За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 15

• 18 800
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
За мен Китай е една от страните, за които всякакви обобщения са невалидни. Огромна страна с множество народи, езици и традиции. Комунистическата власт е наложила своя отпечатък, но и множество последствия като недостига на жени. Примерно- демографски в селата има жени. Мъжете обаче отиват в градовете за заработка. Това допълнително утежнява проблема. Прави ми впечатление, че текущо тези теми (за многоженството) се подемат от англоезични автори в гонитба за популярност. Да не говорим, че има създадени цели градове или бизнеси, изцяло насочени към чужденци, в т.ч. с проституция и гемблинг. Моите впечатления са, че в "нормалните" семейства властта е изцяло в ръцете на жените- съпруги. Без тяхна санкция нищо няма да се случи. Но езиковата бариера и местни традиции са толкова силни, че за чужденец според мен е тотално невъзможно да прави проучване- каквото му покажат- с това ще си остане.

# 496
  • Русе
Моля за някакво мнение за този сериал "Unchained Love" с Дилан Уанг! От 2022/23 г е и сигурно сте го коментирали. Може в спойлер...

# 497
Win, на познавачите в темата беше се харесал. Аз не понасям ГГ-я. По- скоро актрисата. Сюжетът е интересен.

# 498
  • България
Моля за някакво мнение за този сериал "Unchained Love" с Дилан Уанг! От 2022/23 г е и сигурно сте го коментирали. Може в спойлер...
Много харесвам и актрисата, дълго време беше първа в списъка ми с китайки, но няма роли и Бай Лу надделя.
Ето мнението ми за сериала:
https://bg-mam.ma/p/1516718/45925974

# 499
  • Русе
Благодаря, Моарейн и Виктория! Flowers Hibiscus Исках да гледам нещо добро с Дилан, значи не е това!

# 500
Благодаря, Моарейн и Виктория! Flowers Hibiscus Исках да гледам нещо добро с Дилан, значи не е това!
Следващият с Бай Лу и Дилън е още по-непоносим. Там ти идва да се застреляш.

# 501
  • Русе
Следващият с Бай Лу и Дилън е още по-непоносим. Там ти идва да се застреляш.
Не знам колко пъти са играли заедно и дали е "следващия", но един с тях двамата го стопирах още в началото - толкова не естествена игра не бях виждала!

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 21:23 от winona

# 502
Ами, права е китайката  - то не само китайците си казват  "тези са група там, но ето ТОЗИ -  е актьор" - и разликата между актьор и не, е осезаема.
и, е, сега разгледах - за всички, на които им си личи, че са професионални актьори - имат специално актьорско образование.  (доколкото има информация на английски за образованието им)
Напр.  Wang Xing Yue - Performance Department of the Central Academy of Drama;
            Vin Zhang    престижната Shanghai Theatre Academy;
              Leo Wu         - Beijing Film Academy;
              Dilraba Dilmurat   - Xinjiang Arts Institute; Northeast University; Drama, film and television at Shanghai Theatre Academy
             Geng Le (направи ми впечатление в Дългата Балада), Central Academy of Fine Art.

Даже и Гоблина го проверих – нищо, че не е китаец - завършил е   Kyung Hee University's Department of Theater and Film
Gong Yoo "Gong Ji-cheol" има различни писаници, че може да е 79 поколение потомък на древнокитайския философ Конфуций,   само че ,  самия актьор бил казал, че не бил от тоя Gong клан.   Макар че за 79 поколения като включим и наложниците, за които пишете как се разследва кръвната линия не знам.  Така, че въпросът колко не е китаец е малко трудно проследим.

Сега - единствено Allen Ren ми се опъна - но тоя май е някаква скатавка - не оповестявал инфо особено - е, имал дългогодишна приятелка, за която споменал в 2017 г. но от 2016 бил женен за нея. 

Все едно - тоя е единствения дето по мое мнение  Е АКТЬОР, но не намирам потвърждение да е учил за такъв - ако някой от вас изнамери инфо от китайски източници, много ще Ви бъда благодарна.  Значи като завършил гимназия, почнал работа на летище - и толкова много учел и работел едновременно, че му дали някаква спациална награда.  После учел пеене и танци, щото искал да става актьор - това пише за него.   

Сега - по въпроса за наложниците гледам сте дискутирали - и на мен ми беше странно, като тръгнах да ги гледам тия сериали,  не само това и не само Китай.   Напр. Соломон е имал 700 жени - принцеси и 300 наложници.
Първият китайски император (който се играе от Vin Zhang в Жената на краля) - също е имал не известно много жени, и около 50 деца.   Всъщност, в тоя сериал жените играеха повече политическа роля - ами направо нещо като посланици - на държавите, които са включиха в Империята - и си дърпаха за интересите на собствените си държави.  Казва се за тоя император, че е поставил основите - изградил система на държавно управление, което функционира 5000 години, до установяването на комун. режим в Китай.
Но относно отношения на този император със жена, единствената що-годе от към нашите разбирания (с героинята на Дилраба) e абсолютно измислена и няма общо с историята.  Били са много различни.

Това отношение мъж-жена, което ние сме свикнали да разбираме днес е формирано от християнския ни произход, а именно - връзка (завет) на един мъж със една жена, в свещен брак, който се сключва на небесата и администрира на земята. 

