Хеликобактер пилори - трета тема

• 4 539
  • 156
  •   1
Отговори
# 120
Важно е, не от колко време я имаш, а какви поражения е нанесла.  Количеството и силата на симптомите не са право пропорционални на количеството бактерия ( възможно е големи поражения без силни симптоми).

# 121

Здравейте, невежа съм по въпроса, а прегледа ми е чак на 31.07 и първия резултат ми изглежда позитивен, означава ли че имам тази гадна бактерия в момента?!

# 122

Здравейте, невежа съм по въпроса, а прегледа ми е чак на 31.07 и първия резултат ми изглежда позитивен, означава ли че имам тази гадна бактерия в момента?!

Направете си дихателен тест докато чакате.

# 123
След проведена гастроскопия с биопсия, резултата за хеликобактер беше положителен. От болницата ми предложиха някакъв антибиотик, който не съм чувала. Имам проблем с приемането на антибиотици и се усъмних в резултата. Винаги съм имала проблеми със стомаха, като доста често е било на нервна почва. Пуснах си кръвни изследвания самостоятелно и излязоха негативни. Какво бихте ме посъветвали.

# 124
Кръвните тестове са с висока вероятност за грешка. Гастроскопията е инструмент с голяма точност. Не всеки който има ХБ има оплаквания. Ако няма да приемате АБ просто не си правете труда да правите повече изследвания. Но приемете рисковете от последствията. Какви са те - има информация навсякъде.

# 125
Скрит текст:
След проведена гастроскопия с биопсия, резултата за хеликобактер беше положителен. От болницата ми предложиха някакъв антибиотик, който не съм чувала. Имам проблем с приемането на антибиотици и се усъмних в резултата. Винаги съм имала проблеми със стомаха, като доста често е било на нервна почва. Пуснах си кръвни изследвания самостоятелно и излязоха негативни.
Какво бихте ме посъветвали.
Нищо.
Търсиш валидация за решението си ли?
Каквото искаш прави. То е твоя отговорност или безотговорност.

# 126
Здравейте отново! Идвам да се похваля, че преминах през антибиотиците успешно! Приключих ги преди 4 дни, първата седмица беше ад, но постепенно започна да се подобрява. Изключително благодарна съм, че намерих тази група защото иначе не вярвам, че щях да се справя. Имах нужда от емоционална подкрепа и я намериш тук с вас! Благодаря ви! ❤🙏

Също така идвам и с въпрос… от 9 дни вече не съм имала силно гадене, в деня може да имам веднъж или два пъти, но почни незабележимо чувство и минава за 30 мин макс. Днес то се усили, и се чудех дали ви се е случвало и на вас? Това значи ли че терапията не е помогнала или просто стомаха ми все още се възстановява?

# 127
  • гр.София
Rositsa, аз никога не съм имала такова усещане. Явно при всеки е различно.

Отдавна се каня да кача тук ценен отговор от темата в бг мамма, в която отговаря специалист- гастроентеролог. Понеже периодично се пита как без антибиограма...
"Здравейте,за лечение на Хеликобактер пилори четворният протокол с метронидазол и тетрациклин единственият сигурен избор ли е?
Лечението е универсално,как без антибиограма се определя дали тази често резистентна бактерия ще се повлияе?
Има ли как да се прецизира какво да пиеш и на какво е чувствителна бактерията?"
Отговорът на д-р Мариета Симонова
"Здравейте!
Четворният протокол, за който пишете е препоръчвания протокол за лечение на Хеликобактер пилори  (НР) според последните европейски и американски гайдлайни. Препоръките са на база на епидемиологични проучваня и проучвания за резистентност на НР  към използваните антибиотици. Не се препоръчва колтурелно изследване т.е микробиологично изследване и тестване за антибиотична чувствителност при първа линия терапия т.е при първо лечение. За целта трябва да се вземе стомашна биопсия (4 проби) и да се изпрати за микробилогична култивация в специална среда и в лаборатория, която може да направи това култивиране (не е стандартна процедура). Не се извършва рутинно дори в Западноевропейските страни. При неуспех на терапия особено след втора линия медикаменти едва тогава е задължително изследване."

