Фраза, която мразя - 2

• 41 408
  • 1 614
  •   1
Отговори
# 945
Не е по темата изобщо - но реагирах, защото съм чувала възмущение от разни хора, че те не можели в работно време да ходят на лекар, а тия лекари - не ги е срам, бе, и те искат вечер да се приберат вкъщи да си почиват, а-а-ма-ха, ненапочивали се. Trollface
И не се отнася само за лекари. Wink

# 946
новото модерно "спекулирам", използвано в смисъл на "предполагам"
...
Често в речта фразата "само спекулирам" се използва като оправдание, че човек прави хипотеза без доказателства.

Аааа,  това е директен превод от английски като толкова много изрази напоследък.

Сигурно е писано вече, защото е от най-тривиалните но ме изнервя като ме питат през минута "разбираш ли".
Има и вариации, например "разбираш ли какво ти говоря".   Ами разбирам, не съм дебил.

# 947
По-досадно е "нали се сещаш".

# 948
Покрай "разбираш ли" и "нали се сещаш", мен и една друга фраза много ме дразни - "нямаш си НА идея". Освен, че е граматически неправилна, е и някак обидна. Да, бе, съм расла съм в саксия или в празна стая, живяла съм безпросветно и с всяко нещо, което ми кажеш, ще ме шашнеш, защото аз никакви знания и преживявания нямам.

# 949
Дразни ме замяната на жалваш с жалиш.

Жалиш е в смисъл на тъгуваш..
А жалваш се е в юридическия смисъл. Подавам жалба.

# 950
По повод работното време на администрацията - нашата ДА е толкова раздута като щатове, че има дистатъчно хора и за денонощно работно време

# 951
Оплаках ли ви се от " не е мойто " , не знам дали изразът ме дразни много или самия човек, който го казва , но нещо ми подскача в стомаха като го чуя.

# 952
Оплаках ли ви се от " не е мойто " , не знам дали изразът ме дразни много или самия човек, който го казва , но нещо ми подскача в стомаха като го чуя.

Високомерен начин да кажеш "това не го мога".

# 953
  • SF
Стар израз, но е префасониран.
"Не е моята бира!", "Този цирк не е моят/нашият." Има го и във вариант с филм. Също и дословно преведеното "Това не е моята чаша чай." Мене е ме дразнят, защото добре предават смисъла си на отсрещната страна.
Предполагам, че по-старите хора са сърбали от същата попара, супа или нещо подобно.

Последна редакция: нд, 08 мар 2026, 12:51 от Esmee

# 954
Май точно от чашата чай тръгна.
И на мен не ми харесва.
На български имаме вариант - не ми е по вкуса.

# 955
Сетих се и друго- " пиян на кирка" . От такива извъртяно, чак забравям стандартните и нормални изрази.

# 956
Подозирам, че “пиян на кирка” е въведено, когато хората са спрели да разбират “пиян на гръста”. Кирката постепенно я заменят с “мортал комбат”, а след това идва “като зомби”.

# 957
Toва за пияния и кирка, мотика, талпа и какво ли не е много старо. Новото, което всъщност ме дразни, е това НА. Някога се казваше "пиян като талпа". Но напоследък и във вицовете, и в идиомите явно се промъква някакво врачанско наречие и стана модерно да се казва "рикия", "пустиняк" и "пиян на кирка/мотика/талпа".

# 958
  • Пловдив
Старо си е за кирката и другите дървени предмети - и аз не знам откъде идва, сигурно защото си неподвижен като кирка, а колкото до "на", за което беше постът - мисля, че е регионално от Софийско или Северозапада. Аз го чух за пръв път в Ботевград преди 20+ години. После като че ли започна да се разпространява из цялата страна.

# 959
Категорично НЕ идва от  софийско.
От София съм и никога не съм имала роднини извън София, така че съм достатъчно сигурна.

Грешните предлози идват от провинцията. Не знам от коя част от провинцията. Пример е омразният ми израз, отново от провинцията, "НА центъра".

Общи условия

Активация на акаунт