Козунаци 2025/2026

• 47 170
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
Мисля да опитам да направя в почивните дни козунак, замесен с квас. Първи опит ще ми е, затова моля за изпитани рецепти и евентуално напътствия. 🙏

# 691
Мисля да опитам да направя в почивните дни козунак, замесен с квас. Първи опит ще ми е, затова моля за изпитани рецепти и евентуално напътствия. 🙏
За да печеш в неделя, трябва да активираш кваса в петък вечерта. На сутринта го влагаш в твърд стартер, а привечер /толкова време отнема до готовност/ замесваш с него тестото. Втасва цяла нощ, оформяш, пак чакаш да се надигне почти на 90% /поне 4-6 ч./ и печеш. Grinning Grinning
Избирай си рецепта и действай смело.

Последна редакция: пт, 27 мар 2026, 04:26 от Sysly

# 692
Лесно е да се каже - избирай си рецепта. От толкова много рецепти коя да избера? Затова питам конкретно - предложете някоя за начинаеща с кваса.
П.П. Благодаря за поясненията, ще ги имам предвид. Поизчетох тук-там за месенето на козунак с квас и съм наясно, че ще ми трябва повече време от това за класически, с мая.

# 693
  • Sofia
Заповядай - https://morrennaa.blogspot.com/2023/04/blog-post_16.html  
Ако имаш въпроси след като я прочетеш, давай. Simple Smile  
То само времето е повече заради кваса, иначе е същото като с мая, дори по лесно, защото оформен може да нощува в хладилника.
Предната вечер си захранваш квас както обичайно (ако го гледаш на стайна Т де), само го забъркваш твърд и на сутринта го ползваш като маята, като забъркваш сладка закваска/ стартера с мая.

Последна редакция: чт, 26 мар 2026, 22:20 от Morena

# 694
stenly, ето рецептата за козуначени кифлички на Джемма. Както нея меся и втасвам в ХП, но не ползвам отложен старт. Понеже за нас дозата е малко, правя доза и половина. Отстрани съм записала грамажите. Слагам мокрите съставки и захарта, отгоре брашното, маята в единия ъгъл, в другия солта, маслото нарязано на парчета и пускам на тесто (месене и втасване, общо час и половина е програмата).
В машината правя и други рецепти с 500 гр брашно като първо слагам мокрите продукти (яйца, мляко) и захарта, отгоре половината брашно и включвам машината, като се пооформи топка, започвам да влагам мазнината и редувам с останалото брашно. Оставям да се доизмеси и втаса.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 695
Лесно е да се каже - избирай си рецепта. От толкова много рецепти коя да избера? Затова питам конкретно - предложете някоя за начинаеща с кваса.
П.П. Благодаря за поясненията, ще ги имам предвид. Поизчетох тук-там за месенето на козунак с квас и съм наясно, че ще ми трябва повече време от това за класически, с мая.

https://marifetkasplace.wordpress.com/2018/12/13/%D0%BA%D0%BE%D0 … %B0-%D0%BA%D0%BE/

Това е много добро. Аз работя само по нея.

# 696
Първият ми козунак с квас правих то тази рецепта:
https://www.youtube.com/watch?v=24InY4L8g04
Не знам късметът на начинаещия ли беше, но козунака ми се получи без грешка - пухкав, нежен и лек като перце. Сега вече правя всякакви импровизации, но тогава спазих точно рецептата и я препоръчвам за начинаещи.
Скрит текст:

# 697
Здравейте! Извинявам се ако се повтаря въпросът, но има ли някой сполучлива рецепта за Безглутенов козунак?

# 698
Рецептата на Морена за козунак с три втасвания правя в хлебопекарната (всъщност от години всичко меся там). Пропускам стартера и пак се получава чуден. На програма "месене и втасване". Като десет минути след началото на програмата, я спирам и пускам отново. Оставям да си втасва в ХП. Като изпълни съда, изваждам, оформям (тогава слагам плънка - локум, шоколад, сладки) и слагам във формите, в които ще пека да втаса втори път. Пека във фурната.
Не знам защо всеки път се обяснява колко грама жива мая на колко суха се равнява? Излишна е цялата аритметика. Защото има жива мая за 1 кг. брашно, срещала съм и за 2 кг. А грамажът е еднакъв. Последната жива мая, която купих беше за "1-2 кг. брашно". Joy Къде е един, къде са два килограма брашно. Количеството суха мая се съобразява с количеството брашно в рецептата! Чете се на опаковката за какво количество брашно е маята (най-често е за 500 г) и слагате нужното количество. Колко е живата мая в рецептата е без значение, при положение, че ще го приготвите със суха. Важно е сухата за какво количество брашно е, в рецептите си е посочено колко брашно се ползва.

# 699
Пак съм аз Grinning
Трети опит - най-успешен за сега. С изключение на печенето.
Ползвах рецептата на Морена с три втасвания.
За първи път работя с жива мая и със стартер съответно.
Месих 4*10 минути в хлебопекарната. После втасах във фурната оформих пак втасах. Можеше да разделя на четири, а не на три ама другият път ще знам Simple Smile
Печенето - фурната ми е малка и ако е най отдолу изгаря бързо отдолу, ако е в средата пък отгоре. Та този път нещо не успях да "нацеля" по колко и къде да пека и изгоря и отдолу и отгоре. Но пък на вкус е най-добрият ми досега.

Скрит текст:

# 700
  • In transit
Добре са станали този път. За да не изгарят отгоре, покрий ги с лист алуминиево фолио по средата на печенето, като видиш, че са вече със златист загар. Фолиото ще ги предпази да не изгорят. Просто го метни върху тях, без да ги завиваш.

# 701
  • Sofia
Чудесно изглеждат според мен, за Великден ще си готова. Simple Smile

# 702
  • Буркина Фасо
Пак съм аз Grinning
Трети опит - най-успешен за сега. С изключение на печенето.
Ползвах рецептата на Морена с три втасвания.
За първи път работя с жива мая и със стартер съответно.
Месих 4*10 минути в хлебопекарната. После втасах във фурната оформих пак втасах. Можеше да разделя на четири, а не на три ама другият път ще знам Simple Smile
Печенето - фурната ми е малка и ако е най отдолу изгаря бързо отдолу, ако е в средата пък отгоре. Та този път нещо не успях да "нацеля" по колко и къде да пека и изгоря и отдолу и отгоре. Но пък на вкус е най-добрият ми досега.

Скрит текст:

няма ли възможност да намалиш поне с 10 градуса фурната?

# 703
  • софия
Извадих си рецептата на морена без месене. Миналата година стана чуден. Купила съм брашно 650 от Лидл. Изгледах и си запазих клипчето, което пуснахте.
Надявам се да съм готова. Уж не е трудно, но правим веднъж в годината и винаги се притеснявам дали и как ще се получи.

# 704
Аз пак заредих в хлебопекарната, в момента втасва. По рецептата на Морена, но пропускам стартера. За аромат слагам домашно лимончело и ако знаете как мирише тестото... Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт