Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 251
  • 778
  •   1
Отговори
# 600
Не, не се плаща със задна дата. Плаща се от деня на излизане на решението на комисията, а не от подаването на документите или операцията.
Ти не си ли в болнични сега? И след втората операция сигурно ще си в болнични.
Защото ако се явиш на телк, няма да можеш да вземаш болнични повече за това заболяване. Затова и документи за  телк обикновено подаваш след като изтекат болничните и нямаш намерение да вземаш повече.
Но ако няма да вземаш болнични, подавай възможно най-скоро. Не знам дали ще вземеш по-голям процент, да кажат по-запознатите, но не е ли  80% през първите две години,  ако нямаш и други диагнози. Защо се налага втора операция?
Не работя, домакиня съм. Първият път измамата във ВМА( писах по този въпрос по - рано) - влязох за кр биопсия с местна упойка, но ми направиха туморекромия(хирургична биопсия) с пълна упойка, при която са ми махнали тумора и малко около него, без да ми изследват лимфните възли. Сега в друга болница ще ми правят Сентинелна биопсия и изрязване на още около тумора.

# 601
Здравейте, мили хора!
Този петък д-р Гемеджиев видя нещо “не ми харесва” на мамографията на майка ми. Предстои операция, но тъй като свободно време за нея има чак след месец и половина, се свързахме с проф. Александрова от Пирогов. Успях тук там да прочета доста разнородни мнения от по-рано, моля ви, ако имате възможност, споделете, дали тя в добър вариант. Благодаря, предварително!

# 602
  • Добрич
didona666, пенсия се изплаща от датата на инвалидизация. Пише я в ЕР и се определя заедно с процентите. За безработните датата на инвалидизация е датата, когато са подали заявлението,  а за работещите датата на инвалидизация е датата на ЕР. В случай, че нямаш 5 години трудов стаж изчакай да ги направиш и тогава подавай за ТЕЛК. Ако към датата на инвалидизация нямаш 5 г. трудов стаж не ти се полага пенсия. Даже и когато ги направиш пак не ти се полага.

# 603
didona666, да, сетих се, извинявай, че не зацепих веднага, че беше ти., а случаят ти беше много специфичен, чак не повярвах като го написа какви нагли и подли лекари има
Не разчитай много на лл да знае за телк-а. Моята без малко да ме прецака сега последния път, ако не внимавах, щеше да ми пише и хашимотото в направлението. Нямаше да взема нищо повече, но за сметка на това трябваше да нося и за това заболяване епикризи и да минавам прегледи.
Има една фейсбук група за въпроси свързани с телк и нелк, може и там да попиташ дали да изчакаш или да подадеш сега. Админката е много компетентна и дава добри съвети.

valentinkag, как така направо операция?
Прави се първо кор биопсия и образно изследване, например скенер или ямр. Ако някой ви предлага направо операция, поне идете на второ или даже трето мнение.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 22:11 от Opossum

# 604
didona,имаш достатъчно документация,имаш и време,12 месеца е давността им.Да,има значение каква ще е другата операция.За РМЖ,процентите са едни,в първите две години,после намаляват.Личната лекарка   познава здравословното ти състояние,по -добре.Но,имай предвид,че ако се появат обстоятелства,който предполагат по-висок процент,винаги може да подадеш за преразглеждане.
След първата операция и епикриза, ходих при л.л.. Тя прегледа епикризата, но дори не ми каза, че имам правона Телк. Хирурга, с който имам уговорка да ме оперира, ме пита дали имам Телк и на мен ми светна лампата. Четох и тук във форума, и виждам, че наистина имам право на Телк. Ввера звънях на л.л., питах я за Телк и чак тогава тя ми каза, че имам право. Не е за вярване! Питах я, за да не губя време, дали мога сега да подам документи след първата операциа, а после след втората да подам отново и да ми добавят другите проценти. Тя каза, че не можело да пдавам 2 пъти, и че е най - добре да изчакам и да подам всичко след втората операция. Не зная дали да и вярвам. Като зная как си спестяват направленията!!!

# 605
  • София
valentinkag, как така направо операция?

Ей така, запазена марка на "Тина Киркова" Angry (Василев, Гемеджиев и.т.н.)

valentinkag, в никакъв случай директно операция, нито отворена биопсия. Първо кор биопсия и ядреномагнитен резонанс.
НЕ препоръчвам проф. Александрова!

# 606
Здравейте, мили хора!
Този петък д-р Гемеджиев видя нещо “не ми харесва” на мамографията на майка ми. Предстои операция, но тъй като свободно време за нея има чак след месец и половина, се свързахме с проф. Александрова от Пирогов. Успях тук там да прочета доста разнородни мнения от по-рано, моля ви, ако имате възможност, споделете, дали тя в добър вариант. Благодаря, предварително!
Абсурд!!!!! Бягайте с двеста от доктори, които ви хвърлят на операция, защото видели нещо. Аман, от тия хирурзи, не се научиха как се работи. Първо се прави кор биопсия, никаква операция!!!! Минава се на ЯМР, за да се види дали е злокачествено и дали са засегнати лимфни възли. Реда е ЯМР, биопсия. Извинявайте за резкия тон, но 70+ плюс теми се дъвче, че не се прави операция, а се взема кор биопсия. Пациентите се научиха, само докторите не се научиха. Бягайте от тая Тина Киркова и ВМА. Кор биопсия правят в Сити Клиник, Токуда, Мариела Василева в Щерев, Красимир Шопов, Виктор Йорданов, Ваня Митова, Онкологичната болница в Дървеница също би трябвало да вземат биопсия. Но само КОР биопсия,никаква тънкоиглена, отворена и там каквито още има. Просто са скандални!

# 607
Относно ЕР на ТЕЛК  - трябва най- отгоре с малки букви да пише" Влязло в сила ( дата)". При мен решението беше от 02.01., а " влязло в сила" - 24.01.Ходих до Телка и ми дадоха с дописаното отгоре. В банката и пенсионния фонд не ми приеха без това.

# 608
Много категорично се изказвате за стандартите.
Аз пък за 7г в темата се начетох за образувание, което на биопсия е доброкачествено,  а реално излиза, че има злокачествени клетки, ама не там от където са взели материал🤕.
Та новите стандарти са едни, но ситуацията може понякога да е съвсем друга...
Аз продължавам да не разбирам, щом образуванието е малко (на образни), защо да не се махне и така да се изследва🤔
За напредналите случаи е ясно...

# 609
Момичета, извинявайте, че се намесвам, но много категорични съвети и заключения се дават.
Че има много помощ и полезна информация тук е вярно, но не ми се струва редно да се отхвърлят с лека ръка лекарски мнения.
При добра позната след кор биопсия излезе доброкачествено образование, но два месеца по-късно при оперативното му отстраняване се оказа карцином.
Има различни случаи и не винаги едно е също е най-доброто решение за всеки.

# 610
Затова и ако се чете назад в темите, се вижда, че съветите са дори да е доброкачествено да се махне, точно защото може да има скрити клетки ин ситу или злокачествени.
Да, може и да има фалшиво негативен резултат от биопсията, но в повечето случаи резултатите са верни и като има биопсия и образуванието е малко, после лесно се прави сентинелна биопсия. А като направо се реже, може и да се отнеме тази възможност на пациента, зависи как е рязано.
Ако така или иначе ще се реже, винаги е добре първо да се почне с неинназивните изследвания, а операция винаги може да се направи. Самите лекари казват, че един месец забавяне не е фатално за този вид рак.
Иначе, ако образуванието е няколко милиметра, е друго, но това ми се струва рядко срещано.
Лично мое мнение, разбира се.
А лекарско мнение отхвърлям, макар и не с лека ръка, защото тялото си е мое и аз, а не лекарите ще живея с последиците от решението. Това ми го каза първият лекар, при когото ходих, че трябва много да мисля и аз да решавам. Друг е въпросът, че в петък видя тумора, в понеделник искаше направо да го вади, плюс всички лв. Но съветът беше добър и всеки път като ида на лекар се сещам за него.
И във всяка професия има и много кадърни хора, и такива които претупват работата си.
Че човек за едни плочки в банята търси майстор с препоръки, какво остава за нещо, от което му зависи живота.
Все пак решението винаги си е на пациента, нашето наистина са само лаишки съвети, мисля че е ясно. И то от нашия опит, все пак случаите ни са различни. Blush

# 611
Да, абсолютно съм категорична за стандартите, защото са от 20 години. В никакъв случай не съм искала да бъда рязка,или да се изказвам пред хирурзи, но при суспектна лезия Бирадс 4 и Бирадс 5, световните златни стандарти препоръчват задължително кор биопсия чрез ехограф. По долу ви давам линкове, за да се уверите че не си измислям и цели научни бордове са го описали като препоръка. Директна хирургия НЕ се препоръчва освен в изключително редки случаи, като - отказ на пациента, спешно състояние при пациента, или лезията е на място където е невъзможно да бъде взета проба. Целта на биопсията е да се избегне ненужно оперативно лечение, защото при доброкачествено образувание не е задължително оперативно отстраняване и да се избере най добрия терапевтичен план. Представете си случая-директна операция, ако е доброкачествено се спира. Ако е злокачествено се налага ВТОРА операция, за да се доизчисти полето и да се премахнат лимфни възли. Това са ДВЕ операции-разход за здравната система, травма на пациента с два пъти упойки, болничен престой, възстановяване. Всичко това може да бъде избегнато, ако се направи кор биопсия. Ето това е обяснението, защо винаги се прави кор биопсия, при нея се планира стратегията и се избягва ненужна травма на пациента от двойна упойка и двоен болничен престой. Изключително логично и разумно обяснение.
Това са стандартните, проблемът е че в България всеки си прави каквото си иска, без да се съобразява с тях.
https://www.ejso.com/article/S0748-7983(23)00930-7/fulltext
https://www.nice.org.uk/guidance/qs12/chapter/Quality-statement- … -Timely-diagnosis

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 08:33 от haidi

# 612
Аз пък смятам, че пациентът трябва да избере какво да му се прави, след като е бил информиран за алтернативите
Напомням моя случай - инситу уж "доказан" с мамография, ехография, ЯМР, вакуумна биопсия
настоявах за торална мастектомия, не махали здрави органи ?!? - правят частична  и намират и тумор, който не се видял на нито едно изследване и хайде още една операция
ми ако ме бяха послушали щях да имам само една операция и до там, а не цели 4 и тежка химиотерапия, от която едва оживях щото и там решиха да го карат евтино
и това в "бяла" Швеция както се казва често, в БГ поне човек все още може да избира, тук не, третират те като добитък според общите предписания, голям праз че са мили и пърхат с мигли

та тези модерни стандарти в моя случай само ми донесоха повече проблеми, не трябва да се прилагат сляпо
последна дума трябва да има пациентът, а не стандарт, който няма как да е универсален за всички случаи

# 613
В "белите " държави,от моя опит, пред застрахователя трябва да бъде обоснована нуждата,от каквото и да е.Липсата на протоколи и стандарти води до хаус,пример в това отношение е и ситуацията в бг.Пациента трябва да е информиран и да вземе решение...да приеме или не,но план за лечение,трябва да се състави от мултидисциплинарен екип.Подчертавам,екип..
Но това...в един по-съвършен свят...

# 614
Здравейте!
Имам въпрос относно производствената характеристика.
Искат ми този документ от ТЕЛК за продължаване на болничните. В момента фирмата ми го подготвя, но счетоводителката ми каза, че има поле за подпис от службата по трудова медицина. Въпросът ми е, необходимо ли е да ходя при тях, изисква ли се печат от тази служба или само подпис?

Благодаря ви!

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 11:51 от LadyMillion

Общи условия

Активация на акаунт