Козунаци 2025

• 29 421
  • 462
  •   1
Отговори
# 90
  • Банско
Защо си мислех, че козунаци се правят с бакпулвер? Вчера свекито вика аз с мая го правя, тука обсъждате квас!?
Мога ли да ги направя с бакпулвер или ми трябва мая, или квас?

# 91
  • Sofia
С мая или квас. С бакпулвер/сода няма втасване.

# 92
Хляб, козунак и подобен тип хлебни изделия се правят с мая или квас като закваска, за да втасат и да образуеа брашното глутенови нишки.
Бакпулвер, сода са за друг вид печива, които трябва да бухват леко, не да втасват.

# 93
Моля да ми кажете при какви условия ви втасва козунака в хладилника за през нощта? Ако ми опишете целия процес,колко броя втасвания и къде,ще ми бъде безценно Simple Smile
Меся козунака в хлебопекарна,имам опция първото втасване да направя там.

# 94
Козунаците ми втасват без проблем. Замесвам тестото, оставям го за през нощта в хладилника и сутринта се е увеличило двойно. Обаче като започна да пека се спихват. Пека на вентилатор на около160-170 градуса.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 22:30 от Iv4eto_M

# 95
  • Бургас
Моля да ми кажете при какви условия ви втасва козунака в хладилника за през нощта? Ако ми опишете целия процес,колко броя втасвания и къде,ще ми бъде безценно Simple Smile
В купата/съда нa хлебопекарната в която ще месите, разтворете маята в 50мл.хладко пр. мляко и малко брашно до мокро тесто, поръсете с малко брашно, покрийте и оставете да втасва 40-50 мин. -получава се  Стартер това е ПЕРВОТО ВТАСВАНЕ
Добавяме останалите продукти и брашно.Измесваме.
-Относно втасването в хладилник:
1. Готовото измесено тесто се оставя да почине 30-60 мин. на топло,след това се поставя в хладилник.Тук втасва за 2ри път.
2. До колко часа може  да престои в хладилника?-Може да стои до 12 часа,при t=5-7градуса
3. След изваждането от хладилника на суринта,тестото се оставя да се отпусне(около 1 час),сплита се и се оставя в тавата да втаса за 3ти път.След това се намазва с яйце и мляко,поръсва се със захар и се пече.
Това е моят метод Simple SmileОткарднат от Морена и леко модифициран Wink

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 00:19 от lili29

# 96
  • Sofia
Задавам 7 градуса на хладилника (толкова е му е максимума).  Вечер замесвам тестото, достатъчно рано, та да има време да започне втасването (или поне час след замесването да постои,) вкарвам в хладилника (или на балкона ако има подходящата температура 7-10 градуса) в съд, в който ще има място да удвоява или повече.  На сутринта трябва да се поотпусне, за да е удобно за работа - оформяне.  Оформено тесто се поставя във форма, в която ще се пече.
Или започваш всичко сутрин и всичко е на стайна температура.
Целият процес при мая/квас е замесване, втасване като тесто, оформяне и оформено втасване, печене.

Ето рецептата ми за начинаещи, където доста съм обяснявала - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

# 97
Проба за козунак Кръфин, още не знам как е отвътре:

Редактирам се - доволна съм от резултата, супер е.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 12:15 от hris.p

# 98
Благодаря за отговорите. Когато оставяте на терасата, следвате същите правила, както като оставяте и в хладилника, нали?
Още един въпрос ми дойде-с какво мажете козунаците (захарен сироп или подобно). Аз единствено ръся с едра захар, купена от Германия, но ми се ще да бъде една идея по-захарно, лепкаво и мекичко, както е по магазините

# 99
  • Sofia
Благодаря за отговорите. Когато оставяте на терасата, следвате същите правила, както като оставяте и в хладилника, нали?
Още един въпрос ми дойде-с какво мажете козунаците (захарен сироп или подобно). Аз единствено ръся с едра захар, купена от Германия, но ми се ще да бъде една идея по-захарно, лепкаво и мекичко, както е по магазините
Същото е.  Като винаги трябва да е добре затворено/ завито, да не влиза въздух, който образува кора и не е приятно отстраняването ѝ.  
Ако не си чела рецептата, там съм писала с какво мажа.
И така се мажат обичайно козунаците - с яйце  и поръска захар, бадеми....  Кората е тъничка, при добре втасало тесто и непрепечено.

# 100
  • софия
В България има ли едра захар?
Преди години помня, че правих, не помня как (ще потърся рецепта, но ако има готова, ще е по-лесно)?

# 101
  • Sofia
В България има ли едра захар?
Преди години помня, че правих, не помня как (ще потърся рецепта, но ако има готова, ще е по-лесно)?
Има, "перлена захар" търси.

# 102
Ето го и моят козунак:

Не се сдържах и си направих с мая. Вътре едната половина е с Нутела, а другата с локум.

# 103
  • Варна
Ето го и моя, по рецептата на Морена 🙂  Както винаги плетката ми куца, незнам къде бъркам там, ама все не ми се получава

# 104

Като за проба станаха но не съм доволна много от Лидълското брашно.

Общи условия

Активация на акаунт