Работя с тях от тези месеци, парите са ми изплатени на две вноски до края на 24г, договор с мой подпис е имало, това е последния договор който аз им препратих след този който те ми дадоха с абсурдните правописни грешки и клаузи, но фирмата не се съгласи на моя и сега се преправя все още....така че технически имат моя подпис, но не и съществуващ договор с подписите на двете страни.
Това което най много ме шокира, че самата сума получена от мен е една, а тази декларирана в нап е с 0,7 процента повече, което за суми с четирицифрени числа не е малко. Има ли обяснение на това, от НАП отказаха да ми обяснят защо се е получило това.
От работодателя и да попитам ще е някаква абсурдна лъжа да си измии ръцете, аз и за това се опитвам да разбера малкж повече, преди да говоря с него. Така или иначе трудно се води комуникация, на телефона не вдигат, на вайбър отговоря от дъжд на вятър и така.
А за договора, така питам понеже служителката от НАП успя само това да ми обясни, че щом има подадена декларация от тази фирма значи аз имам в момента активен договор с тях.
Но отново потърся ли сметка на работодателя ще се изпадне в едно безсмислено мелене на думи.
Друго което мисля е има ли как да проверя дали имам активни граждански договори, както се проверяват и трудовите?
Извинявайте за лаишките въпроси, но от скоро навлизам в този етап от живота си 😄
Граждански не можеш да провериш, както трудовите. За тях няма регистър. Но ако имаш ПИК на НАП може да си провериш дохода по месеци през Д1, т.е какъв доход е делкариран, със съответните осигуровки. За гражданските също си има удръжки, както при трудовите. Вероятностт за разминаване на сумата може да е в размера на удържания и внесен данък за последния месец на годината. Ако си получавате сумите по банков път искайте си сметки за изплатените суми, така наречените СИС - в тях следва да ви пише и сумата на изплащане и удръжките.
Договор може и да няма подписан, в българското търговско право договора може и да е устен.