Съфорумки с намален слух -2

• 3 974
  • 115
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, не намерих подходяща тема, затова ще си задам въпроса тук. Дъщеря му е в 1 клас и до сега има затруднения с произношението на някои звуци - р, ц, з, щ. По тази причина започна консултации с училищния логопед, който ни застреля - според него тя не чува последния звук от думите (казват мама, тя чува мам) Днес ходихме на преглед при УНГ, който след аудиометрия установи почти 50% глухота. 80 децибела. Не съм изобщо наясно с темата и може да не обяснявам всичко правилно. Насочи ни към ИСУЛ за по-прецизен преглед и каза, че при малко дете резултатите са субективни. Тя изобщо не е показвала с нещо, че не чува. Освен че е по-гръмогласна от малка. Дядо ѝ също е УНГ-специалист, той също не е забелязал нищо притеснително до момента. И съм в пълен шок. Моля, кажете ми ако имате подобни наблюдения, какъв е шансът аудиометрията да сгреши

# 106
  • Добрич
80 db е сериозно увреждане. Не мисля, че е възможно да остане незабелязано.

Аудиометричното  изследване е субективно. Може детето да не подава веднага сигнал (натиска се бутон, може би знаете).

При по-съвременните апарати, когато се натисне бутона, апаратът автоматично регистрирам прага за съответната честота.

При по-старите апарати операторът приема сигнала и след това отбелязва стойността на съответната честота, т е  още една възможност за неточности...

Вие бяхте ли с нея на аудиограмата?

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 17:18 от Вела

# 107
  • Sofia
Задължително в ИСУЛ. Едната ми племенница на 7г. твърдеше, че не чува с едното ухо (, затова не изпълнява, когато ѝ се каже нещо). Сестра ми я води при УНГ и на тимпанометрия не се установи проблем. Тя продължи да го твърди и я отведох на тест на слуха в Ототон, защото беше най-лесно - ужас, едното ухо напълно глухо, въобще не реагира на сигналите. Даже им се стори, че виждат перфорация на тъпанчето Open Mouth Силно се притеснихме и събрах сили и време да я отведа в ИСУЛ. По принцип децата минават с предимство, но пак си е едно голямо чакане.
Направиха ѝ две аудиограми през малък интервал от време. Не ми позволиха да присъствам, чаках отвън. Заключението и от двете идентични аудиограми беше - отличен слух и на двете уши и много театър от нейна страна. Разпитах я какво са правили - играли с кубчета Rolling Eyes Не можа да ми обясни повече. Явно имат начин да проверят слуха на дете.

Искам да кажа, че в ИСУЛ си знаят работата, колкото и да са архаични. Доста хвален детски УНГ (д-р Френгов) в консултация по телефона, защото беше извън София, също ми каза - отивайте в ИСУЛ, там колегите знаят какво да правят с деца. Сега видях, че за проф.Попова се записват часове в Супердок. Ние ходихме с направление. Бих избрала да я посетя в ИСУЛ, а не в другия кабинет.

# 108
Привет!
Къде в Бургас дават 40 батерии за апаратче?
Майка ми има номерче от НЗОК, но не е нясно от къде да ги вземе.

# 109
Задължително в ИСУЛ. Едната ми племенница на 7г. твърдеше, че не чува с едното ухо (, затова не изпълнява, когато ѝ се каже нещо). Сестра ми я води при УНГ и на тимпанометрия не се установи проблем. Тя продължи да го твърди и я отведох на тест на слуха в Ототон, защото беше най-лесно - ужас, едното ухо напълно глухо, въобще не реагира на сигналите. Даже им се стори, че виждат перфорация на тъпанчето Open Mouth Силно се притеснихме и събрах сили и време да я отведа в ИСУЛ. По принцип децата минават с предимство, но пак си е едно голямо чакане.
Направиха ѝ две аудиограми през малък интервал от време. Не ми позволиха да присъствам, чаках отвън. Заключението и от двете идентични аудиограми беше - отличен слух и на двете уши и много театър от нейна страна. Разпитах я какво са правили - играли с кубчета Rolling Eyes Не можа да ми обясни повече. Явно имат начин да проверят слуха на дете.

Искам да кажа, че в ИСУЛ си знаят работата, колкото и да са архаични. Доста хвален детски УНГ (д-р Френгов) в консултация по телефона, защото беше извън София, също ми каза - отивайте в ИСУЛ, там колегите знаят какво да правят с деца. Сега видях, че за проф.Попова се записват часове в Супердок. Ние ходихме с направление. Бих избрала да я посетя в ИСУЛ, а не в другия кабинет.

Благодаря много за съветите. Изобщо по никакъв повод не бих предположила, че има проблем със слуха. Чува комари и мухи в стаята, чува кучето на съседите, като драска с нокти по пода, докато ходи. Много се надявам и нейният случай да е просто театър.

# 110
  • София
Да си кажа понеже аз ходя при проф. Попова дори и да си запишете час през супер док тя си приема в кабинета в ИСУЛ нищо, че пише МЦ ИСУЛ тоест регистрирате се на 4 ет. там където е спешното и после отивате в другата сграда където си и е кабинета.
За частния кабинет не мисля, че приема по нзок.

Привет!
Къде в Бургас дават 40 батерии за апаратче?
Майка ми има номерче от НЗОК, но не е нясно от къде да ги вземе.

От фирмата откъдето си е купила слуховия апарат и работят с НЗОК там казва кода и те дават батериите. Срока е 6м.

# 111
Апаратчето е от София,  а тя е в Бургас и не й се занимава с куриери и трябва да плаща две доставки заради протокола.

# 112
  • Карлово
Апаратчето е от София,  а тя е в Бургас и не й се занимава с куриери и трябва да плаща две доставки заради протокола.
В кой да е магазин за помощни средства ще и дадат.

# 113
  • София
Да. На сайта на нзок има списък с фирмите в цяла бг който работят с помощни средства по касата и можете да видите кой са или ако знаете отивате направо там.

# 114
Здравейте,
Някой ползва ли приложението Signia? Рядко го използвам, ама тия дни се опитвам да вляза да си настроя силата на звука и изобщо не реагира.

# 115
  • Sofia
Здравейте,
Някой ползва ли приложението Signia? Рядко го използвам, ама тия дни се опитвам да вляза да си настроя силата на звука и изобщо не реагира.

Аз не го ползвам, но го имам и влизам в него без проблем (пробвах). Може би трябва да го преинсталираш.

Общи условия

Активация на акаунт