Казус за доход в НАП

• 1 976
  • 36
  •   1
Отговори
Здравейте, днес се сблъсках с един казус и не мога да намеря конкретни отговори на въпросите ми. Надявам се че тук има вещи лица, които могат малко да ми разяснят какво се е случило.

Ще разкажа отгоре сигуацията, като започна от това, че преди 6 месеца започанх работа, която трябваше да е на граждански договор. От тогава само си премятаме договора едни на други и променяме по нещо понеже няма явно златна среда на която да се споразумеем.
Днес виждам в Нап че въпросната фирма е обявила дохода ми и от там ми идват и двете чуденки.
1-во обявената сума е по голяма с 0,7 процента от общата, която ми е изплатена по банков път.
Защо?!? Има ли някакви скрити такси и неща, заради които е обявен по голям доход от получения от мен?
2-ро нужно ли е да има активен договор за да могат те да впишат този доход, и ако да, това не ги ли прави подсъдни понеже все още няма подписан договор?
Благодаря за отделеното време, надявам се че съм описала казуса достатъчно ясно, не ми е удобно да изпадна в повече детайли към момента. Говорих с Нап и те ми казаха че ако има подадена от тях декларация значи най вероятно имам и активен договор, но не могат да ми го потвърдят....затова и реших да попитам тук, докато успея да се свържа с въпросния работодател и да съм по наясно ако започне да се оправдава и лъже.

# 1
Няма как да имате действащ договор, щом вие, като една от страните по договора, не сте го подписали. Вие нищо не сте подписвали, как така ви търсят суми от НАП? Вие сте безработна, документално.

# 2
Не е безработна, защото работи при тях от 6 месеца, така е споменала.

Излиза, че е работила без договор, "подмятали" са си договора , според думите й.

Тогава и възнаграждението, което е получавала, без подписан договор, е едно, а в друг договор, вероятно са я подписали за по-високо възнаграждение и някой е прибирал разликата.

Не съм експерт в тази материя, но отстрани така изглежда.

# 3
Документално жената е безработна, няма подписан договор. Ако аз кажа сега, че вие работите за мен от 6 месеца? Няма кой какво е казал, ако някой я е подписал, вместо нея, това е фалшифициране на подпис  и е престъпление. Една от страните, в случая служителят, не е подписвала нищо, няма официални взаимоотношения на база официален договор, описващ правата и задълженията на двете страни по договора. Няма подписан договор,  за да ги има последствията, за които пише авторката.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 17:12 от Rumi11111

# 4
  • Melmak
А за тези 6 месеца получавахте ли възнаграждение?

Ако да, то за това е обявено в НАП.

# 5
А за тези 6 месеца получавахте ли възнаграждение?

Ако да, то за това е обявено в НАП.

В НАП се декларират доходи по трудови и граждански договори, а авторката няма подписан никакъв договор.

# 6
  • Melmak
Ама те трябва да декларират разходите. Случвало ми се е да работя на такива договори. Подписвах нов договор всеки месец. Понякога не успявах да отида в офиса и се е случвало да ми се съберат 2-3 месеца без да подписвам. Пари получавах редовно по банков път. А договорите подписвах като смогна. Така че те ако са плащали на авторката, нали това са разходи, трябва да се осчетоводят. Няма как да не декларират.

# 7
  • София
Има няма договор, ако сте се подписала под СИС, че сте получила пари или ако са ви преведени по банков път, където в платежното за пише възнаграждение и не сте ги оспорили (вкл. върнали) значи имате доход.

# 8
Много брагодаря на отзовалите се. Ще се опитам да разясня още малко.

Работя с тях от тези месеци, парите са ми изплатени на две вноски до края на 24г, договор с мой подпис е имало, това е последния договор който аз им препратих след този който те ми дадоха с абсурдните правописни грешки и клаузи, но фирмата не се съгласи на моя и сега се преправя все още....така че технически имат моя подпис, но не и съществуващ договор с подписите на двете страни.

Това което най много ме шокира, че самата сума получена от мен е една, а тази декларирана в нап е с 0,7 процента повече, което за суми с четирицифрени числа не е малко. Има ли обяснение на това, от НАП отказаха да ми обяснят защо се е получило това.
От работодателя и да попитам ще е някаква абсурдна лъжа да си измии ръцете, аз и за това се опитвам да разбера малкж повече, преди да говоря с него. Така или иначе трудно се води комуникация, на телефона не вдигат, на вайбър отговоря от дъжд на вятър и така.

А за договора, така питам понеже служителката от НАП успя само това да ми обясни, че щом има подадена декларация от тази фирма значи аз имам в момента активен договор с тях.
Но отново потърся ли сметка на работодателя ще се изпадне в едно безсмислено мелене на думи.
Друго което мисля е има ли как да проверя дали имам активни граждански договори, както се проверяват и трудовите?
Извинявайте за лаишките въпроси, но от скоро навлизам в този етап от живота си 😄

# 9
  • София
Бруто или нето сумата гледаш?

# 10
Бруто или нето сумата гледаш?

Прощавайте но не разбирам? Тя сумата нали е "бруто" докато не отида да си платя данъка върху нея, както и те са направили. Но в нап са обявили по висока сума от получената от мен.

# 11
Нищо нередно не виждам аз. Имате договор, може да не е в теб в оригинал и подписан от двете страни, но работиш по него и пари си взела, и то по банков път, лесно проверимо. Сумата е декларирана, и това е лесно проверимо. Точно какво представляват тези 0.7% е трудно да се каже, като не знаем детайлите, каква е сумата, осигуряваш ли се на друго основание, банкови такси има ли за твоя сметка, такива неща. Не ми се вижда реалистично заради 7 лв от 1000 лв някой да прави кой знае какви големи машинации.
Не знам какво толкова го прехвърляте този договор, та не го подпишете, но очевидно поне сумите в него вече са фиксирани.

# 12
Нищо нередно не виждам аз. Имате договор, може да не е в теб в оригинал и подписан от двете страни, но работиш по него и пари си взела, и то по банков път, лесно проверимо. Сумата е декларирана, и това е лесно проверимо. Точно какво представляват тези 0.7% е трудно да се каже, като не знаем детайлите, каква е сумата, осигуряваш ли се на друго основание, банкови такси има ли за твоя сметка, такива неща. Не ми се вижда реалистично заради 7 лв от 1000 лв някой да прави кой знае какви големи машинации.
Не знам какво толкова го прехвърляте този договор, та не го подпишете, но очевидно поне сумите в него вече са фиксирани.

Точно това е няма подписан договор от двете страни!!! Те ми дадоха първия с техен подпис аз върнах моя версия с моя подпис и от тогава няма развитие. Объркала съм петцифрена сума е, далеч от 7левй хаха

# 13
  • София
Щом сте получили суми по банков път значи имате доход и трябва да го обявите в НАП.
Разликата - вижте дали не идва от осигуровките или данъка, които са Ви удържали.

# 14
Реално след като сте получавали суми,  въпросът с наличие на граждански договор се обезсмисля.
В НАП сумите по договора не се обявяват чисто, въпреки че вие сте ги получили чисто.
Има осигуровки и данък.
В случая може да си поискате служебна бележка и са видите процентите удръжки.
Отношението как са ви измамили е доста обезпокойтелно.
А доста от отговорилите на тази тема са много далеч от видове договори, осигуровки, данъци.

Общи условия

Активация на акаунт