Козунаци 2025

  • 22 482
  • 462
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 22 433
Не е толкова страшен квасът, иска просто планиране че не става да ти се прияде и след няколко часа вече да е готово и да сте яли Grinning Като изключим времето и планирането от рано, даже работата е по-малка и се върши някак между другото.
Яд ме е че преди години като си гледах квас, не съм се сетила да пробвам козунак а само хляб си правех. Сега както и хляб не пека, едва ли да отгледам пак че да пробвам.

# 451
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 625
Скрит текст:
Моята козуначена фабрика не е спирала работа. Grinning Така както е тръгнало, Великден ще ни е до Спасов ден. Grinning
През седмица замесвам по козуначе, правя ги малки да да се хапнат докато са пресни и да не прекаляваме.

От вчера - козунак с квас и кефир. С плънка от черен шоколад, домашно сладко от портокалови коричи и лешници. Стана не-нор-ма-лен! Лек, въдушен и леко влажен, като облаче!


Скрит текст:




Квасеният козунак е пъти по-хубав от маяния, но пустото много време му е нужно - точно три денонощия.

Фантастично изглеждат. Много моля за рецептата.

# 452
  • Sofia
  • Мнения: 22 406
Много моля за рецептата.
Лита,  та то си е просто козунак с плънка, та която и рецепта да ползваш е все тая.

# 453
  • Мнения: 3 511
Много моля за рецептата.
Лита,  та то си е просто козунак с плънка, та която и рецепта да ползваш е все тая.
Морена е отговорила, като козунак с мая, но вместо нея твърд стартер с активиран квас. Меся на око и по усет Simple Smile, нямам точна рецепта. Познавам си кваса, брашното и съдовете за печене, и рецепта не ми е необходима.

# 454
  • Бургас
  • Мнения: 22 482
Аз от многото козунаци, вече се търкалям Simple Smile

# 455
  • Мнения: 3 511
Аз от многото козунаци, вече се търкалям Simple Smile
Не са виновни козунаците според мен, а това което омитаме покрай тях. Grinning

# 456
  • Sofia
  • Мнения: 22 406
Щото козунаците пък са самата невинност...бяло брашно без грам фибри, толкова захар и мазнина,  пък и маята...

# 457
  • Мнения: 3 511
Морена, пораснахме с банички за закуска всяка сутрин и кифла с боза след обяд, да не говорим за домашните баници, кексове и пържени филии. Нито са ни давали фибри, нито антиоскиданти и дебели нямаше!
Та, който каквото ще да ми казва, не от козунаците и хляба се пълнее.

# 458
  • Мнения: 8 389
Така е, Sysly. Хапвахме банички, кифли и какви ли не тестени изделия, обаче и много се движехме. И бяхме млади, с друг метаболизъм. А сега - едно парче козунак - 1 кило на д..то.  Angry
Понеже по Великден бях много заета и нямах време за форум, искам отново да благодаря на Морена за чудната рецепта. Получиха се страхотни козунаци, въпреки големия гаф, който направих. Спазвах рецептата със запетайките, замесих тестото и чак тогава видях... маята! Добавих я, продължих месенето като през цялото време се молех на всички богове да се получи. Станаха!



Този в ляво го пекох в йенска тавичка, която определено му беше малка, затова така палаво се е извил. Laughing
На него сложих сладко от сини сливи, другият беше със стафиди.

# 459
  • Мнения: 3 511
Pippi_, разкошни са ти козунаците!
Аз съм забравяла захарта и съм я добавяла след като омесих тестото и го сложих да втасва. Grinning Като се усетих, го грабнах и го разточих, насипах захарта като за щрудел и го премесих. Стана си чуден козунак, без никаква разлика от останалите. Grinning

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 11:33 от Sysly

# 460
  • Мнения: 2 329
Рецептата за приготвянето на квас , моля за линк !

Видях  началото на първата тема, там е обобщена доста полезна информация, но за кваса не намирам.

# 461
  • Sofia
  • Мнения: 22 406
Рецептата за приготвянето на квас , моля за линк !

Видях  началото на първата тема, там е обобщена доста полезна информация, но за кваса не намирам.
Няма информация, защото си е козуначена тема тази.  Заповядай - https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

Пипи, благодаря за отзива, радвам се, че си доволна!  Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 16:30 от Morena

# 462
  • София
  • Мнения: 3 301
Да си покажа и аз Великденските козунаци с квас. По рецепта на Мариета Илийчева.
Формите им дойдоха малки. Всичките ги харесаха,даже дъщерята- претенция, която казва,че не обича козунаци. Вътре са с шоколадови капки.

Общи условия

Активация на акаунт