# 128
от 9 дни вече не съм имала силно гадене, в деня може да имам веднъж или два пъти, но почни незабележимо чувство и минава за 30 мин макс. Днес то се усили, и се чудех дали ви се е случвало и на вас? Това значи ли че терапията не е помогнала или просто стомаха ми все още се възстановява?
Аз имах гадене коеъо мислехме че е от ХБ, но то остана и след това. Сутрин е много силно, иначе може да се случи и през деня, когато съм в стрес или недоспала. Оказа се че е свързано е с това че имам нервен стомах, с повишена киселинност и рефлукс. Справям се като винаги имам малко шише с вода в чантата от което отпивам само глътка.

Европейския протокол съм го публикувала и аз преди това. Проблем е, че човечеството потребява много повече АБ от преди и тези  протоколи трябва да се съобразят именно и с това. Още повече не говорим за ситуация на бактериална инфекция която изисква незабавни мерки. Необходимо ли е чак два пъти да се "култивира" бактерията с няколко АБ. Все пак ако се прави гастроскопия и се взема проба, защо да не се вземат 4 проби от различни места и да се реши кой все пак е подходящия протокол за лечение. Ще стане по-бавно, но сигурно.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 16:59 от _re_ge

# 129
Росица, браво. Време трябва.
Аз по- бавно се възстановявах.
И си пиех моите билкови работи.
Все още пия.

# 130
  • In the land of Never Never
След проведена гастроскопия с биопсия, резултата за хеликобактер беше положителен. От болницата ми предложиха някакъв антибиотик, който не съм чувала. Имам проблем с приемането на антибиотици и се усъмних в резултата. Винаги съм имала проблеми със стомаха, като доста често е било на нервна почва. Пуснах си кръвни изследвания самостоятелно и излязоха негативни. Какво бихте ме посъветвали.
Кръвните изследвания не са точни. 
Ако и мате съмнения, направете си дихателен тест. На първа страница ще намерите информация за различните тестове.
Пускам пак видеото на д-р Тошков, което споделих наскоро,за дихателния тест.
https://youtu.be/QZForYCGUus?si=L1T9dufd9YyHg0Ra
Ако имате още съмнения, направете си и фецес.

# 131
Здравейте,

кръвните тестове са най-ненадеждните. След тях се нарежда фецес, дихателен, биопсия. При отрицателен кръвен и фецес на мен сущо ми откриха хеликобактер миналата година с биопсия по време на гастроскопия. Първият протокол обаче не сработи в достатъчна степен въпрвки уж отрицателния тест месец след лечението, но имах подобрение.

Февруари месец с нпва гастроскопия се потвърди отново хеликобактер. Лекарят ми настоя да отложим лечението, за да излекувам първо вагинална кандида от по-специфичен вид, което отчитам като грешка, защото пет месеца по-късно не можах да я излекувам, и просто реших че в крайно време да започна антибиотиците, като получих и бактериялна вагиноза. Известна неадекватност от страна на лекуващия ме лекар и моята собствена ми докара доста голямо мъчение и психически се чувствам също вече доста зле. Определено от двата проблема трябваше да приоритизираме хеликобактер, а гъбичката, бога ми не ми носи на тоя етап системни проблеми и не ми влошавя качеството на живота кой знае колко. Наложи се да излъжа въпросния лекар, че вече съм излекувала гъбата, за да ми изпише изобщо протокола.

Не пестете усилия да намерите няй-добрия гастроентеролог и се рядвайте на предимството си, че сега са ви открили проблема и имате всички шнаове да се отървете бързо без големи последствия. Намерете гастроентеролог, който е доказял се, който ви проследява и има план кога да се видите пак и с когото можете да се свържете някак при въпроси.

В момента съм на схемата с тетрациклин и метронидазол. Страничните ефекти са ужасни, но съм в отпуск. Влияе ми доста на психиката, като аз така или иначе си имам лека депресия, която само се усили. Заради рефлукса не ми понасят никакви антидепресанти.

Интересно е че някой споменава за хеликобактер в плаката. Аз имам известни проблеми с венците (лекостепенно възпаление при наличие ня малко плака и изрядна хигиена), съвпадащи с началото на рефлукса. Отдавах го основно на рефлукса, но сегя вижеам и тази логика. Чудех се дали да не аи правя почистване тези дни и сега наклонихте везните.

Почти убедена съм, че имам и хистаминовя непоносимост след прочетеното, още повече че фамотидин най-ефективно повлиява рефлукса и едва намерих ИПП което дя ми действа (поръчах париет от Турция по препоръка на гастрото), а фамотидин влияе на хистаминовите рецептори.

Чета че взимате дъвка мастиха. Преди да почна антибиотиците, и аз взимах и макар и сляб - ефект имаше, но ползвах мастиха на прах в пакетчета (от ремедиум). Тази за дъвчене не ми е много ок.

