За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 15

• 18 854
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Цитат
Засега върви много добре, но чета рускините, че негодуват от липсата на целувки. Stuck Out Tongue Winking Eye Други намират ГГ-ня за момиче със здрав разум и че и без целувки химията била видна.
+1 потвърждавам, върви за сега добре и без целувки на този етап, но пък е интересно и като гледам целувки едва ли ще има.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 23:43 от Danifin1

# 211
  • София
Покрай споменаването на японските данго се сетих за захарния глог,често показван в китайските псевдоисторически сериали,плодчетата изглеждат доста по-големи от глога с големина на малки боровинки по нашите ширини или на онзи континент плодовете са по-едри.Интересно ми е дали и сега се продава подобен десерт.

Китайският глог е като мушмула (те са и от едно семейство), но не е толкова мек. Иначе и на вкус прилича леко. Много е вкусен - пресен, сушен, на мармалад. А тези клечки със захаросан глог са едно от най-вкусните неща, които съм яла. Има ги под път и над път. Самото захаросано е меко, не лепне много по зъбите, съвсем леко се усеща хрупкавост. Освен глог продават и пак захаросани на клечка ягоди, грозде. Но глогът си им е нещо като национален плод - по сергии, по колички, има и такива като в сериалите - на ръка ги носят.

Друго от сериалите са захарните животни от захарно тесто, което се надува като стъкло. И също едни плоски захарни фигурки, които рисуват с течна смес на плоча.

# 212
  • пак на Рив Гош
+1 потвърждавам, върви за сега добре и без целувки на този етап, но пък е интересно и като гледам целувки едва ли ще има.
Добре, навихте ме да го погледна и без целувки! Stuck Out Tongue Winking Eye Като си свърша текущия китайски.

Уин, видя ли вече първото камео в Resident Playbook? Wink

# 213
  • вятърничава
Защо сега така ме изкушавате?

# 214
  • Русе
..................

Леле, как ме стресна?! Joy Има излъчени само 2 епизода от с/н  и още не съм видяла нищо "камео" - само младата гинеколожка, влюбена в ГГ / гинеколога / йониката. :sweat_smile Sad ужасна съм знам, ама пусти имена...)

# 215
И кой се е появил, че аз уж "изгледах" двете серии - много ме успокояват.

# 216
  • пак на Рив Гош
Защо сега така ме изкушавате?
Щото сме гадни Joy

Уин, Вики, точно тя е, Chu Min-A (в ролята - Anh Eun Jin). Пак е камео, макар и не на някой от баш-главните Wink .

# 217
Изгледах дето ми препоръчахне Crash Landing on You -  доста впечатляващ сериал,  благодаря ви за препоръките.
Някой знае ли дали наистина няма С. Корея нама никакви възможности за телефонно, мобилно или др.начин свързване, както е показано в сериала, или това сега не е така?  И пак се свързаха със втория брат на Гл. Героиня в началните епозоди. 
Гледам има в интернет някакви екскурзии до там, но ходи ли някой?  Предполагам и че първите епизоди от сериала никак не са снимани там.
За китайския глог - опитах го тука в София, на някакво китайско събитие продаваха по 2 лв клечката, (казаха ми, че плода е от Китай) - ами плода сам по себе си щеше да ми хареса, ама захаросването хич не им се беше получило - така че не ви разбирам, като казвате, че е вкусно.  Съвсем не беше както ELZAFB  го описваш.  Според мен не им е била ясна технологията на захаросването.

# 218
Аз влизам, за да се оплача от Гоблина Sad
Две-три години вече гледане на сериали, а още не го бях гледала и си викам - дай да наваксам с класиката, сигурно е хубав...Та, почнах го... хареса ми в началото, но още към 4-5-ти епизод страшно взе да ме дразни държанието на главната. И изобщо цялата постановка с голямата любов между чичото и "малкото момиченце", някак много ми е неприятно за гледане. Главната уж на 19, а през цялото време се държи като разглезено 5-годишно детенце. Той пък я глези все едно й е баща, да не кажа нещо по-грубо... "Гладна съм, искам да ям" - "Ама разбира се, отваряме вратата и сме в луксозен ресторант", "Ама искам да дойдеш, че ми е скучно" - "Ама разбира се, идвам, или по-добре направо ела ти да живеееш у нас".
И цялото й държание толкова инфантилно... блях...Scream А чичото я гледа с премрежен поглед... спирам го, не се трае, въпреки че Гоблина и Грим Рипъра са стахотна двойка Sad

# 219
  • България
И аз не харесвам такива истории.

# 220
  • пак на Рив Гош
Prinx, от репортажите за Северна Корея, които съм гледала, наистина няма никаква възможност (освен за някои мнооооого избрани хора) да се свържат с външния свят. Имат някакво подобие на интранет и имейл, имат свои варианти на мобилни телефони и таблети, базирани върху стари китайски технологии. Но те не са достъпни за всички хора, а за елита по градовете. Връзката с останалата част на света е несъществуваща.
Екскурзиите са организирани, от лицензирани туроператори (не може човек да се самоорганизира, както например, Елза до Китай), при подаването на документи за виза подписваш декларация, че не си журналист, военен и не помня още каква професия. Веднъж на място, непрекъснато си придружаван от два гида (за да се наблюдават един друг дали няма да дадат неправомерна информация), пътуването е само с автобус, по определен маршрут и забележителности, имаш подробен инструктаж какво и как да снимаш (особено статуите на двамата вождове), вечер нямаш право да напускаш хотела и да се движиш сам, нямаш право да говориш с хората на улицата или в метрото. Има само един хотел за чужденци и по подразбиране си настанен там, като нямаш право да ходиш на един от етажите. Ако искаш да изпратиш мейл, това е възможно само от рецепцията на хотела, като даже не го пишеш ти, а пишеш текста и адреса на бланка, която първо се проверява и после рецепционистката набира текста на компютъра и го изпраща. Всичко това, под звуците на непрекъсната пропаганда от високоговорители, която започва в 6ч сутринта. Репортажите, които съм гледала (плюс един пътепис от един английски актьор и водещ) са отпреди пандемията, но не вярвам нещата да са се променили оттогава насам.
А, и сериалите и музиката от Южна Корея са абсолютно забранени и притежаването им се наказва със затвор (в най-добрия случай).

Първите епизоди на Crash Landing on You са синмани на остров Чеджу. А градчето в Швейцария, където Бини свири на пиано на понтона преди време въведе такси за достъп, заради голямото количество азиатски туристи, които са започнали да го посещават след излъчването на сериала.
https://youtu.be/9fbwz1KA1vQ?si=oh-RSVOu_3u_O3fK

П.П. Повечето репортажи за Северна Корея, които съм гледала, са на френски, но намерих някои на английски. Например: https://youtu.be/reEZn3mJ-Fo?si=jLVhuTIDI8wyH-6r

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 22:58 от Роца

# 221
  • вятърничава
Гледам има в интернет някакви екскурзии до там, но ходи ли някой?  Предполагам и че първите епизоди от сериала никак не са снимани там.
JoyJoy
Prinx, приемам го за шега. За твое добро, не искам да губим наши хора от темата Persevere
Скрит текст:
Док. филм - "Пътешествие в Северна Корея с Майкъл Палин"
Книга - "За да живея" Йонми Парк

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 22:58 от bb6

# 222
  • София
Prinx, може би не са били прясно захаросани. Там понякога съм ги взимала направо топли още. Но и захарният сироп е различен, защото тази година донесох вкъщи и по плодовете почти не беше останал - целият се беше втечнил. А миналата година бях купила едни опаковани по три броя вътре и бяха толкова твърди, че не се ядяха. Иначе те си ползват глога за стомах - който и китаец да хвана, все ми обяснява колко е полезен. Тук в София продават едни глогови дискчета и ми беше станало много смешно като в един тайвански сериал си раздаваха същите при стомашни болки.

За С. Корея не знам дали ви разказвах - казвам на едно китайче, че искам да отида там (има организирани екскурзии с китайски агенции) и той ми отговаря “За какво ти е? Там нямат никаква свобода, никакви права, не можеш да се разхождаш спокойно и могат да те арестуват за най-малкото, дори просто да снимаш нещо, което не си разбрала, че не трябва”. Което… в моето съзнание - китаец да ми го каже, явно там наистина е страшно.

# 223
Thai Cave Rescue
Ако трябва да гледате само един тайландски сериал…гледайте този.
Да, плаках през цялото време 😭😭😭
Това е сериал по истинската история на момчетата, които прекараха 18 дни в пещерната система Там Луанг (провинция Чианг Рай, Северен Тайланд) през 2018г.
Това е сериал за вярата, силата, надеждата, постоянството и екипната работа.
Въпреки, че знаете, че всички се измъкват добре, това все пак беше и гризене на нокти. Трудно е да гледате как дните минават и да не изпитвате съчувствие към децата, които са преживели това ужасно изпитание. Това е разказ не само за оцеляването, но и за спасителните усилия, помощта на хиляди хора (над 10 000), действията на правителството, ролята на пресата и др. Толкова много хора от най-различни места с различни професии успяват да работят заедно. Страхотно е.
Направен е изключително добре без неудобна актьорска игра и без лош английски.

Накрая когато е ясно как ще бъдат спасени остават момчетата да решат реда по който да излезнат. Първо излизат децата, които живеят най-далеч, за да могат да успокоят близките на приятелите си докато се прибират. Те не са наясно с размерите на спасителната операция и вярват, че трябва да се приберат с велосипеди.

Момчетата са успели да издълбаят проход от 5 метра с подръчни средства с цел да успеят да се измъкнат сами.

Така, че ако обичате подобни истории непременно го гледайте.

# 224
Аз влизам, за да се оплача от Гоблина Sad
Да, колебаех се дали да пиша по тази тема. Известен е култът на Изток към младите/малки момиченца и т.нар. 소녀 (Sonyeo): (This simply means "girl" and can imply a sense of youthfulness and innocence associated with young girls). Ким Го Ън ми е малко вън от тези представи- изглежда ми по-скоро на лелка, най-вече заради широкото лице. Дори на моменти визуално я възприемам като по-възрастна от Гоблина. Но и в сериала годините са нещо относително. Четох интервю на Gong Yoo, в което макар и не пряко казва, че сюжетът му е малко чужд заради идеята за прераждането и свързването на темата с огромния брой самоубийства в страната. Сиреч, ако ще има прераждане- да живеем с надеждата, че в следващия живот ще сме по-щастливи от сегашния... Не за да оправдавам сериал- но цялата история е фантасмагорична. И действително бромансът там е това, което си заслужава гледането.
За Северна Корея- не виждам причини някой да желае да ги посети. Не мога да съдя за реалностите на живота там вън от видяното по документални филми. За мен подобна романтична история като във филма е невъзможна. В момента руската компания "Валберис" са си "внесли" работници от там. Китай също често използва робски работна ръка от страната. Известно е, че техни военни части воюват на страната на Русия в Украйна. Но дори да се абстрахираме от всичко това- знае се, че голяма част от хората там не си дояждат, живеят в голяма бедност. Не бих могла да се чувствам добре на подобно място като "турист".

Общи условия

Активация на акаунт