Козунаци 2025/2026

• 45 781
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
Извадих си рецептата на морена без месене. Миналата година стана чуден. Купила съм брашно 650 от Лидл. Изгледах и си запазих клипчето, което пуснахте.
Надявам се да съм готова. Уж не е трудно, но правим веднъж в годината и винаги се притеснявам дали и как ще се получи.
С брашно  тип 650 няма да се получи добре. Вземи бяло брашно тип 500 за баница или козунак.

# 706
Аз, когато правя козунак по рецептата на Морена с трите втасвания, макар че ползвам хлебопекарната, не пропускам стартера.
Последните години го правя редовно, както и кифличките на Джемма. Включвам и някоя нова рецепта (бухтите на Морена, на Мики традиционния или "Великденска козуначена плитка").

Правя козунак с брашно тип 650 на Лидл и се получават много добре.

# 707
Лидълското брашно тип 650 е много хубаво. Козунаците си стават прекрасно.

# 708
  • Sofia
Потвърждавам за лидълското тип 650 (то друго не знам такова) - чудесно си е. Ако на някой не му се получава....  не е от брашното. Simple Smile

# 709
  • софия
Извадих си рецептата на морена без месене. Миналата година стана чуден. Купила съм брашно 650 от Лидл. Изгледах и си запазих клипчето, което пуснахте.
Надявам се да съм готова. Уж не е трудно, но правим веднъж в годината и винаги се притеснявам дали и как ще се получи.
С брашно  тип 650 няма да се получи добре. Вземи бяло брашно тип 500 за баница или козунак.
Защо? Белтъчините са 11+.

# 710
Билла също имат брашно тип 650. Марката е Клевър. Не съм го ползва, видях го на рафта.

# 711
И аз ползвам лидл 650, получават ми се.

# 712
  • In transit
Ей, Дара. Здрава да си, чудна идея ми даде за лимончелото. Аз се сетих за един ликьор с кумкуат, чудесен аромат на портокал има. Тъкмо замесих едно тесто с него. Ще пробвам и с лимончело.

# 713
  • ново
Днес и аз месих. Един с локум, и един с шоколад. Този с локума го преполовихме  😀 Оформянето и снимането не ми се получават особено, но пък на вкус беше чудесен и с конци.

# 714
Резултатът. Този е с плънка от бонбони Черноморец и десертче Родопи (родопка)

Скрит текст:

И с локум

# 715
Леле Дара, очите ми останаха в кръглия. Майстор си.

# 716
Първи опит за козунак с квас. Все още не знам успешен ли е или не, защото преди малко  го извадих от фурната.
Скрит текст:
Ама то голяма хамалогия това месене с квас, бре!!! Голямо чакане за втасване, голЕмо чудо!

Изглежда ми препечен, но нямам никакъв опит с печенето на козунак с квас. Ръчках с едни дървени шишове, докато извадих суха клечка. Егати ужаса. Утре ще ви кажа как е.

# 717
  • Sofia
Пипи, козуначеното месене си е същото и с мая, и с квас.  Ти квасен хляб не си ли правила,  та да си подготвена за чакането,  което при козунака е и повече разбира се. Simple Smile
А как пече?

# 718
Пипи, аз сякаш от тук виждам конци🫶 иначе "егати ужаса" е топ коментар в направление на козуначената еуфория 🙉😁😄 звучиш измъчена, да бяхте го чупнали да хапнете за награда топъл.🤗

# 719
Пипи, козуначеното месене си е същото и с мая, и с квас.  Ти квасен хляб не си ли правила,  та да си подготвена за чакането,  което при козунака е и повече разбира се. Simple Smile
А как пече?

Морена, това ми е първо месене с квас и се ужасих от времето, което се изчаква за втасване. Месенето не ме притеснява, но това чакане за втасване направо ме побърква!
Пекох в тенджера, чугунена. Отначало на 190, после намалих на 180. Около час и малко. по някое време метнах едно алуминиево фолио отгоре.
Абе, бях на тръни през цялото време. Голям ужас ми беше цялата тая гимнастика. За нашия Великден ще си замеся и с мая и те така те.

Пипи, аз сякаш от тук виждам конци

Чул те Господ! Дано има, че язък за цялата тая мъка днес!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт