Козунаци 2025

• 29 708
  • 462
  •   1
Отговори
# 270
  • софия
Сетих се аз, за козунак с шипков мармалад и орехи. Това си беше класика преди трийсетина години. Направо ме е яд, че не се сетих в Лидл да погледна за шипков мармалад, а бях в магазина преди няма и час. Взех от лимоните с ядлива кора.
В ДМ имат хубав шипков мармалад.

# 271
Има в Лидъл шипков мармалад, купувала съм. От малките бурканчета, на Родна стряха. Не е лош.
Аз пък от сини сливи не съм го забелязала, ще трябва да се поправя.

# 272
Fatalina, можеш да го оставиш на терасата през нощта и за всеки случай да намалиш малко количеството на маята.
Така ще втасва бавно за по-дълго време и няма опасност да превтаса.
Да имам и веранда, и стая, която не отоплявам в момента и мазе. Има къде само ще преценя по градусите къде ще е най-подходящо.

# 273
  • Mostly in my mind
Ползвате ли течен подсладител и ако да, какъв?

# 274
Суитли Ултра, най-доволна съм и е еднакъв по тип сладост със захарта, без никакви странични привкуси, което не е типично за подсладителите.

# 275
Здравейте, имам това брашно останало вкъщи и се чудя дали е подходящо за козунак? Някой пробвал ли е? Белтъците са 13 г. Ако трябва да го разредя с друго, кое ще е подходящо според вас и какви пропорции? Благодаря! Flowers Tulip

# 276
  • In transit
Афродизиачка, брашното е много хубаво. Аз не бих го разредила с друго, но ако те е страх да не стане много жилаво тестото го разреди 2:1, т.е две части от това брашно и една част тип 500.

# 277
  • Sofia
Здравейте, имам това брашно останало вкъщи и се чудя дали е подходящо за козунак? Някой пробвал ли е? Белтъците са 13 г. Ако трябва да го разредя с друго, кое ще е подходящо според вас и какви пропорции? Благодаря! Flowers Tulip

Скрит текст:
Ако си начинаеща определено е по добре да го разредиш, но не само...  с някое бяло нископротеиново (10-11г протеин)  и 30- 40% от него.  С мая процесът е по-бърз и силното брашно няма време да се развие/да зрее, което се случва при по-бавните процеси с кваса.

# 278
Момичета, говорихме за нощното втасване в хладилник на тестото. А пробвала ли е някоя да втаса, да го оформи и тогава да го прибере с формите в хладилника, а да пече сутринта за да е топъл за закуска?

# 279
  • Пловдив
Момичета, говорихме за нощното втасване в хладилник на тестото. А пробвала ли е някоя да втаса, да го оформи и тогава да го прибере с формите в хладилника, а да пече сутринта за да е топъл за закуска?

Да, оформям и оставам в хладилник до сутринта.

# 280
  • Sofia
С мая не съм смяла никога да го оставя оформен в хладилника. Понеже е доста бързо оформеното втасване.

# 281
Мисля, че това е рецепта за козунак, но е написана просто като пита (обреден хляб)
От 1896 година.

Пита. Земаме 100 гр. брашно, 7 яйца, 50 гр. масло, 60 гр. захар начукана, 150 гр. мляко, 10 гр. бирена мая(дрожди); тургаме маята от вечерта във вода, а следващият ден изливаме водата.
Тургаме маята в един съд и приливаме 50 гр. мляко и едно яйце, разбираме го добре и го тургаме в един съд, прибавяме и малко брашно колкото да се образува рядка каша, над тази каша прибавяме брашно разбъркваме ги и оставяме да излезе брашното пак горе, разбиваме добре две яйца, изваждаме белтъка на 7-тях горе яйца, и след като ги разбием добре, прибавяме захарта и пак разбиваме, тази каша тургаме в коритото, яйцата над кашата, млякото, маслото и лека полека размесваме.
Даваме после пеканата форма и пращаме на фурната.

Рецепта от 1896 сп. Домакиня.

# 282
  • Sofia
Звучи толкова архаично.... иначе Козунакът си е обреден хляб, да. Simple Smile

# 283
  • Варна
Привет момичета! Следя ви с интерес тази година и благодарение на полезните ви съвети, снощи замесих козунака за начинаещи на Morena. Месила съм, не ми е за първи път, но не съм от редовно месещите. Двойна доза направих. За втасването се притеснявах, но каквото такова. Мисля, че се получи, щом днес като се прибрах от работа, единия козунак беше изяден. Simple Smile
Благодаря Ви за всичко, което споделяте! Flowers Hibiscus
Скрит текст:

# 284
Уау, разкошни козунаци!
Моите ще ги меся и пека в събота и ще споделя.

Общи условия

Активация на акаунт