Казус за доход в НАП

• 1 973
  • 36
  •   1
Отговори
# 30
  • БГ
Много брагодаря на отзовалите се. Ще се опитам да разясня още малко.

Работя с тях от тези месеци, парите са ми изплатени на две вноски до края на 24г, договор с мой подпис е имало, това е последния договор който аз им препратих след този който те ми дадоха с абсурдните правописни грешки и клаузи, но фирмата не се съгласи на моя и сега се преправя все още....така че технически имат моя подпис, но не и съществуващ договор с подписите на двете страни.

Това което най много ме шокира, че самата сума получена от мен е една, а тази декларирана в нап е с 0,7 процента повече, което за суми с четирицифрени числа не е малко. Има ли обяснение на това, от НАП отказаха да ми обяснят защо се е получило това.
От работодателя и да попитам ще е някаква абсурдна лъжа да си измии ръцете, аз и за това се опитвам да разбера малкж повече, преди да говоря с него. Така или иначе трудно се води комуникация, на телефона не вдигат, на вайбър отговоря от дъжд на вятър и така.

А за договора, така питам понеже служителката от НАП успя само това да ми обясни, че щом има подадена декларация от тази фирма значи аз имам в момента активен договор с тях.
Но отново потърся ли сметка на работодателя ще се изпадне в едно безсмислено мелене на думи.
Друго което мисля е има ли как да проверя дали имам активни граждански договори, както се проверяват и трудовите?
Извинявайте за лаишките въпроси, но от скоро навлизам в този етап от живота си 😄

Граждански не можеш да провериш, както трудовите. За тях няма регистър. Но ако имаш ПИК на НАП може да си провериш дохода по месеци през Д1, т.е какъв доход е делкариран, със съответните осигуровки. За гражданските също си има удръжки, както при трудовите. Вероятностт за разминаване на сумата може да е в размера на удържания и внесен данък за последния месец на годината. Ако си получавате сумите по банков път искайте си сметки за изплатените суми, така наречените СИС - в тях следва да ви пише и сумата на изплащане и удръжките.
Договор може и да няма подписан, в българското търговско право договора може и да е устен.

# 31
  • Вила Великула
Да не забравите, че при ГД има и нормативно признати разходи, има осигуровки, а и ДОД с изкл.на последното тримесечие.
Авторката да си вземе ПИК от НАП и да си подаде ГДД, за да не отнесе накрая глоба.

# 32
Да напомня, че в случая се касае за граждански договор, т.е. не са налице трудовоправни отношения, съответно понятия като работодател и работник не са относими. А договор, който не е подписан от двете страни, е просто проект и не поражда правно действие.
Тъй де ама има банков превод. Сигурно има и описание По договор еди кой си. Като цяло прилича на зле организирана фирма.

# 33
"Договор еди кой си" може да бъде и устен. Щом няма признаците на трудов. Независимо от начина на плащане и основанието, записано в банковото извлечение.
"Съдържанието има предимство пред формата" е основен принцип в нашето данъчно и не само законодателство.

# 34
"Договор еди кой си" може да бъде и устен. Щом няма признаците на трудов. Независимо от начина на плащане и основанието, записано в банковото извлечение.
"Съдържанието има предимство пред формата" е основен принцип в нашето данъчно и не само законодателство.

Всичко е наред вече, данъка е платен, доходите декларирани. Стана ми ясно, че е в сила устен договор за които някой от детайлите сме се разбирали по-друг начин, но фирмата е решила да действа както и е най-удобно. Единствено ме притеснява, че по този начин с устен договор...очевидно всеки може да реши каквото прецени за най-удобно и който превари пред нап е с предимство. Урок за винаги! Хаха
Смятам че е редно темата да се заключи вече. Лично аз нямам повече полза, достатъчно си разясних ситуацията, благодаря на отзовалите се!

# 35

Всичко е наред вече, данъка е платен, доходите декларирани. Стана ми ясно, че е в сила устен договор за които някой от детайлите сме се разбирали по-друг начин, но фирмата е решила да действа както и е най-удобно. Единствено ме притеснява, че по този начин с устен договор...очевидно всеки може да реши каквото прецени за най-удобно и който превари пред нап е с предимство. Урок за винаги! Хаха
Смятам че е редно темата да се заключи вече. Лично аз нямам повече полза, достатъчно си разясних ситуацията, благодаря на отзовалите се!
С устните уговорки е така. Кой какво мислил, казал, пък насрещната страна какво разбрала са различни неща. И много много трудно доказуеми в съд ако евентуално не ви платят.
По отношение на НАП - възложителя е длъжен да плати осигурителни вноски ако 75% от възнаграждението средно за месец е по-малко от МРЗ. Взема се предвид времето през което сте се трудили, за да предоставите резултат, а не момента, в който ви плащат.
Пример - пишете програма, от вас по договора се иска готов продукт. Уговорили сте се да ви платят 10 х.лв.
Ако напишете програмата и я предоставите за 3 месеца, средномесечното ви възнаграждение е 10 000 / 3 = 3333.33
Ако я напишете за 5 месеца - 10 000 / 5 = 2000 лв

Данъка върху дохода също са били длъжни да ви го удържат преди изплащане на сумата и да получите в банковата си сметка нетна сума.
Освен ако не сте самоосигуряващо се лице и сте декларирали, че сама ще го направите.

Пиша тези неща, за да ви подскажа, че за големи суми възложителя има неотменими ангажименти към НАП и не е важно просто дохода да се декларира и данъка да се плати. Важно е това да стане съобразно правилата на законите и наредбите. Много е важно също да има черно на бяло  какво сте правили срещу платените ви суми, защото в противен случай се влиза в хипотези " отклонение от данъчно облагане" за възложителя или (не дай боже) пране на пари.
Т.е прибъдещи контрактори до колкото е възможно си изпипвайте предварително нещата. Или най-малкото преди да им предоставите резултатите от труда си.

ПП Надявам се да разбирате, че не набивам канче, а се опитвам да ви дам повече знания и гледна точка.

# 36
Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт