Козунаци 2025

• 29 380
  • 462
  •   1
Отговори
# 225
Стандартната рецепта си ползвах, тестото си стана както трябва и после много време не се надигра. Само меся в хлебопекарна, втасвам и пека в йена

# 226
В хлебопекарната замеси ли се добре?Наблюдава ли го?

# 227
  • София
От много време ми отлежаваше тази рецепта и най-накрая я завъртях ,  направих  я у защото имаше коментар за  смляното маково семе от Лидл, което и аз купих исках да го пробвам за да зная с какво разполагам.  Страните от Централна Европа много  ползват в сладкиши, както и  при тази рецепта тук, маково семе, но винаги е смляно, докато когато правя плънката за моите си козунаци не го смилам,  загрявам го в прясно мляко, оставям го за 1-2 минути за ври и веднага го отцеждам и добавям си каквото си добавям, по рецепта и става фантастична плънка, която при опитване маковите зрънца леко се пукат приятно При смилане на маковото семе  го няма  този  приятен ефект на пукане  на зрънцата между зъбите. Това е моето мнение и предпочитам несмляно, наистина е по-вкусно, но не е и лошо  лидълското,  става, ако няма друго.
УНГАРСКА КЛАСИКА, КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ С МАКОВО СЕМЕ - POPPY SEED KIFLI - A HUNGARIAN CLASSIC

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2025/04/poppy-seed-kifli-h … rian-classic.html

# 228
Идвам да кажа благодаря на Морена. От 20 години правя козунаци, имам си своя рецепта за класически, но днес реших да опитам нейната за козунак с тънка коричка. Тестото го меси хлебопекарната, ползвам алуминиеви форми и пека в газова фурна - който има знае, че е голяма мъка. Съкратих времето на 20 минути защото са малки козуначетата, последните 10 покрити с хартия за печене. Сложих стафиди вътре и бадеми отвън. Страшно ми хареса, че занимавка за мен почти нямаше, освен да наглеждам какво се случва в машината и после да ги оформя. Не съм ги разчупила още, но съм убедена, че ще са на конци и много вкусни - добре де, гризнах от една залепнала за формата трошичка.
За начинаещи препоръчвам рецептата с две ръце, много подробно е споделила всичко. Аз я спазих дословно включително трите вида мазнина - масло, слънчогледова и свинска мас. Сега изстиват, в петък ще направя още една доза.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 18:49 от MagniМ

# 229
Супер изглеждат, те конците се виждат още на снимките така че и като разчупиш ще има със сигурност.
Рецептата наистина е много добра, те естествено не се различават много рецептите за козунак но все пак, правила съм и аз по нея.

# 230
  • Sofia
MagniМ,супер изглеждат козунаците ти!  Благодаря за доверието и отзива!  Simple Smile

За мен разликите при рецептите са основно от ползвания млечен продукт,  с останалите продукти са твърде несъществени.
- прясно мляко - традиционната рецепта
- прясно и кисело мляко
- заквасена/течна сметана
- сирена - маскарпоне, крема...

# 231
Според мен основната разлика е и в първото втасване само на маята, което прави козунака с жилави конци и моя най-любима и единствена повтаряна рецепта.🫶

# 232
Вярно е, че няма голяма разлика в рецептите, освен в пропорциите. Аз затова досега си ползвах  една и съща всяка година. Но меся все на ръка и се оглеждах за хубави инструкции за машината. Сложих и кисело мляко. Маята е суха, добавих я към брашното. Вероятно не е най-доброто брашно, което ползвам, тестото малко се разля в съда, а не да запази формата както се вижда от снимките на Морена. Но си беше с мехурчета, леко и пухкаво.

Скрит текст:

# 233
  • Sofia
Според мен основната разлика е и в първото втасване само на маята, което прави козунака с жилави конци и моя най-любима и единствена повтаряна рецепта.🫶
Аз за продуктите говоря.
Ти за технологията. Simple Smile

# 234
За мен разликите при рецептите са основно от ползвания млечен продукт,  с останалите продукти са твърде несъществени.
За мен има и разлика според ползваната мазнина.

# 235
Те съставките са винаги едни и същи, с много малко вариации (поне за мен малкото количество мляко дали ще е прясно или кисело не е чаааак такава голяма разлика, млечният протеин пак си е там). Нали това е което го прави козунак а не нещо друго?
Аз понеже рядко меся каквото и да е, обикновено и сухата мая по навик от едно време когато нямаше такава, си я активирам. За всичко, та точно за козунака не бих го пропуснала това, макар че знам че не е задължително. Да си я видя аз че е "тръгнала" Grinning И съответно рецептата с трите втасвания си ми е нормална на мен, даже отначало се чудих като я видях защо пък три, че аз това първоначалното не го и броя толкова. То си е близко до каквото баба ме е учила.
Мазнината дава лека разлика и тя, но аз и да видя рецепта само с олио я подминавам, за мен това е нещо пригодено а не нормална рецепта за козунак. То ясно че всякак може е пак може да стане вкусно, но вече не е съвсем същото.

На мен за тази година окончателно ми се размина правенето на козунак. На последното събиране дето мислех дали да не им направя и оставя в големия фризер да си имат за Великден домашен, не се случи това заради куп други неща. А за самия празник ми отпадна отиването там...
Ще се радвам на вашите, а пък аз - друг път Grinning

# 236
  • Sofia
Те съставките са винаги едни и същи, с много малко вариации (поне за мен малкото количество мляко дали ще е прясно или кисело не е чаааак такава голяма разлика, млечният протеин пак си е там). Нали това е което го прави козунак а не нещо друго?
Основно брашното -  бяло и фино. Докато млечният протеин може да е различен. Simple Smile
Иначе само с кисело мляко не знам, но с двете млека е различно от само прясно мляко - по влажен е козунакът. Както и със заквасената сметана.

За мен има и разлика според ползваната мазнина.
Разбира се че има/т значение мазнината/ите. 
То и съотношението между яйцата и млякото има значение.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 19:29 от Morena

# 237
Миналата неделя правих козунак по рецепта на Морена. Със суха мая, която не активирам предварително. Мазнината е равни части олио-масло-мас (общо 80 мл). Получи се страхотен козунак, с конци, лееко влажен и със супер тънки корички (отдолу и отгоре). А вкусът беше божествен. Не го правя за пръв път, но сега се получи уникален. Правих го с брашно Родна стряха, 650, от Лидъл.

# 238
  • София
Аз в събота направих по рецепта на Мики. Най-сполучливият ми опит досега. Стана страхотен. Даже така се ентусиазирах, че идната събота мисля да направя и един за Великден.

# 239
  • София
Коя е рецептата на Мики?

Магни с колко брашно направи 4 козунака?

Общи условия

Активация на акаунт