Фраза, която мразя - 2

• 41 404
  • 1 614
  •   1
Отговори
# 960
Много старо е. Кирка, мотика, талпа - според региона.
Но НА е ново, поне за мен.
Също така "гладен на куче", а не като куче.

За другото на - на центъра, на главната, на село, на море. Различно е. Но на София, на Пловдив, не звучи добре.

# 961
Да това На е дразнещото в пиян На кирка. Взе си представям, ще е пиян и подпрян на кирката. От провинцията съм , но това На за пияния не се използва при нас. При нас чувам На- то , за някой град, но не е масово.

# 962
Оплаках ли ви се от " не е мойто " , не знам дали изразът ме дразни много или самия човек, който го казва , но нещо ми подскача в стомаха като го чуя.

Високомерен начин да кажеш "това не го мога".
Знам го повече в смисъл "това не ми харесва, предпочитам друго".

# 963
  • SF
Много старо е. Кирка, мотика, талпа - според региона.
Но НА е ново, поне за мен.
Също така "гладен на куче", а не като куче.

За другото на - на центъра, на главната, на село, на море. Различно е. Но на София, на Пловдив, не звучи добре.

От къде идват - от фолклора идват. В Северна България си ходят на Плевен, на Търново, даже вече на Испания, на Гърция и т.н.  В пиян на мотика, гладен на куче, на вълк, сърдит на мечка, реве на магаре, "На" замества "като". Много  често си го ползват. А регионалните изрази се разпространяват.
Двама приятели на баща ми се наричаха Кире помежду си. И двамата не се казват Кирил. Когато били войници в Долна Митрополия, имали старшина, който все повтарял "пиян на кирка". За тях било ново, нечувано и от подигравки тръгнал някакъв войнишки лаф, да си казват "наздраве, Кире!" и така си им останало. Единият си купи киа Рио, която също придоби името Киро.

Последна редакция: пн, 09 мар 2026, 09:38 от Esmee

# 964
Понятието софистициран. Защото все го бъркам със софистика.

# 965
Даже "на ГърцИя" ходят в Северна България. Grinning

# 966
В примера с Гърция "на" е употребено в изречение за посока, докато да се срещнем на центъра е по-скоро конкретно място. Затова първия случай ми се струва мега странен, а вторият доста приемлив.
Аналогично, идиотско ми идва "в понеделник отивам на Варна". Но приемливо - "във вторник среща на коня", в сряда - среща на попа и т.н.

# 967
  • SF
Пропуска се "площада", "спирката". Или пък е подобно на "среща на ъгъла".

# 968
В примера с Гърция "на" е употребено в изречение за посока, докато да се срещнем на центъра е по-скоро конкретно място. Затова първия случай ми се струва мега странен, а вторият доста приемлив.
Аналогично, идиотско ми идва "в понеделник отивам на Варна". Но приемливо - "във вторник среща на коня", в сряда - среща на попа и т.н.

Не съм съгласна. Примерно, човек от Сливен говори с познат по телефона и предлага да отидат "на центъра" (в София). Или казва, че "на центъра" има нещо си. Не на конкретно място, а като район. Не само от човек от Сливен съм чувала това изразяване. Щом ми кажат "на центъра", дори и да няма мьекане или друг акцент, веднага разпознавам, че човекът е от провинцията. Естествено, не разпитвам откъде точно е дошъл в София.

# 969
Е, то това по-скоро идва от това, че в по-малките населени места "центърът" също така е доста по-компактен като понятие Grinning
Не е езикова особеност, според мен.
И мен определено повече ме дразнят "на кирка", "на Варна" и т.н.

# 970
  • Пловдив
Нещо като "на мегдана", "на Главната"? Съвсем възможно е да е това, да.

# 971
На мен дори ми звучи много правилно.
"В центъра" и "в главната" не си представям как отивам.
Ако е за местоположение, примерно, пощата се намира в центъра на града, да. .

# 972
  • SF
Да се видим някъде в центъра.
Определено го ползваме с "в". Този магазин е в центъра. Улицата с кафенетата в центъра.
Но долавям нюанс "Издигат паметник в центъра на София" и "Издигат паметник на центъра на София."

# 973
Да. Може в центъра, може и по центъра, всякак съм чувала.

# 974
Да минем из центъра - да се поразходим/да походим из центъра, не на конкретно място в центъра.

Общи условия

Активация на акаунт