Козунаци 2025/2026

• 47 101
  • 740
  •   1
Отговори
# 735
Pippi_, не знам защо козунака с квас ти се е сторил толкова "ужасен ужас" след като изисква къде-къде по малка хамалогия от този с мая. Нито стоиш около него да го му бавуваш  и проверяваш, нито се влияе от температура в помещението. Rolling Eyes Следващият път няма да им се церемониш толкова и да ги обикаляш, и ще станат, не се отказвай така лесно. Wink

И аз по някое време ще пека козунак и питка с квас за подарък. Мислех питката да я направя с мая, но от козунака ми остана квас и направих и нея с него. Чиста работа, а и няма начин да ме подведе както ми се е случвало с маята. Сутринта ги оформих и привечер като се прибера ще ме чакат готови за печене. Grinning

Последна редакция: пн, 30 мар 2026, 12:33 от Sysly

# 736
Маята бих заподозряла и аз, а не брашното. Особено сухата мая на Лидл, понеже вече съм имала издънки с нея.
Предпочитам да си я активирам винаги като правя козунаци, независимо суха или прясна ще е. Навик ми е, когато ме учиха да меся  нямаше сухи. Но и както и Морена писа - за козунак рискуваш да похабиш доста продукти ако не стане - още по-добра причина да играеш на сигурно. За изгубеното време пък изобщо няма да говоря, то също на никого не е в излишък.

# 737
  • София
Е, то нормално да изсъхнат мъфините повече, пък дори във фрайъра да беше ги пекла.... защото са по малки (отнася се всякакви по малки форми), трябвало е по малко да ги печеш. Simple Smile
Да, печенето е от голямо значение. Във фурната са ми по-сухи и непрепечените козунаци.

# 738
На какво програма и функция печете? И колко време долу горе? Моята фурна е слаба /славнена със старата ми напромер/, пека на 190, с вятър, около 40 мин, отгоре слагам намокрена и намачкана хартия за печене

# 739
Като споменахте маята, да питам, аз имам сухи маи за целия китайски народ (предвид колко рядко меся), но въпросът е дали на Jotis или на Йоткер да ползвам, или нищо, че ги имам, за всеки случай да взема свежа - има в Била някаква "Магически ръце - Evmaya".

Те моите ръце не само не са магически, ами никога не са правили козунак точно, но все пак с коя мая имам най-голям шанс? (Ще я активирам, със сигурност, която и да избера)

# 740
  • Sofia
Определено квасът се влие повече от температурата,  от промишлената мая, която е доста по устойчива.

Хайде в нова тема.    Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт