Сайтове или програми за проверка дали текстът е създаден от AI?

• 2 318
  • 4
  •   1
Отговори
С програмите за плагиатство/автентичност беше лесно - ако текстът съществува някъде, програмата го открива. С текстовете, писани от AI по конкретно задание, стана по-трудно... Или пък не?

Познавате ли, ползвате ли, чували ли сте, за сайтове или програми, които да могат да потвърдят с някаква (каква?) вероятност, дали определен текст е писан от AI?

От една страна - задобрява AI, текстовете стават все по-добри, много неща се "изчистват" буквално за дни.
От друга - грамотността и начина на изразяване на хората зазляват силно; под влияние на чуждите езици или просто заради претенциозност, но се въвеждат думи, форми и конструкции, които звучат тромаво и неприятно.

Недообучен AI или неумеещ да се изразява човек?
Добра работа на AI или добре пишещ човек?
Да си помогнем да ги различим.

(За всякакви езици питам, вкл. български)

# 1
Към момента трудно ще сбъркам дали текст на български е от ИИ или от човек. Засега е така, в бъдеще ще видим.
За текст на английски не съм толкова уверена, допускам, че може и да сбъркам.
Не съм ползвала програми за верификация специално за ИИ.

# 2
С програмите за плагиатство/автентичност беше лесно - ако текстът съществува някъде, програмата го открива. С текстовете, писани от AI по конкретно задание, стана по-трудно... Или пък не?

Познавате ли, ползвате ли, чували ли сте, за сайтове или програми, които да могат да потвърдят с някаква (каква?) вероятност, дали определен текст е писан от AI?

От една страна - задобрява AI, текстовете стават все по-добри, много неща се "изчистват" буквално за дни.
От друга - грамотността и начина на изразяване на хората зазляват силно; под влияние на чуждите езици или просто заради претенциозност, но се въвеждат думи, форми и конструкции, които звучат тромаво и неприятно.

Недообучен AI или неумеещ да се изразява човек?
Добра работа на AI или добре пишещ човек?
Да си помогнем да ги различим.

(За всякакви езици питам, вкл. български)
Самият чатгпт казва следното-

Има няколко инструмента, които могат да анализират текст и да определят с някаква вероятност дали е генериран от изкуствен интелект (AI). Ето някои от най-популярните:
1. GPTZero (gptzero.me)

Специално създаден за разпознаване на AI-текстове, особено тези, генерирани от ChatGPT и подобни модели.

Оценява "перплексия" (колко неочакван е текстът за модела) и "взривност" (колко разнообразен е стилът).

2. ZeroGPT (zerogpt.com)

Популярен инструмент с детайлни анализи.

Може да открива различни видове AI-генериран текст с цветово кодирани резултати.

3. Originality.ai (originality.ai)

Платен инструмент, използван предимно от издатели и уебсайтове, за да откриват AI-генерирано съдържание.

Освен това предлага и проверка за плагиатство.

4. Sapling AI Detector (sapling.ai)

Инструмент, използван за проверка на текстове в бизнес контексти.

Дава вероятностно измерване за това дали даден текст е писан от AI.

❗ Ограничения на тези инструменти:

Нито един от тях не е 100% точен.

AI-моделите като ChatGPT могат да бъдат настроени да генерират по-естествен текст, който е по-труден за откриване.

Пренаписване и човешко редактиране могат да намалят точността на детекцията.

Ако търсиш надежден начин да потвърдиш автентичността на текст, най-добрата стратегия е комбинация от няколко инструмента и експертна оценка. 😊

Аз ползвам AI със специфични задачи,т.е. с конкретни въпроси, а не с генериране на цялостен текст.
Относно „грамотността и начина на изразяване на хората зазляват силно“ - не съм съгласна.
Едната ми дъщеря ползва активно чат гпт , за сравняване на текстове, за извличане на есенция, за обобщения...Твърди, че изказът й се подобрява значително, защото сравнява повече информация за по-малко време- приравнява го на по-голямо количество прочетена литература.

Допълвам- относно https://bggpt.ai/- намирам го за много , много тромав.
GPT Chat Português ми отговаря в пъти! по-адекватно на български!
само предполагам- много малко хора го ползват Unamused

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 12:28 от LordOzzy ⚡

# 3
Да, много често използвам, особено предвид, че работя с много копирайтъри и трябва да проверявам, че работата им е автентична. С времето развих някакъв усет и вече мога да засека кога е използван AI в 70-80% от случаите. Обаче резултатът постоянно задобрява и скоро може да не е много възможно.

# 4
Тъкмо ми се появява тази новина в linkedin

https://dnyuz.com/2025/03/10/chinas-capital-city-is-making-ai-ed … entary-schoolers/

От тази есен училищата в града, трябва да предоставят поне осем часа обучение по изкуствен интелект на учебна година, заяви Пекинската общинска комисия по образование в петък. Училищата могат да преподават изкуствения интелект като самостоятелен предмет или да го интегрират в съществуващи курсове, като наука и информационни технологии.

Според новия план, учениците от началното училище, обикновено на възраст от шест до дванадесет години, ще посещават практически курсове, за да започнат да разбират изкуствения интелект. Учениците в прогимназиалния етап, ще се учат как да прилагат изкуствения интелект в училищната работа и ежедневието, докато гимназистите, ще се фокусират върху усъвършенстване на приложенията и иновациите в изкуствения интелект, посочва агенцията.

Общи условия

Активация на акаунт