Казус за доход в НАП

• 1 975
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Вече го написаха преди мен.
Ти получаваш сумата след удръжките, докато в НАП се обявява пълната сума с включени удръжки.
Работодателят би следвало да е внесъл данъците ти и ти само трябва да ги потвърдиш, не да ги внесеш.
Щом си им върнала подписан от теб вариант с корекциите, явно са обявили него.

# 16
  • Далечният изток
И аз мисля, че като платец на дохода са подали цялата сума, тоест осигурителния доход, върху който се изчисляват осигуровките и данъците.
Вижте все пак имате ли да плащате данък, кой го дължи. Аз съм имала случаи по граждански договори, когато платецът го внася, както и случаи (по-често), когато аз го дължа.
Не говорите ли с фирмата да си ги изясните тези неща, ние няма как да гадаем.

# 17
Редно е наистина фирмата да ви изяснява тези неща предварително, а не после да се чудите и да питате във форум.

Не е упрек към вас, но просто обмислете ситуацията, ако имате възможност, избирайте работодатели, които са ясни, точни и подписвате договора навреме.

# 18
  • София
избирайте работодатели, които са ясни, точни и подписвате договора навреме.
Работодателя си има подписан от нея договор. А като чета и тя не е от най-точните и коректни.
Няма подписан договор, но е работила и пари е получила, а сега се чуди защо трябва да обяви полученото в НАП, а не може да го замете.

В НАП се обявяват както брутния доход, така и направените и авансово внесени удръжки.
Ако толкова се съмнява, че са я ощетили да си вземе едно калкулаторче и да смята.
Попълнените данни, които има в НАП трябва да се потвърдят, ако не е съгласна да коригира данните, но и трябва и документ, с който да докаже.

# 19
Няма как да имате действащ договор, щом вие, като една от страните по договора, не сте го подписали. Вие нищо не сте подписвали, как така ви търсят суми от НАП? Вие сте безработна, документално.

С договор или без, получила е пари, значи дължи данъци. Това е твърдо. И не е незаконно да и плащат и без договор, на устна договорка. Вече защо с 0,7% по-малко идея си нямам.

# 20
Работодателя си има подписан от нея договор. А като чета и тя не е от най-точните и коректни.
Няма подписан договор, но е работила и пари е получила, а сега се чуди защо трябва да обяви полученото в НАП, а не може да го замете.

В НАП се обявяват както брутния доход, така и направените и авансово внесени удръжки.
Ако толкова се съмнява, че са я ощетили да си вземе едно калкулаторче и да смята.
Попълнените данни, които има в НАП трябва да се потвърдят, ако не е съгласна да коригира данните, но и трябва и документ, с който да докаже.

Споделям написаното от вас за авторката. Вероятно е много млада, липсва й опит или е била принудена от обстоятелства да не пита много.

Договорът се подписва и от двете страни, задават се въпросите.

Ще й бъде за урок, надявам се, да урежда трудово-правните си отношения както си е реда и да ги интерпретира правилно, да задава въпроси, да си изяснява нещата.
В поста й се забеляза страх дори от предстоящия разговор с фирмата. А това е неуместно.

# 21
Да напомня, че в случая се касае за граждански договор, т.е. не са налице трудовоправни отношения, съответно понятия като работодател и работник не са относими. А договор, който не е подписан от двете страни, е просто проект и не поражда правно действие.

# 22

Грешно сте ме разбрали, нямам проблем да си платя данъка на получените пари. Не това питах в темата. Но не и на сума по голяма от получената, и второто нещо което ме интересуваше е дали случайно не са пуснали договор без мое знание и обявили по него този доход някак и за това да ми е излязло. Благодаря за отговорите. Разясних си част от нещата които ме интересуваха, от тук на сетне ще предприема други действия и плащане на данъка ми 🫠

# 23
  • София
За да подадеш данъчната си декларация по чл. 50, трябва да приложиш служебна бележка. Вземи си я и с нея ще ти се изяснят нещата.

# 24
Може фирмата да е допуснала техническа грешка при подаване данните за дохода ви. За това задължените лица имат право да коригират данните, които са зареждат автоматично. С чиста съвест можете да посочите точната сума, която сте получили по банковата си сметка. При проверка показвате извлечения та. А какво е писала фирмата си е нейна работа. Препоръчвам ви именно такъв подход.
При получени големи суми (по-големи от МРЗ за месец упражняване труд) би следвало възложителя да ви удържа осигурителни вноски и данък. Ако не го прави е в нарушение.
Без особено значение е дали има подписан писмен договор. Важно е упражняването на труд. Но трябва да може да докажете какво сте правили срещу получените суми. Иначе дори и с писмен договор се счита за отклонение от данъчно облагане (за фирмата, не за вас).

# 25
  • София
И по трудов договор сумата е различна. Едно е месечното възнаграждение и други е чисто получената сума след удръжките.
Отдавна не съм попадала на ГД, по който платецът да не внася задълженията.
Никой няма да седне да прави шашми с нещо,за което е длъжен да издаде после официален документ.
Надявам се днес авторката да си вземе служебната бележка и да пише.
С ПИК кода на НАП също може да види дали са платени или не удръжките върху сумата и да сметне разликата.
В раздел ГД на сайта на НАП има подробна информация за дължимите авансови данъци.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 08:00 от Fever Ray

# 26
Авторката може да е СОЛ и с ТЕЛК. Може да работи по няколко договора, по които да е осигурена на макс. ОД. Има няколко ситуации, в които възложителя не удържа и внася осигуровки и данъци.
Щом твърди, че е получила изцяло договорената сума. В такъв случай просто да декларира точно колкото са постъпили в банковата й сметка.
Така или иначе щом НАП установи различия ще назначи проверка и ще даде предписания за деклариране на точните суми. Ако трябват удръжки ще бъдат определени колко и за чия сметка. Няма да убият нея и фирмата. Ще начислят дължимото с лихвите и толкова.

# 27
  • София
Затова я питах дали е подписала за бруто или за нето сума.
Зависи как са се разбрали.
Възможно е и грешка, но надали.

# 28
  • София
За да подадеш данъчната си декларация по чл. 50, трябва да приложиш служебна бележка. Вземи си я и с нея ще ти се изяснят нещата.
Вече не е задължително - платецът на доходите подава декларации по чл. 73 от ЗДДФЛ и за трудовите, и за гражданските договори и данните излизат автоматично, което принципно не пречи авторката да си поиска служебна бележка и да направи сравнение. Макар че малко ме съмнява данните в подадените декларации да се различават от тези в служебните бележки и изплатените суми; особено при много "граждански договори" се работи със съответните софтуери и (почти) няма място за грешка. А иначе платецът има право да не удържи данък само през последното тримесечие на годината и то със съгласието на лицето, но личният ми опит показва, че това се прави и за другите месеци. С осигуровките казуси при гражданските договори много - осигурено ли е лицето на други основания, сумата под или над МРЗ ли е след приспадането на законово признатите разходи, лицето пенсионер ли е, самоосигуряващо се лице ли е и т. н.

# 29
Тук във форума не можем да бъдем полезни за разликата от 0.7 %, такова изчислявяне не носи никаква информация.
Но! Вие сте положила труд и сте получила възнаграждение за него, това е водещо и това поражда задължение за деклариране, а не наличието или не на хартиен договор и важния за вас подпис от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт