре сутринта имам час за д-р Мариела Василева и ще я питам.

# 385
  • Добрич
didona666, имай предвид,  че маркирането от предния ден с радиоактивен изотоп и сентинелната биопсия после са с различни направления (цени). Ако ще правиш такава биопсия си вземи поне направление за маркирането (през 2023 г. радиоактивното маркиране струваше 500 лв, ако не е по касата). И после биопсията по НЗОК или не, както си решиш. На мен онколог ми даде направление. Ако трябва да плащаш и за радиоактивното маркиране и за сентинелна биопсия, Пловдив ще ти се стори близко...

Сентинелна сцинтиграфия с радиофармацевтик.

Направление за амбулаторна процедура 37.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 22:09 от Вела

# 386
Момичета, някой казвал ли ви е, че с нашата диагноза не трябва да правим планови операции минимум година след лечението. Днес ми се случи- след цял ден разкарване и чакане по консултации, изследвания, ЕКГ, абокати и няколко спукани вени , анестезиолога отказа да подпише да се оперирам( корекция на операция за Халукс валгус). Много добронамерено и обстойно ми обясни, че на онкоболни може да се правят само спешни животозастрашаващи операции. Пълните упойки нанасяли поражения на имунната ни система, която и без това е компрометирана и този стрес върху организма можел да " събуди рака" и всичко, което съм постигнала до тук, като резултати да си заминат. А аз дори не съм имала химиотерапия , а само лъчетерапия. Някой казвали ли са му нещо подобно?

# 387
  • Sofia
Фърчолет, на мен не са ми казвали подобно нещо. Виж още едно мнение. Това за пълна упойка...та нали много от нас са с операция след химиотерапия.
Това което ми е правило впечатление е, че има лекари, които като чуят онкоболни се напрягат. Други пък, въобще не се впечатляват.

# 388
Ще потвърдя ,че в САЩ ,дъщеря ми се подложи на реконструктивна операция,планова,4 м след лъчетерапия и никой ,никога не  е споменавал,че пълна упойка е противопоказна и компрометира имунитета..
Всичко беше планувано с онколог, хирург и пластичен хирург..

# 389
orange_flower, Кой хирург ще те оперира и в коя болница?

Общи условия

Активация на акаунт