Ние гледаме сериали за епохи,  когато това разбиране не е било доведено до знанието на хората, много преди свещенослужители като Св Валентин (отбелязван от западните църкви на 14 фев) да рискуват животите си, за да венчават масово.   

Не само епохата, но и локацията - ето - Комунист. режим в Китай е вкарал нов семеен кодекс.  Ами че откъде китайскита комунисти са взели тая идея един мъж с една жена?  Ако щяха да го измислят за 5000 г- все щяха да го измислят.  Сигурно от СССР, на мястото на Руската Империя, с господстваща източно-православна църква, управлявана от Императора чрез Синод.

Но, наистина като гледам взаимоотношенията им, не знам колко им е не чуждо това един мъж- една жена в свещен съюз, привнесено им е явно - както бегло спомена Елза за отношението към изневерите.  Както сигурно им е привнесено и празнуването на Св Валентин.   

А че жените масово командорели в китайските семейства - ами и това е нехристиянски ред и е на бедност.

# 503
  • пустинен пъпеш
За Allen Ren според дорамчиците -Образование: Qingdao Foreign Affairs Service Vocational School.Той беше играч на тенис на маса и тренираше с Джан Джике (3-кратен олимпийски шампион, 6-кратен световен шампион). На 9-годишна възраст той се присъединява към провинциалния отбор на Шандонг, но поради контузия на 16-годишна възраст е принуден да напусне спортната си кариера. След това Джиа Лун заминава за Южна Корея, където учи музика.През май 2010, благодарение на селекцията на телевизионното предаване „Щастливи момчета“, той спечели топ 5, влизайки в топ 300 на страната.

# 504
  • Русе
Само малко допълвам Рудуду относно Алан Рен:
Може да няма завършено актьорско образование, но, от малкото гледани неща в негово изпълнение, той се справя прилично добре. Женен е за своя колежка, Nie Huan, която е с образование - "The Central Academy of Drama".

# 505
  • пустинен пъпеш
Стана ми интересно от каква до каква възраст обхващат различните училищни степени в Китай и съответно в Корея ,защото според това :"Като студент, от 16-годишна възраст, той започва да работи, печелейки пари за обучението си, в отдела за продажби на дрехи.", студентската степен при тях започва по-рано.

# 506
  • вятърничава
Да попитам victoria, ако Гонг Ю или красив китайски актьор се беше появил на МЕТ гала по гащи, щеше ли да го критикуваш така,а? Joy
Spring of Youth (2025)  не харесах и аз еп.1,като Tuon. Дори не можах да го догледам. Нямам проблем с любовния триъгълник, като такъв, а с "ъглите" на триъгълника. Той е лигав кпоп идол и сякъш е паднал от друга планета.Тя има кресливи,държащи се глупаво роднини жени. Много кресливи и момичета и момчета в тоя сериал. Единствено третото колело се справя прилично,  стори ми се познат,при търсенето разбрах - той беше брат на ГГ-ня в Love Next Door. Работеше във фитнес зала и се разкарваше по потник и мускули.Участвал е и в Lovely Runner ,Sh**ting Stars.Симпатяга е и му личи,че има повече опит от Той, който се оказа в реалния живот член на кпоп група,която тепърва ще дебютира. А това му е втора роля, явно се опитват да го промотират.
Ако продължава по този начин, дори и камеото няма да ме задържи на клона.
The Haunted Palace - ИмугитУ ми харесва как се кисне в реката и възстановява сили след сблъсъка със злите духове. То и аз се изтощавам само да следя от чие тяло излизат и в чие влизат лошите Misc Ghost.Ще трябва схема да си начертая. Братът на ИмугитУ, който се появи в последния епизод също е хубав (щото е в рокля и е с дълга коса) и внесе малко свежест.

Danifin, твоят човек от Делхи с кексовете е стигнал и до Япония.
https://www.instagram.com/shivesh17/p/DJMGCB_PS83/?img_index=1
https://www.instagram.com/shivesh17/p/DJHYMm3IHul/?img_index=1
Чудя се само той с неговия английски и японците на техния джапанглиш как ли се разбират Thinking
Заслужавам кекс с манго и снимка с Animal Cat2, защото е четвъртък!

# 507
Danifin, твоят човек от Делхи с кексовете е стигнал и до Япония.
https://www.instagram.com/shivesh17/p/DJMGCB_PS83/?img_index=1
https://www.instagram.com/shivesh17/p/DJHYMm3IHul/?img_index=1
Чудя се само той с неговия английски и японците на техния джапанглиш как ли се разбират Thinking
Заслужавам кекс с манго и снимка с Animal Cat2, защото е четвъртък!
LaughingLaughing Само дето не е мой човек, случайно ми е попадна негова рецепта, която съм приготвяла.
Бих те почерпила ,но не е останало нищо от кекса с манго, но за това пък съм на етапа приготвяне на торта за рожденичка.
Но мога да ти покажа котката на съседите

И малко анонси

# 508
  • вятърничава
Да, трябваше "твоят" да напиша, защото го видях благодарение на теб. От рецептата за кекса тръгнах и до къде стигнах, но снимките от Япония са интересни. И вкусни.
Котката на съседите ми се струва малко недружелюбна Joy
Анонсите са много полезни.

# 509
Е, как да гледа дружелюбно като срещу нея стои и я гледа един игрив доберман, който иска да си играе с нея  LaughingSatisfied

В очакване съм на този, точно като за мен.

Общи условия

Активация на акаунт