Много добър ефект имах зимата като се лекувах с бяла ряпа, намалява сериозно хеликобактер, но с настъпване на пролетта изчезна и се оказах в изходна точка. Споменявям го като още нещо, което потиска хеликобактер и помага за рефлукс. Вечер се нарязва една бяла ряпа на кубчета (аз ползвах само от дългата) и се посолявя с хималайска сол и се оставя да се оцеди. На сутринта се измива от солта и се изяжда, аз не успявах цялата, но пак имаше ефект. Рецептата ми даде йога учител от Индия, който разбира от аюрведа.

Иначе като цяло ще се присъединя към останалите мнения и ще посъветвам наистина да не се заравяте като щраус в пясъка и да погледнете на проблема много сериозно. Аз смятам, че не успях да го направя в достатъчна степен, и отчитам че нещата само се усложниха. Дори са се лекувате алтернативно, го правете последователно и систематично. Моят гастроентеролог например твърди, че има не малко случаи на излекуван хеликобактер с тримесечен прием на прополис, така че аз не отричам такива опции, но трябва систематичност и сериозен подход. Ня мен лично прополисът ми дразни стомаха и бързо се отказах от опитите.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 02:23 от Fiona Apple

# 132
  • София
Фиона, благодаря за споделеното и успех в лечението!
Да си питам: Би ли споделила кое те провокира да направиш нова гастроскопия след година? Стомашен дискомфорт ли? И какъв тест беше правила месец след първото лечение, който се оказа отрицателен?
Резултатите от биопсията при теб имаха ли някакво количествено изражение (напремер моят резултат беше +, а на сестра ми ++)
Правихте ли тест на останалите членове на семейството?
В смисъл абсолютно ли си сигурна, че не си се повлияла от първата терапия, а не да има повторно заразяване?

За гъбите... Какви му бяха мотивите на док.  да отложите лечението на HP? Страх че от АБ, кандидизата ще се разрасне?

# 133
Здравей, аз съм с ГЕРБ, наложи ми се нова гастроскопия тъй като рефлуксът не само не отмина, ами се и усили. След първия курс антибиотици имаше временно подобрение за няколко месеца, след което пак стана доста зле.

Ново заразяване е много малко вероятно, смята се, че не съм я излекувала. Контролният тест след лечение и поне две седмици след спиране на инхибитора на протонната помпа е от фецес. Кръвният се обезсмисля, тъй като показва прекарана инфекция - ерго подходящ е за първоначална диагноза.

При първата гастроскопия уреазният тест беше слабо положителен. При втората - просто положителен.

Не сме правили тестове на семейството. Има много хора с хеликобактер без да имат оплаквания. Лекувам се и се тествам само аз. Дори и да има смисъл да се тества някой друг, зс мен няма смисъл да се лекува, ако няма оплаквания, още повече че все по-често срещам твърдения, че пълно ерадикиране е трудно постижимо.

Да, точно това му беше аргументът, че кандидозата ще се разрасне неконтролируемо, но сега го оценявам като грешка. Рефлуксът нанесе доста по-големи щети при мен - психологически и физически, включително проблеми с венците, отколкото една вагинална инфекция може. А дори и при малка вероятност изтрепването на хеликобактер да облекчи положението, трябваше да дейстяам в тази посока.

Използвам да добавя инфо за друго алтернативно лечение, за което съм чела DGL (3 x 400 mg, 30 мин преди хранене) и мастиха (1 g дневно) за поне два месеца. (такова лечение в комбинация е препоръчано от Изабела Уенц, фармацевт и най-известната авторка на тема хашимото). Дали работи не мога да кажа.

Прополисът е 0,5 грама до 1 грам дневно преди или след ядене в зависимост дали дразни, ако дразни се пие след хранене или се добавя ИПП. Може и 3 по 20 капки или 30 капки клеева тинктура (от пчелар) за три месеца. (не помня какво каза докторът за капките, помня 20 но на други места съм чела за 30).

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 23:10 от Fiona Apple

# 134
  • София
Благодаря за отговора.
Аз също съм с упорита кандидоза, която не мога да преборя трайно. Абсурд е да зарежа HP с години. Пих нистатин по време на лечението и по-скоро съжалявам, че не го продължих по-дълго след това. Ама нали достатъчно гадно ми беше по време на лечението.

Общи условия

Активация на акаунт